Sarkomen 1/2021

 Dedifferensiert kondrosarkom sett i mikroskop.

HVA HETER DE FORSKJELLIGE TYPENE? Den vanligste typen oppstår i benmarg og heter sentral kondrosarkom. Den har et bredt spenn av forventet forløp, helt ifra å være en begrenset og lokalt aggressiv sykdom, til å ha en betydelig risiko for spredning og alvorlig forløp. Den snilleste varianten kan forekomme i skjelettet i armer og bein. Den har nylig fått nytt navn eller betegnelse av verdens helseorganisasjon sin ekspertgruppe. Den blir nå kalt «atypisk kondromatøs tumor» i stedenfor kondrosarkom.(ACT= Atypical Chondroid Tumor på engelsk). Dette er fordi man har sett at denne formen ikke sprer seg og har et lite aggressivt forløp. Man har derfor ønsket å unngå belastningen det er å få en sarkomdiagnose. I tillegg vet vi at sentral kondrosarkom i skjelettet til armer og bein virker å være mindre alvorlig enn i bekkenet, skulderbladet, ryggsøylen og brystkassen.

Perifer kondrosarkom forekommer når kondrosarkomet vokser på overflaten av en godartet utvekst som heter osteochondrom. Et osteochondrom er resultat av at en del av vekstområde (vekstskiven) endrer retning og vokser utover.

Periostal kondrosarkom oppstår utenpå knoken mellom det harde benet og benhinnen.

Dedifferensisert kondrosarkom er den mest aggressive formen for kondrosarkom. Dette oppstår når man først har ett sentralt eller perifert kondrosarkom som forandrer seg slik at det oppstår et nytt, som regel mer aggressivt, sarkom samtidig. Det er illustrert av kollega Thale Asp Strøm for den sentrale typen nedenfor. Kondrosarkom cellene er nokså fredelige mens de dedifferensierte cellene angriper skjelettet med alle midler:

5

Sarkomen #1-2021

Made with FlippingBook flipbook maker