Munn & mæle 2/2021

Munn og mæl e I 2 / 2021

Hvor lenge etter strålebehandlingen faren for hjerneslag kan oppstå, varierer gjerne fra person til person. Men denne skaden kan oppstå flere tiår etter behandling.

behandlingsplanen for hode- og halskreft, men enn så lenge finnes det ikke en konkret oppfølgning av pasientene på dette området. Her mener Mona Skjelland det bør skje en endring. – Jeg mener det bør være ret- ningslinjer for oppfølging av årene etter strålebehandling mot hode- og halskreft. Men det vil være nyttig med mer informasjon om utvikling av stråleskade før vi lager endelige retningslinjer. Ved å gjø- re ultralyd av halspulsårene med jevne mellomrom, vil vi få informa- sjon om åreveggen og slagrisiko, sier hun. Fokuset fremover blir å spre infor- masjon om risiko for skade av åre- veggen ved strålebehandling og få frem at det kan gi økt risiko for hjerneslag. Det gjelder både for helsepersonell og pasienten selv. – Ved økt oppfølging og opp- merksomhet kan vi forebygge hjerneslag. På Rikshospitalet har nevrologisk avdeling og Øre-Ne-

ende synstap på et øye, kraftsvikt eller nummenhet i en kroppsdel, hengende munnvik eller talevan- sker. Faren øker med alderen Hvor lenge etter strålebehandlin- gen faren for hjerneslag kan opp- stå, varierer gjerne fra person til person. Men denne skaden kan oppstå flere tiår etter behandling. – Forandringer på åreveggen kan hos noen sees etter et års tid, men det kan også ta flere år før dette inntreffer. Ofte oppstår faren først når forkalkninger eller andre til- stander som kan påvirke åreveggen kommer i tillegg. Alder er en risikofaktor i seg selv. – Med økende alder får de fleste ulik grad av forkalkninger i åreveg- gen. Sammen med stråleskade kan dette gi økt risiko for hjerneslag, opplyser overlegen.

Faren for hjerneslag etter strålebe- handling er nevnt i den nasjonale

1 6

Made with FlippingBook flipbook maker