Referat af Byrådets møde d. 20.12.2011

Åbent referat for Byrådet

Mødedato 20.12.2011

Tid 18:30

Sted Byrådssalen, Teatergade 8

Medlemmer Anette Brix (C) Anne Grete Kamilles (F) Birgit Lund Terp (A) Carsten Rasmussen (A) Charlotte Mathiesen (V) Daniel Tarby Lillerøi (A) Dusan Jovanovic (A) Elmer Jacobsen (V) Flemming Jay (V) Hans R. Hansen (V) Henning Jensen (A) Henning Jørgensen (B) Jesper Gersholm (F) Jette Leth Buhl (F) John Lauritzen (A) Karsten Nonbo (V) Kirsten Devantier (V) Kurt Petersen (C) Lars Hoppe Søe (B) Lene Koustrup Madsen (A) Linda Frederiksen (A)

Lisbet Skov (A) Michael Rex (A)

Næstved Kommune Rådhuset, Teatergade 8 4700 Næstved

Niels D. Kelberg (O) Otto V. Poulsen (V) Per Sørensen (A) Søren Dysted (A) Søren Revsbæk (V) Torben Nielsen (F)

Telefon 5588 5588

naestved@naestved.dk www.naestved.dk

Troels Larsen (V) Vivi Jacobsen (O)

Fraværende Daniel Tarby Lillerøi

Vivi Jacobsen Flemming Jay

Gæster

Der var ikke indkommet nogle skriftlige spørgsmål.

Byrådet 20.12.2011

2

Indholdsfortegnelse:

Punkter på åben dagsorden: 293. Anmodning om fritagelse for hverv ........................................ 668

294. Valg af ny repræsentant i Fensmark Varmeværks bestyrelse . 669

295. Selvforvaltningsregler for 2012 .............................................. 670

296. Forslag til Kommuneplanstrategi 2012 - 2024........................ 673

297. Andelsboligforeningen Granlunden IV, H C Lumbyes Vej 161A,

Næstved, lånkonvertering .............................................................. 675

298. Godkendelse af betalingsvedtægt for NK-Spildevand A/S ...... 677

299. Godkendelse af spildevandsselskabet NK-Spildevands A/S

budget og takster for 2012............................................................. 679

300. Erhvervsaffaldsgebyr til genbrugsplads i 2012 ....................... 682

301. Lokalplanforslag 035 for Brandelev landsby ........................... 685

302. Reduktion med 5 lukkedage i 2012 i daginstitutionerne ......... 687

303. Kvalitetsrapport for folkeskolerne 2011 ................................. 690

304. Ansøgning om forskudte valgperioder for skolebestyrelsen ved

Borup Ris Skolen ............................................................................ 693

305. Kræftplan 3, udmøntning........................................................ 695

306. Service- og henvendelsesstrategi 2012 - 2015 ....................... 697

Punkter på lukket dagsorden: 307. Ejendomssag

308. Ejendomssag

309. Økonomisag

310. Orienteringssag

Byrådet 20.12.2011

667

293. Anmodning om fritagelse for hverv

Sagsbeh.: Gitte Nonbo

Sagsnr.: 2011-80739

Sagsfremstilling Troels Larsen, Venstre, har den 12. december 2011 anmodet om fritagelse for sit medlemskab af Økonomiudvalget.

Anmodningen er begrundet i at Troels Larsen siden juni 2011 har været medlem af såvel Omsorgsudvalget, Ejendomsudvalget og Økonomiudvalget.

Byrådet kan på begæring fritage et medlem for sit medlemskab af Økonomiudvalget, såfremt Byrådet finder at medlemmet har en rimelig grund til at anmode derom. Den rimelige grund udledes af valglovens bestemmelser om borgerligt ombud, og som rimelige grunde nævner valgloven: helbredstilstand, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende.

Lovgrundlag Styrelseslovens § 17. Valglovens §

Politisk behandling Byrådet

Indstilling Valggruppe B (B,C og V) indstiller at Troels Larsen (V) fritages for sit hverv i Økonomiudvalget og at Søren Revsbæk (V) indstilles til udvalgspladsen. Beslutning Byrådet, 20.12.2011 Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Godkendt.

Bilag

Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

668

294. Valg af ny repræsentant i Fensmark Varmeværks bestyrelse

Sagsbeh.: Gitte Nonbo

Sagsnr.: 2009-56831

Sagsfremstilling Byrådet udpegede den 11. januar 2010 Etly Ammitzbøll som repræsentant for Næstved Kommune i bestyrelsen for Fensmark Varmeværk.

Etly Ammitzbøll er fraflyttet kommunen.

Der kan vælges 1 medlem til bestyrelsen for Fensmark Fjernvarmeværk, såfremt kommunen har ydet kommunegaranti for lån.

Lovgrundlag Vedtægtens § 7

Politisk behandling Byrådet

Indstilling Fællessekretariatet anbefaler, at valggruppe A (A,F,O) udpeger et nyt medlem til bestyrelsen for Fensmark Fjernvarmeværk.

Beslutning Byrådet, 20.12.2011

Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Valgt blev Jørgen Andersen, Egevej 34, 4684 Holmegaard, tlf. 55546505.

Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

669

295. Selvforvaltningsregler for 2012

Sagsbeh.: Steen Andersen

Sagsnr.: 2011-70451

Sagsfremstilling Næstved Kommune har valgt en meget decentral struktur med betydelig selvstændighed hos de decentrale virksomheder inden for økonomi, faglighed og personale. Grundlaget for, at den decentrale struktur virker, er, at der i de generelle selvforvaltningsregler og i selvforvaltningsaftalerne, er en tydelig markering af, hvilke spilleregler og politiske mål, der kan arbejdes inden for. Næstved Kommune styrer de decentrale virksomheder via selvforvaltningsaftaler. Selvforvaltningsaftalen danner rammen om dialogen mellem politikere, direktion, forvaltning og den enkelte virksomhed. Selvforvaltningsaftalen har endvidere fokus på økonomi og målsætninger for det kommende budgetår.

