heraldik
Guld och silver är trots sina ädla valörer inte mer värda på en sköld än övriga färger
Riddarsalen i Stamhuset. Här finns sköldarna för nu aktiva riddare och kommendörer med röda korset. Användningen av heraldiska vapen är en del av Ordens kulturarv. Inte bara individer utan även enheter inom Orden har sina vapen. Här sköldar som hänger i Stamhuset. På dessa kan man studera hur heraldiken inom Orden utvecklats under lång tid.
Tinkturregeln Av tradition är antalet färger begränsat inom heral- diken, ofta används begreppet tinktur. Det är ingen slump att samma ord även betyder växtextrakt – det var ju så färger framställdes förr. Att skapa nyanser var svårt och de tinkturer som förekommer inom heraldiken är färgerna svart, blått, rött och grönt samt metallerna guld och silver - var och en med sin bestämda färgkod. De får emellertid inte kombine- ras hur som helst. Heraldikens tinkturregel innebär att färg inte ska ligga mot färg och inte heller metall mot metall. Syftet är att skapa god kontrastverkan. Ulf Magnusson är storintroduktör sedan mars 2023, med ansvar för Frimurarordens heraldik. Han betonar att ett vapen ska sträva mot enkelhet och tydlighet. Idealet är två tinkturer och en symbol. Guld och silver är trots sina ädla valörer inte mer värda på en sköld än övriga färger, understryker Ulf Magnusson: – I heraldikens värld är ett svart hjärta lika fint som ett hjärta av guld.
Frimurarvapen I samband med grad VIII antar varje frimurare ett personligt vapen som består av tre delar: vapenbild, riddarnamn och valspråk. Motiven följer sedvanliga heraldiska regler, men vissa särskilda hänsyn behöver tas, berättar Ulf Magnusson: – Företagsloggor, politiska kännetecken eller symboler som väcker anstöt ska inte användas. Man får inte heller direkt plagiera offentlig heraldik, som till exempel kommunvapen. Förr var det vanligt att frimurarsymboler före- kom i brödernas personliga vapen. Intentionen var god, men när många använde samma symboler blev vapnen ofta alltför lika varandra. Användandet av ordenssymbolik på sköldarna frångicks därför under andra halvan av 1900-talet. Ulf Magnusson nämner ännu en anledning: – Frimureriets symboler omfattar ju alla bröder och bör därför inte förekomma på någons personliga sköld.
7
Made with FlippingBook - Online catalogs