377. Brand & Rednings afgangstider i 1. halvår 2010.
Sagsbeh.: Flemming Nygaard-Jørgensen
Sagsnr.: 2010-74485
Sagsfremstilling Beredskabsstyrelsen har pr. 21. september 2010 opgjort og offentliggjort afgangstiderne for brandvæsnerne i Danmark. Brandvæsnernes afgangstid er fastsat i Forsvarsministeriets bekendtgørelse nr. 765 af 3. august 2005 ” Bekendtgørelse om risikobaseret kommunalt redningsberedskab ” §7 Førsteudrykningen til et skadested skal afgå snarest, dog senest inden for 5 minutter efter alarmcentralens afgivelse af alarmen.
Beredskabsstyrelsen har opgjort det samlede antal relevante udrykninger i Næstved Kommune i perioden til 126, hvor afgangstiden er overholdt i ca. 55 % af udrykningerne.
Beredskabschefen har gennemgået udrykningsrapporterne for samme periode og udarbejdet et notat der uddyber tallene. I notatet påvises også forholdene omkring ankomsttiderne på skadestedet. Ankomsttiderne er fastsat i kommunens serviceniveau for redningsberedskabet. Gennemgangen af udrykningsrapporterne afslørede forskellige fejlindtastninger, der bl.a. betyder at antallet af udrykninger, der ligger til grund for notat, udgør 148. Notatet påviser at afgangstiden er overholdt i 82 udrykninger svarende til 55 %, samt at ankomsttiderne er overholdt i 116 udrykninger svarende til 78 %. Ved gennemgang af data tegner der sig et tydeligt billede af, at det hårde vintervejr har haft en stor indflydelse på både afgangstid og ankomsttid. I januar, februar og marts var der 72 udrykninger, hvor afgangstiden blev overholdt i 35 af dem svarende til 49 %, og ankomsttiderne blev overholdt i 55 udrykninger svarende til 71 %. I april, maj og juni var der 76 udrykninger, hvor afgangstiden blev overholdt i 47 af dem svarende til 62 %, og ankomsttiderne blev overholdt i 61 udrykninger, svarende til 80 %. Brand & Redning er meget opmærksomme på de forskellige forhold, der har indflydelse på de forskellige responstider. Bl.a. er der pr. 1. oktober 2010 taget et nyt alarmeringssystem i brug, der automatisk foretager alarm af brandmandskabet ved alarm. Herved forventes det spare ca. 15 – 30 sekunder i forhold til tidligere, hvor alarmeringen foregik ved en manuel handling. Endvidere er der ved nyansættelser af deltidsansatte brandmænd en øget opmærksomhed på, hvor langt væk fra brandstationerne pågældende både bor og arbejder. De trafikale forhold gør at den radius, hvor det er acceptabelt, at brandmænd bor og arbejder indenfor, er væsentligt indsnævret i forhold til tidligere, hvis de skal have en reel mulighed for at møde på brandstationen hurtigt nok. Jf. sag nr. 8 på dagsordenen for mødet i Beredskabskommissionen den 10. juni 2009 er det forbundet med en væsentlig øget udgift til Brand & Redning, hvis opfyldelsen af fem minutters kravet væsentligt skal forbedres.
Byrådet 06.12.2010
772
Made with FlippingBook - Online magazine maker