Selvforvaltningsreglerne, som her fremlægges til godkendelse, beskriver de generelle regler, som virksomhederne skal overholde.

Regelsættet fastsættes af Byrådet forud for budgetåret.

Som konsekvens af revitalisering af arbejdet med mål i Næstved Kommune er hele afsnit 1, som vedrører styring, dialog og mål omskrevet. I afsnittet præciseres, hvordan byråds- og fagudvalgsmål samt tværgående indsatsområder danner udgangspunkt for mål på selvforvaltningsniveau. De tværgående indsatsområder er i 2012: Reduktion af sygefravær, Energiledelse og Virksomhedernes sociale ansvar, som alle repræsenterer væsentlige indsatsområder for hele kommunen. Disse er vedlagt som bilag til selvforvaltningsreglerne. Selvforvaltningsreglerne for 2012 er forsinkede i forhold til de foregående år, hvor de normalt er blevet godkendt i oktober eller november. Det er processen med den nye målstruktur, der er årsag til forsinkelsen. Som følge heraf har virksomhederne ikke fået deres endelige selvforvaltningsaftale omkring 1. december. De har i stedet fået en foreløbig udgave (version 1), bestående af et økonomibilag med den økonomiske selvforvaltningsramme for 2012. Den endelige udgave af selvforvaltningsaftalerne udarbejdes i januar/februar, efter følgende tidsplan:

 D. 12.12.2011. Selvforvaltningsreglerne behandles i Økonomiudvalget.

 D. 20.12.2011. Selvforvaltningsreglerne behandles i Byrådet.

 Januar 2012. Virksomheder arbejder med mål bistået af fagforvaltning og Økonomiforvaltning

 D. 26. og 27. januar 2012. Drøftelse af mål – og workshop omkring selvforvaltning og mål i virksomhedsforum.

 Februar/marts 2012. Alle selvforvaltningsaftaler godkendes i de respektive fagudvalg.

Byrådet 20.12.2011

670

Udkast til selvforvaltningsregler for 2012 fremsendes. Reglerne er redigerede med hensyn til blandt andet år og beløb. Herudover kan de vigtigste ændringer inddeles i følgende hovedpunkter:  Hele afsnit 1 er ændret i forhold til sidste år, som beskrevet ovenfor, herunder årshjulet hvor selvforvaltningsaftalerne først bliver godkendt i marts.  Grænsen for merforbrug er blevet sat ned fra 5 til 3 procent.  Barselspuljen er forøget med 7 mio. kr. fra 2001, finansieret af en lavere fremskrivning af lønkontiene.  Det har tidligere været nævnt, at der skulle foretages en omfordeling af midlerne til hhv. indvendig vedligeholdelse samt opvarmning, el og vand inden for de enkelte områder. Omfordelingen skulle foretages efter en gennemgang af bygningerne, og forbruget på energikontiene. Nu er reglerne ændret til, at områderne kan anmode om at få Teknik- og Miljøforvaltningen til at foretage denne gennemgang og opgørelse, som kan danne udgangspunkt for en eventuel omfordeling inden for områderne.  Reglerne for leasing og leje er ændret jf. de senest vedtagne retningslinjer.  Bilag 1 med alle virksomhederne, er konsekvensrettet i forhold til nedlagte og sammenlagte virksomheder. Herudover har Rønnebæksholm Gods og Boligkontoret fået selvforvaltning fra 2012.  I bilag 3 (specielle regler indenfor de enkelte fagområder) er der redigeret i teksten på Børn og Unge, Undervisning, Ældre, Voksne/handicappede, og Administration/Fælles formål. For Ældreområdet betyder det, at udgifter til køb af pladser uden for kommunen og indtægter for salg af pladser til andre kommuner kommer inden for ældreområdets (fællesdelens) selvforvaltning.

For øvrige rettelser henvises til bilaget med udkast til selvforvaltningsregler for 2012. Bemærk markeringen af ændringerne.

Konsekvenser for decentrale enheder/virksomheder – udtalelser fra Virksomhedspanel Virksomhedspanelet drøftede d. 25.11.2011 et udkast af selvforvaltningens afsnit 1. Der var generelt tilslutning til det fremlagte udkast. Virksomhedspanelet udarbejdede efterfølgende en udtalelse med følgende punkter, som de ønskede afsnit 1 præciseret i forhold til:  Hvordan dialog opfattes og praktiseres på de forskellige fagområder  Nogle af virksomhedens egne mål vil kunne formuleres, inden fagudvalgene har formuleret deres mål  De mål, virksomheden vælger at indarbejde i selvforvaltningsaftalen, er de mål, som fagudvalget ser  Bedre sammenhæng mellem selvforvaltningsaftale og årsrapport – årshjulet bør starte med årsrapporten og opsamlingen på forrige års mål; de nye mål formuleres med udgangspunkt i denne opsamling  Mål skal kunne være flerårige med årlige delmål  Det skal være tydeligt, hvor i forvaltningerne virksomhederne kan få støtte og rådgivning til de tværgående mål. Som det fremgår af afsnit 1 har vi imødekommet Virksomhedspanelet på de fleste områder. Dog har vi ikke haft mulighed for at præcisere, hvordan dialogen foregår på de enkelte fagområder, da det vil være forskelligt fra område til område. Efter direktionsbehandlingen den 7/12-11 er de tre tværgående indsatsområder, dvs. Næstved Kommunes sociale ansvar, Fremmøde frem for fravær samt Energiledelse sendt i høring i Virksomhedspanelet. Virksomhedspanelet har haft en række kommentarer til de tre indsatsområder. Kommentarerne vedlagt sagsfremstillingen som bilag nr. 2.

