3D-tulostusyritys alkoi muokata muoveja asiakkaiden tarpeisiin sopiviksi Teksti: Kaisa Kaukovirta, DIMECC Kuvat: Sami Mattila, Materflow
Teollisuussovelluksissa 3D-tulostetettavilta materiaaleilta vaaditaan kestävyyttä, jäykkyyttä ja kemiallisia ominaisuuksia. Kun markkinoilta ei löytynyt sopivia materiaaleja, Materflow alkoi kustomoida muoveja asiakkaiden tarpeisiin.
PA12 on 3D-tulostuksessa suosittu materiaali, mutta asiakkaat kaipaavat myös parempaa kestävyyttä ja kemiallisia ominaisuuksia.
Juuret IKEA-yhteistyössä Vuonna 2013 perustettu Materflow aloitti materiaalien kustomoin- nin vuoden 2016 paikkeilla, kun sille avautui mahdollisuus valmistaa kuluttajapuolen tuotteita IKEAlle. Sisustusesineiltä ei vaadittu haas- tavia materiaaliominaisuuksia, joten niissä voitiin hyödyntää kierrä- tysmateriaalia. — Alun perin meitä kiinnosti materiaalien muokkaaminen siksi, että 3D-tulostuksessa kalliista materiaalista voi mennä hukkaan 70 prosenttia, eivätkä materiaalivalmistajat tarjonneet ratkaisuja kierrä- tykseen, Sami Mattila kertoo. IKEA-yhteistyö osoitti, että hukkaraaka-aineelle oli kaupallista ky- syntää. Osaamiselle, joka materiaalien muokkaamisesta silloin syntyi, löytyi myöhemmin muutakin tarvetta. — Parin kolmen viime vuoden aikana muovipuolelle on tullut paljon materiaalitoimittajia. Ongelma on siinä, että kaikki yrittävät kilpailla peruspolyamideissa, joissa markkina on tällä hetkellä. Ne eivät kuiten- kaan ole paras mahdollinen ratkaisu kaikkeen. Materiaalivalmistajat eivät näe päämarkkinan ulkopuolelle, jolloin ala ei pääse kehittymään. Harva yritys on siinä pisteessä kuin me, että pystyy kehittämään mate- riaaleja sisäisesti, Materflown toimitusjohtaja Timo Peltonen sanoo. Hän huomauttaa kuitenkin, että sekä metalleja että muoveja 3D-tulostavan Materflownkin liiketoiminnassa PA12 on merkittäväs- sä osassa. — Kustomoituja materiaaleja ei kukaan oikeastaan kysy meiltä, vaan se menee niin, että erikoisempien sovellusten kehittäjät kysy- vät, mitä muita vaihtoehtoja olisi, että ongelmat saataisiin ratkaistua, Peltonen kertoo.
Teolliseen 3D-tulostukseen erikoistunut lahtelainen Materflow törmäsi ongelmaan, jossa asiakkaat tarvitsivat materiaaleja, joita markkinoilla ei ollut tarjolla. —Esimerkiksi ajoneuvoteollisuudessa tarvitaan hyvinkin jäykkiä materiaaleja, jotka kestävät myös korkeita lämpötiloja. Asiakkaal lamme oli sovelluskohde, johon ei sopinut mikään markkinoilla ole- va printtimateriaali. Kehitimme heille kustomoidun materiaalin, jolla päästiin sopivaan lopputulokseen, Materflown teknologiajohtaja Sami Mattila kertoo. Kustomoinnissa raaka-ainetoimittajan jauheeseen voidaan lisätä hii- likuidun lisäksi lisätä myös selluloosaa, lasia tai lasikuitua. Materflow tekee yhteistyötä esimerkiksi Nordic Bioproducts Oy:n kanssa mikro- kiteisen selluloosan eli MCC-täyteaineen tiimoilta. Lääkkeissäkin käy- tössä olevalla ainesosalla voidaan korvata vähemmän ympäristöystä- vällisiä täytteitä. Materflow pystyy muokkaamaan myös materiaalien väriä ja tuotta- maan esimerkiksi umpivärjättyä punaista tai mustaa. Sen lisäksi kap- paleiden ominaisuuksiin pystyy vaikuttamaan 3D-tulostuksen jälkeen tapahtuvalla jälkikäsittelyllä. Pinnoitteet, insertoinnit ja pinnanlaadun muokkaus ovat hyvin yleisiä käsittelyitä. — Keskustelemme usein asiakkaiden kanssa siitä, mitä eroa on värjätyllä muovilla ja umpimustalla muovilla. Varsinkin kuluvissa osissa teollisuudessa ei ole suotavaa, että valkoinen alkaa paistaa läpi. Olemme yksi harvoista, joilta onnistuu umpimustan muovin valmis- taminen SLS-tekniikalla, Mattila jatkaa.
22 MUOVIPLAST 1/2024
Made with FlippingBook - Online magazine maker