Byrådet 20.12.2011

671

Det vurderes, at de fleste af præciseringerne/kommentarerne til de tværgående indsatsområder vil kunne indarbejdes, når de tværgående indsatsområder skal udmøntes i selvforvaltningsaftalerne. Virksomhedspanelet vil blive inddraget i denne proces. Supplerende bemærkninger Når Byrådet har godkendt Selvforvaltningsreglerne for 2012, vil regelsættet blive trykt og udsendt til alle virksomheder.

Politisk behandling Økonomiudvalget 12. december 2011 Byrådet 20. december 2011

Sagens bilag Udkast til Selvforvaltningsregler 2012 - med korrekturrettelser (slettet og ny tekst fremgår) Høringssvar, 2. høringsrunde fra Virksomhedspanelet.

Indstilling Direktionen indstiller:

1. at Selvforvaltningsregler for 2012 godkendes. 2. at de tværgående indsatsområder for 2012 er: a. Energiledelse (bilag 4) b. Reduktion af sygefravær (bilag 5) c. Virksomhedens sociale ansvar (bilag 6)

Beslutning Økonomiudvalget, 12.12.2011 Torben Nielsen var fraværende. Ad 1 og 2: Anbefales.

Byrådet, 20.12.2011 Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Godkendt. Bilag Høringssvar fra virksomhedspanelet vedr. de tværgående indsatsområder Selvforvaltningsregler for 2012 Tværgående indsatsområde 2012 - energiledelse Tværgående indsatsområde 2012 - Sygefravær Tværgående indsatsområde for 2012 - Virksomhedens sociale ansvar Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

672

296. Forslag til Kommuneplanstrategi 2012 - 2024

Sagsbeh.: Bente Jongberg

Sagsnr.: 2011-57852

Sagsfremstilling Økonomiudvalget besluttede den 3. oktober at sende forslaget til Kommuneplanstrategi 2012 – 2024 i høring i fagudvalgene, og deres bemærkninger og ændringsforslag fremlægges hermed. De fleste bemærkninger fra fagudvalgene har karakter af tilføjelser og uddybninger, og giver ikke umiddelbart anledning til modsætningsforhold i forslaget til Kommuneplanstrategi. Omkring den eventuelle etablering og placering af en uddannelsescampus på Maglemølle Papirfabrik ser der dog ud til at være behov for en nærmere drøftelse af formuleringerne i forslaget til Kommuneplanstrategi, da der i Børneudvalget blev givet udtryk for ønske om en mere præcis formulering af at Byrådet vil arbejde på en campus på Maglemølle Papirfabrik, mens der i Kulturudvalget blev udtrykt ønske om en mere åben formulering, bl.a. uden fast angivelse af placering. Planerne omkring Campus er bl.a. beskrevet på side 8, 11 og 12 i forslaget til Kommuneplanstrategi.

I forslaget til Kommuneplanstrategi (vedlagt som bilag) er tilføjelser skrevet med blå skrift, og den tekst der foreslås slettet er markeret med rød skrift og gennemstreget.

Teknisk udvalg og Ejendomsudvalget har sideløbende med behandlingen af kommuneplanstrategien behandlet emner til kommuneplan 2013 og indstiller samlet set, at emner der er vist med rødt i medfølgende bilag, indgår i den forestående kommuneplanrevision. Tilrettelæggelse af den offentlige høring Når Byrådet har godkendt forslaget til Kommuneplanstrategi, skal forslaget i offentlig høring i min. 8 uger. I offentlighedsperioden foreslås følgende initiativer:  Forslaget til Kommuneplanstrategi er tilgængeligt på kommunens hjemmeside, og annonceres på kommunens sider i Næstved Bladet.  Forslaget trykkes i en læsevenlig udgave, men hvor layout og papirkvalitet er med til at signalere at der er tale om et forslag og ikke en endelig strategi.  Der holdes 1 borgermøde primo marts 2012 i Næstved by.  Forslaget til Kommuneplanstrategi sendes lokalrådenes medlemmer, og kan desuden hentes på bibliotekerne og i borgerservice.  Lokalrådene opfordres til at komme med ideer til, hvordan de kan være med til at realisere Kommuneplanstrategiens målsætninger. Der udarbejdes et skema til lokalrådene, og det samlede materiale vil være en idébank og oplæg til samarbejde for administrationens videre arbejde med at realisere Kommuneplanstrategien. Dette initiativ imødekommer en henvendelse fra lokalrådene, henvendelsen er vedlagt som bilag.

Økonomipåtegning Ingen bemærkninger.

Lovgrundlag Planlovens § 23.

Byrådet 20.12.2011

673

Supplerende bemærkninger For at kunne udnytte de nye muligheder for udvidelser af detailhandlen skal vi udarbejde en detailhandelsredegørelse. Arbejdet sættes i gang nu, og detailhandelsredegørelsen forventes at blive behandlet af Økonomiudvalget i januar, og vil derefter indgå som bilag til forslaget til Kommuneplanstrategi.

Politisk behandling Økonomiudvalget Byrådet

Sagens bilag Forslag til Kommuneplanstrategi 2012 – 2024. Samlet referat af fagudvalgenes behandling af forslag til Kommuneplanstrategi 2012 – 2024. Liste med anbefalinger af revisionsemner til kommuneplan 2013 fra Teknisk udvalg og Ejendomsudvalget. Henvendelse fra lokalrådene Indstilling Center for strategi og udvikling indstiller, at: 1. Referatet tages til efterretning 2. Økonomiudvalget drøfter fagudvalgenes forslag til tilføjelser og ændringer i forslaget til Kommuneplanstrategi, særligt med hensyn til beskrivelsen af ”campus”. 3. Økonomiudvalget træffer beslutning om revisionsemner på baggrund af indstillingerne fra Teknisk udvalg og Ejendomsudvalget. 4. Økonomiudvalget behandler forslagene til initiativer i offentlighedsperioden 5. Forslaget til Kommuneplanstrategi 2012 – 2024 videresendes til behandling i Byrådet efter indarbejdelse af økonomiudvalgets bemærkninger Beslutning Økonomiudvalget, 12.12.2011 Torben Nielsen var fraværende. Anbefales med følgende ændringer: Afsnit 2 på side 9 anbefales udtaget inden forslaget sendes i høring. Side 9 - under afsnittet Morgendagens Stjerner ændres formuleringen til: Børn KAN stimuleres kreativt i børnehaver og folkeskoler BLANDT ANDET gennem...

Byrådet, 20.12.2011 Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Godkendt.

Bilag Anbefalinger fra EU/TU revisionsemner til KP13

Forslag til Kommuneplanstrategi 2012 - 2024 med fagudvalgenes forslag til rettelser Referat fra fagdvalgenes behandling af forslag til Kommuneplanstrategi 2012 - 2024 Visionsgruppen-2 Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

674

297. Andelsboligforeningen Granlunden IV, H C Lumbyes Vej 161A, Næstved, lånkonvertering

Sagsbeh.: Jens B Hansen

Sagsnr.: 2011-71562

Sagsfremstilling På vegne af andelsboligforeningen Granlunden IV ansøger BRFkredit om overførelse af tidligere godkendt garanti i forbindelse med konvertering af et lån. Lånet var oprindeligt på 5.240.000 kr., og den nye hovedstol ønskes ændret til 5.014.000 kr. svarende til obligationsrestgælden på det oprindelige lån. Kommunens garanti udgør aktuelt ca. 945.000 kr., og dette holdes beløbsmæssigt uændret i forhold til det nye lån, men garantiens nedtrapning forøges med 10,5 år svarende til det nye låns længere løbetid. Konverteringen er uden provenu til andelsbolig-foreningen, men de årlige ydelse reduceret det første år med 93.819 kr. Der søges endvidere om at Byrådet vedstår tidligere meddelt garanti for et andet lån på 6.230.000 kr. Garantien udgør aktuelt ca. 1.171.000 kr. Vedståelse heraf vil udtrykke kommunens formelle accept af ændringen i det ovenfor beskrevne lån. Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen oplyser at de ansøgte garantier ikke ændrer kommunens aktuelle risiko ved de nævnte garantistillelser, men varigheden inden det konverterede lån udløber forøges med 10,5 år. Der opkræves ikke afgift for garantistillelser i forhold til lov om almene boliger. Lovgrundlag Iht. lov om almene boliger, § 160p, kan byrådet ved omprioritering af lån overføre tidligere meddelte garantier ydet i forbindelse med etableringen af andelsboligerne til omprioriterings-lånet. Der ydes samme procentvise kommunale garanti for det omprioriterede lån som for det indfriede lån.

Politisk behandling Økonomiudvalget, den 12. december 2011. Byrådet, den 20. december 2011.

Sagens bilag Ansøgning fra BRFkredit. (2011-416408)

Indstilling Økonomiforvaltningen indstiller, at den allerede meddelte garanti overføres til det lån som ønskes konverteret, samt at kommunen vedstår garantiforpligtigelsen til det lån som ikke ændres.

Beslutning Økonomiudvalget, 12.12.2011 Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 20.12.2011 Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Godkendt.

Byrådet 20.12.2011

675

Bilag Ansøgning fra BRFkredit Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

676

298. Godkendelse af betalingsvedtægt for NK- Spildevand A/S

Sagsbeh.: Ebbe Møller Olesen

Sagsnr.: 2011-67741

Sagsfremstilling Lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber nr. 633 af 7. juni 2010 danner den overordnede ramme for udformning af betalingsregler for afledning af spildevand. NK-Spildevand A/S skal ud fra denne lovmæssige ramme udarbejde en betalingsvedtægt, hvori de mere detaljerede regler for betaling for afledning af spildevand til selskabets spildevandsanlæg i kommunen vedtages. Grundlaget for opkrævning af bidrag til NK-Spildevand A/S er således en betalingsvedtægt, der er udarbejdet af selskabet og godkendt af Bestyrelsen og byrådet i overensstemmelse med lovens regler. Vedtægten gælder for eksisterende tilsluttede ejendomme og kommende ejendomme, der planlægges tilsluttet spildevandsanlæg tilhørende NK-Spildevand A/S inden for de områder og kloakoplande, som fremgår af den gældende spildevandsplan eller tillæg hertil; samt for ejendomme, der er kontraktligt tilknyttet NK-Spildevand A/S.

Forvaltningen har gennemgået forslaget og bl.a. konstateret følgende:

Ifølge § 3.8.2 ydes der ikke henstand med betaling af tilslutningsbidraget, dog kan NK- Spildevand A/S i særlige tilfælde beslutte at give henstand, hvis der ikke er andre finansieringsmuligheder. I administrationsgrundlaget for betalingsvedtægten åbner NK- Spildevand op for, at en afdragsordning kan løbe i max. 6 år mod opkrævning af rente og evt. sikkerhedsstillelse. Forvaltningen har igangsat en udredning om spildevandskloakering af det åbne land i forhold til indefrysning jfr. Lov om ejendomsskatter, mulighed for kommunegaranti, m.v., som senere vil bliver forelagt politisk. Ifølge § 4.1.4 skal der betales for rensning af spildevand opstået ved genanvendelse af regnvand til toiletskyl, tøjvask mm. Der afregnes efter udledt vandmængde, som registreres ved opsætning af en bimåler. Forvaltningen vurderer, at dette ikke tilskynder til genbrug af regnvand eller bæredygtig udnyttelse af ressourcer og klimatilpasning. Forvaltningen har noteret sig, at Betalingsloven (§ 2B.3) giver mulighed for at fritage for vandafledningsbidrag, som kan udnyttes adfærdsregulerende. Bestyrelserne for NK- Spildevand og NK-Forsyning har drøftet dette, med beslutning om betaling for genanvendelse i lighed med betaling for øvrige dispensationsmuligheder, dette ud fra et lighedsprincip for alle tilsluttede kunder. Ifølge §5 opkræves særbidrag fra virksomheder med industrispildevand, der særligt belaster renseanlægget, f.eks. fra slagterier. Ved sammenligning af beregninger efter den gamle særbidragsformel, der blev anvendt til betaling af særbidrag i tidligere Næstved Kommune, og efter forslaget til ny formel i betalingsvedtægten, skønnes det, at bidraget fremover bliver meget mindre - for f.eks. Glumsø Slagtehus og Herlufmagle Kreaturslagteri. Ifølge § 8 giver Betalingsvedtægten mulighed og beskriver de økonomiske forhold ved hel eller delvis udtræden for bl.a. enkelt eller flere ejendomme, men kun i udvalgte områder/ kloakoplande, hvor det har en betydning for kapaciteten på ledningsnettet, oversvømmelsesrisiko og aflastninger. Dette vil kunne udnyttes adfærdsregulerende i

Byrådet 20.12.2011

677

forbindelse med en kommende klimatilpasningsplan og en dertil tilknyttet spildevandsplan.

Generelt. Kommunen har et selvstændigt ansvar for at påse om love og regler er overholdt i vedtægten, og skal, hvis den ved gennemsyn af vedtægt eller på anden måde bliver bekendt med overtrædelser, sikre at forholdet lovliggøres inden godkendelsen.

Bestyrelsen for NK-Spildevand godkendte forslaget til betalingsvedtægt den 7. september 2011 og bestyrelsen for NK-Forsyning den 7. oktober 2011.

Forvaltningen har gennemgået det udarbejdede forslag til betalingsvedtægt og fundet det i fuld overensstemmelse med betalingsloven og tilhørende vejledning.

Lovgrundlag Lovbekendtgørelse nr. 633 af 7. juni 2010 om betalingsregler for spildevandsforsynings selskaber Kapitel 3 og 4 i lovbekendtgørelse nr. 879 af 26. juni 2010 om miljøbeskyttelse Bekendtgørelse nr. 1448 af 11. december 2007 om spildevandstilladelser Lov nr. 469 af 12. juni 2009 om vandsektorens organisering og økonomiske forhold.

Politisk behandling Teknisk Udvalg Økonomiudvalget Byrådet

Sagens bilag Forslag til ”Betalingsvedtægt for NK - Spildevand A/S”

Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Betalingsvedtægten for NK-Spildevand A/S godkendes.

Beslutning Teknisk Udvalg, 28.11.2011 Anbefales.

Økonomiudvalget, 12.12.2011 Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 20.12.2011 Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Godkendt.

Bilag Endelig betalingsvedtægt Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

678

299. Godkendelse af spildevandsselskabet NK- Spildevands A/S budget og takster for 2012

Sagsbeh.: Ebbe Møller Olesen

Sagsnr.: 2011-79705

Sagsfremstilling Vandselskaberne er blevet til som følge af Vandsektorloven, der kræver, at kommunens aktiviteter inden for vandforsyning og kloakforsyning udskilles som selvstændige juridiske enheder (se bilag 3). I Næstved Kommune er det sket som kommunalt ejede aktieselskaber. Vandselskaberne drives nu efter de almindelige regler for selskabsdrift, og som noget specielt for vandselskaberne er de også underlagt reguleringer fra både Konkurrencestyrelsen og Forsyningssekretariatet. Konkurrencestyrelsen udmelder et prisloft, som er, forenklet udtrykt, den maksimale pris selskaberne må tage for deres ydelser. NK-Spildevand A/S har udarbejdet vedlagte budget og forslag til takster for 2012, som i det store hele følger den linje som blev fremlagt for 2011 og som Byrådet godkendte på mødet d. 24. maj 2011. NK-Spildevand A/S har udarbejdet et 25 årigt budget, som er udgangspunktet for forslaget til takstfastsættelsen de næste 25 år. Hvor selskabets gældssætning ikke stiger henover 25 års perioden (jf. bilag 1), samt at der holdes en stabil takst i perioden. Med låneudjævning, fast bidrag og takststigningen de første år foreslår NK-Spildevand A/S taksterne for de næste 25 år til at være som følger i 2012 priser ekskl. moms: 2012 Fastbidrag: kr. 659,00 m³ pris: kr. 33,32 2013- Fastbidrag: kr. 659,00 m³ pris: kr. 35,25 Ovenstående takstforslag for NK-Spildevand A/S har været behandlet i Holdingsselskabet NK-Forsyning A/S d. 9. december 2011, som anbefaler taksterne til Byrådets godkendelse. Næstved Kommune skal i.h.t. lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. godkende forsyningsselskabets forslag til takster på spildevandområdet. Proceduren for takstfastsættelse er med vedtagelse af vandsektorloven m.m. jf. bilag 3 ændret således, at kommunen blot kan godkende eller afvise forsyningsselskabernes forslag til takster på spildevandområdet. Kommunen har et selvstændigt ansvar for at påse om love og regler er overholdt, og skal, hvis den ved gennemsyn af budgettet eller på anden måde bliver bekendt med overtrædelser, sikre at forholdet lovliggøres inden godkendelsen. Advokatfirmaet Energi & Miljø har på Teknik- og Miljøforvaltningens foranledning udarbejdet en redegørelse (bilag3) vedr. taksgodkendelse. I meget korte træk skal Næstved Kommune påse: *at de foreslåede takster er i overensstemmelse med det prisloft, der er udmeldt for selskabet af Forsyningssekretariatet, *at selskabets takster overholder ”hvile i sig selv - princippet” i betalingsloven, hvorefter selskabets indtægter og udgifter over en kortere årrække balancerer, således at der ikke skabes en over- eller underdækning i relation til forbrugsopkrævningen, *at der ikke er indregnet udgifter vedr. tilknyttet aktiviteter i spildevandstaksten.

Forvaltningen har gennemgået takstforslaget i forhold til disse forhold, samt vurderet det i.f.t. spildevandsplanlægningen og bestemmelserne om benchmarking - og fundet, at der

Byrådet 20.12.2011

679

ikke er elementer, der taler imod de foreslåede takster. Specielt har forvaltningen vurderet, at den foreslåede investeringsplan, vil sikre en fin og hensigtsmæssig sammenhæng med kommunens langsigtede spildevandsplanlægning og renoveringen af det eksisterende spildevandsanlæg.

Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen har ingen bemærkninger til de foreslåede takster.

Økonomiforvaltningen skal gøre opmærksom på, at kommunens betaling af vejafvandingsbidrag kan blive betydelig højere end budgetteret.

I forbindelse med kommunesammenlægningen blev vejafvandingsbidraget til kloakforsyningen fastsat til 2 % af forsyningens anlægsudgifter. Iflg. Lov om betalingsregler for spildevandsanlæg skal kommunen betale et vejafvandingsbidrag til spildevandsselskabet på maksimalt 8 % af selskabets anlægsomkostninger. Forsyningssekretariatet administrerer efter vandsektorlovens § 9 stk. 3, indberetningsmyndighedens opgaver efter lov om afståelse af vandforsyninger og spildevandsforsyninger (stoploven). Det er sekretariatets opfattelse, at hvis betalingen af vejafvandingsbidrag ikke dækker de faktiske omkostninger til vejafvandingen, vil den manglende omkostningsdækning udgøre en uddeling fra spildevandsselskabet til kommunen. Denne opfattelse deles ikke af KL og Naturstyrelsen, som mener, at det alene er anlægsomkostningerne til kloakledningsanlæggene, der skal indgå i beregningen af det kommunale vejbidrag.

Der mangler fortsat en endelig afklaring af dette.

Det er forvaltningens opfattelse, at der er stor risiko for, at kommunen fremover vil skulle betale 8 % af kloakforsyningens anlægsudgifter – og at kommunen vil blive straffet for perioden 2007-2010. I Næstved Kommune er det budgetmæssigt forudsat, at det sker en forskudt betaling, således at bidraget baseret på kloakforsyningens anlægsudgifter i 2011 betales af Næstved Kommune i 2012 osv. Kloakforsyningen har oplyst, at anlægsudgifterne for 2011 ekskl. Udgifter til kloakering af det åbne land anslås at udgøre knap 47 mio. kr., hvilket med en bidragsprocent på 2 % vil udgøre 937.000 kr. til betaling i 2011. På Næstved Kommunes budget er der i 2012 afsat 922.000 kr., hvilket stort set svarer til den anslåede betaling.

Afhængig af udfaldet kan Næstved Kommune betaling blive således: ”Forskudt betaling” 2012

2013 2014-2022

Ved 2 % af anlægsbudget ekskl. Åbent land Ved 8 % af anlægsbudget ekskl. Åbent land

937

1.182 4.728

982

3.747

3.928

Næstved Kommunes budget

922

463

463

Lovgrundlag Lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsanlæg mv., Vandforsyningsloven, Vandsektorlovgivningen og miljømålsloven.

Byrådet 20.12.2011

680

Politisk behandling Teknisk Udvalg den 19.12.11. Økonomiudvalget den 20.12.11. Byrådet den 20.12.11

Sagens bilag Bilag 1 Skematisk fremstilling af overholdelsen af prisloftet Bilag 2 NK-Spildevand A/S budget 2012 Bilag 3 Juridisk responsum fra advokat Pernille Aagaard Truelsen Advokatfirmaet Energi & Miljø Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at de foreslåede takster for NK-Spildevand A/S for 2012 på fastbidrag: kr. 659,00 og m³ pris: kr. 33,32 godkendes.

Beslutning Teknisk Udvalg, 19.12.2011 Anbefales.

Økonomiudvalget, 20.12.2011 Anbefales.

Byrådet, 20.12.2011 Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Godkendt.

Bilag Bilag 1 Bilag 3 Forkortet version Vedr. NK-Spildevand A/S - budget 2012 materiale Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

681

300. Erhvervsaffaldsgebyr til genbrugsplads i 2012

Sagsbeh.: Anne Birgitte Jensen

Sagsnr.: 2011-75399

Sagsfremstilling Jf. udkast til affaldsbekendtgørelse, der forventes godkendt inden 1.1.2012, kan virksomhederne fra den 1.1.2012 frit vælge, om de vil benytte genbrugspladserne. Hvis virksomhederne ønsker at bruger genbrugspladserne, skal de betale et gebyr, som skal godkendes af kommunalbestyrelsen. Tilmeldeordningen skal, frem til der foreligger et vedtaget regulativ (senest 1. april 2012), baseres på nogle overgangsregler. Jf. udkastet til affaldsbekendtgørelse skal gebyret i 1. kvartal følge den hidtidige gebyrmodel med 4 kategorier af virksomheder ud fra branche og antal ansatte. AffaldPlus ejer og driver genbrugspladserne i de 6 interessentkommuner, og forventer at etablere en klippekortsordning fra årsskiftet, som opfylder kravet om etablering af en tilmeldeordning. De seneste brugerundersøgelser på genbrugspladserne viser, at erhverv står for 11 % af besøgene på genbrugspladserne og samlet belaster økonomien med 24 % af de totale omkostninger. På dette grundlag er det med de forventede prisstigninger beregnet, at et erhvervsbesøg i gennemsnit skal koste 149 kr. ekskl. moms i 2012. Farligt affald skal opkræves særskilt efter de nye regler. Virksomheder, der afleverer farligt affald, vil derfor blive opkrævet et beløb pr. afleveret kg. Beløbet er forskelligt for forskellige affaldstyper og er beregnet ud efter de samlede omkostninger ved at håndtere og bortskaffe de pågældende affaldstyper. Forslag til erhvervsaffaldsgebyr til genbrugsplads i 2012 – alle beløb ekskl. moms 1 Gebyret for benyttelse af genbrugspladserne i første kvartal 2012 fastlægges som overgangsordning til

1. Øvrige virksomheder

216

2. Håndværkere og anlægsgartnere (0-1 ansatte) 3. Håndværkere og anlægsgartnere (2-10 ansatte) 4. Håndværkere og anlægsgartnere (over 10 ansatte)

1.724 2.586 3.448

2 Fra senest 1. april 2012 opkræves en betaling pr. besøg på genbrugspladsen på 149 kr. pr. besøg. Herudover opkræves særskilt for aflevering af farligt affald

Affaldstype

Pris (kr./kg)

Maling, farver, klæbestoffer m.v.

5 5 6

Oliefiltre

Opløsningsmidler m.v.

Pesticider Spraydåser Syrer/baser

23 13 15 64 12

Skarpe/spidse genstande (klinisk risikoaffald)

Lægemidler, medicinrester

Mineralolieaffald

1

Byrådet 20.12.2011

682

Andet farligt affald, herunder ukendt affald

54

Hvis affaldsbekendtgørelsen, der træder i kraft 1. januar 2012, indeholder overgangsbestemmelser, der muliggør klippekortsmodellen, benyttes taksterne nævnt under 2 fra bekendtgørelsens ikrafttrædelsesdato.

Opkrævning Det foreslås, at AffaldPlus forestår opkrævning af erhvervsaffaldsgebyret til genbrugsstation såvel for overgangsordningen som tilvalgsordningen.

Information AffaldPlus udsender informationsmateriale om tilmeldeordningen for genbrugspladser. Herudover informeres generelt inden årsskiftet på bl.a. kommunens og AffaldPlus hjemmeside om de nye regler, ligesom pressen vil blive orienteret. Informationsmaterialet udarbejdes i samarbejde med interessentkommunerne. Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen kan oplyse, at erhvervsaffaldsgebyret ingen konsekvenser har for Næstved Kommunes økonomi, da området er fuldt ud brugerfinansieret. Lovgrundlag Bek. nr. 224 af 7. marts 2011 om affald. Denne bekendtgørelsen erstattes dog af ny bekendtgørelse, der træder i kraft den 1. januar 2012. Den nye bekendtgørelse har været i høring i perioden 18. oktober til 8. november 2011. Sagsfremstillingen bygger på indholdet i høringsmaterialet. Den endelige udgave kan blive ændret – således har Miljøstyrelsen på høringsmøder tilkendegivet, at overgangsreglerne kan blive ændret, så der kan etableres en klippekortsordning i stedet for abonnementsordningen. Supplerende bemærkninger AffaldPlus bestyrelse behandlede i sit møde den 18.11.2011 et forslag til tilvalgsordning. Ligeledes behandlede bestyrelsen sagen om gebyrerne. Der vil blive orienteret om beslutningerne i Teknisk Udvalgs møde den 28.11.2011.

Vigtig tidsfrist! Erhvervsaffaldsgebyrerne skal være godkendt i byrådet inden 1.1.2012, ellers er der ingen hjemmel for gebyrets størrelse.

Politisk behandling Teknisk Udvalg Økonomiudvalget Byrådet

Sagens bilag Dagsordenspunkt (AffaldPlus) for tilvalgsordning. Notat om erhvervsaffaldsgebyr

Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at 1 Gebyret for benyttelse af genbrugspladserne i første kvartal 2012 fastlægges som overgangsordning til

1. Øvrige virksomheder

216

2. Håndværkere og anlægsgartnere (0-1 ansatte) 3. Håndværkere og anlægsgartnere (2-10 ansatte) 4. Håndværkere og anlægsgartnere (over 10 ansatte)

1.724 2.586 3.448

Byrådet 20.12.2011

683

2 Fra senest 1. april 2012 opkræves en betaling pr. besøg på genbrugspladsen på 149 kr. pr. besøg. Herudover opkræves særskilt for aflevering af farligt affald

Affaldstype

Pris (kr./kg)

Maling, farver, klæbestoffer m.v.

5 5 6

Oliefiltre

Opløsningsmidler m.v.

Pesticider Spraydåser Syrer/baser

23 13 15 64 12

Skarpe/spidse genstande (klinisk risikoaffald)

Lægemidler, medicinrester

Mineralolieaffald

1

Andet farligt affald, herunder ukendt affald

54

3 Hvis affaldsbekendtgørelsen, der træder i kraft 1. januar 2012, indeholder overgangsbestemmelser, der muliggør klippekortsmodellen, benyttes taksterne nævnt under 2 fra bekendtgørelsens ikrafttrædelsesdato. 4 AffaldPlus forestår opkrævning af erhvervsaffaldsgebyret til genbrugsstation såvel for overgangsordningen som tilvalgsordningen.

Beslutning Teknisk Udvalg, 28.11.2011 Anbefales.

Økonomiudvalget, 12.12.2011 Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 20.12.2011 Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Godkendt.

Bilag Dagsordenspunkt 5 - Tilmeldeordning Notat om erhvervsaffaldsgebyr 2012 - supplemen til behandling i ØK den 12.12.2011 Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

684

301. Lokalplanforslag 035 for Brandelev landsby

Sagsbeh.: Jakob Carlé Zabel

Sagsnr.: 2011-23004

Sagsfremstilling Ejendomsudvalget besluttede på møde den 17.1.2011, i henhold til planlovens §14, at nedlægge forbud mod nedrivning af en bevaringsværdig gårdbebyggelse på Holmevej 36 i landsbyen Brandelev. Efterfølgende har forvaltningen i samarbejde med Næstved Museum udarbejdet forslag til bevarende lokalplan for det centrale Brandelev landsby, der omfatter den oprindelige landsbys udstrækning med tilhørende bevaringsværdige bygninger, vejarealer og beplantninger. Ud over at udpege det bevaringsværdige bymiljø og de tilhørende bygninger, angiver forslaget retningslinjer for, hvordan man ombygger sit hus, lægger nyt tag eller isætter nye døre eller vinduer, ligesom der gives mulighed for opførelse af bebyggelse i et beskedent omfang. Forslaget ønsker at sikre den gamle landsbykernes afgrænsning mod det åbne land, herunder fastholdelse af de grønne landskabstræk, der er med til at definere landsbyens historie. Der planlægges afholdt et borgermøde i Brandelev Forsamlingshus torsdag den 19. januar 2012, hvor landsbyens borgere får mulighed for at bidrage til lokalplanens indhold.

Lovgrundlag Planloven

Politisk behandling Ejendomsudvalget Økonomiudvalget Byrådet

Sagens bilag Forslag til lokalplan 035 Brandelev landsby

Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at lokalplanforslaget sendes i offentlig høring i 8 uger i perioden 3. januar 2012 til 21. februar 2012. Beslutning Ejendomsudvalget, 05.12.2011 Anbefales. Borgermøde afholdes torsdag den 19.1.2012 kl. 19.00 i Brandelev Forsamlingshus.

Byrådet 20.12.2011

685

Økonomiudvalget, 12.12.2011 Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 20.12.2011 Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Godkendt.

Bilag 035_UDKAST_ØK_Byråd Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

686

302. Reduktion med 5 lukkedage i 2012 i daginstitutionerne

Sagsbeh.: Johnni Helt

Sagsnr.: 2011-64447

Sagsfremstilling I budgetforliget for 2012 er det besluttet, at antallet af lukkedage i daginstitutionerne skal reduceres med 5 dage. Baggrunden er, at forligspartierne ønsker at sende et signal om, at Næstved er en attraktiv bosætningskommune for børnefamilier. Det fremgår af forligsteksten, at ”udmøntningen sker af Børneudvalget efter høring. Nogle steder er behovet dog meget lavt på lukkedagene, og der er lokalt fundet gode løsninger i samarbejde mellem institutioner. Forligspartierne er åbne overfor, at de enkelte daginstitutioners bestyrelser kan aftale en and en anvendelse af beløbet.”

Forvaltningen har spurgt Forældrenævnet, Kontaktudvalget, de faglige organisationer og MED udvalget om deres forslag til, hvordan udmøntningen bør være.

Forældrenævnet. Mener ikke at der skal være lukket i sommerferien. Mener heller ikke at flere institutioner skal gå sammen om at lukke. Der bør stilles krav om at alle børn mindst har to ugers ferie med forældrene. Nævnet er dog bekymrede for, om der er økonomi til en mode, hvor der ikke holdes sommerferielukket. Kontaktudvalget. Af hensyn til at der kan opstår mange forskellige lukkeuger, hvis det overlades til de enkelte bestyrelser at beslutte hvilken uge der skal være lukket, anbefales det, at Børneudvalget beslutter hvilken uge der skal være lukket. BUPL og FOA. Bemærker, at der er afsat en økonomi til forslaget der betyder, at der kan holdes en uges mindre sommerferielukket. Politikkerne har det overordnede ansvar og må derfor også tage ansvar for placeringen af sommerferielukningen, indtil samtlige midler der er reduceret med i forbindelse med indførelse af sommerferielukning er tilbageført til daginstitutionerne. Beløbet tilbageføres daginstitutioner på samme måde, som da der blev indført sommerferielukning. Organisationerne fraråder på det skarpeste, at det skal være op til de enkelte institutioner og bestyrelser at beslutte, hvilken uge der fremover skal lukkes i sommerferien.

MED udvalget. Bemærkninger fra MED udvalget vil først foreligge til udvalgets møde.

Forvaltningen skal gøre opmærksom på, at Forældrenævnet har rejst en problematik overfor udvalget/forvaltningen. Nævnet er bekymret for den situation der opstår, når børn den 1. april 2012 skal starte i førskoleordning i forbindelse med beslutningen om en tidligere overgang til SFO. Der er i 2012 tale om, at de 3 første dage i april ligger umiddelbart op til Påsken, hvor der kun er åbnet i 4 SFO’er i kommunen, da de resterende 10 SFO’er holder lukket. Der er 3 SFO’er som ikke er medregnet, da de ligger på de skoler, hvor der ikke er plads til overflytning pr. 1. april.

Byrådet 20.12.2011

687

Der er ikke i budgettet afsat penge til at kompensere SFO’erne, hvis der i 2012 ikke skulle holdes lukket. I 2013 er der ikke noget problem, da den 2. april ligger umiddelbart efter Påsken.

I forvaltningens notat er der nærmere redegjort for problematikken og de muligheder som forvaltningen ser, at Børneudvalget har at vælge imellem.

Økonomi I budgetforliget er tilført området netto kr. 1,0 mio. (brutto kr. 1.333.000), som kompensation for 5 færre lukkedage. Da der blev indført to lukkeuger fra 2010 blev der gennemført en besparelse på netto kr. 2,0 mio. Besparelsen blev udmøntet ved en forholdsvis nedsættelse af normbeløbet pr. barn.

De ekstra midler foreslås tilbageført forholdsmæssigt ved, at normbeløbet pr. barn forhøjes.

Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen kan bekræfte der er afsat 1 mio. kr. under politikområde Dagpasning til, at reducere lukkedagene i institutionerne med 5 fra budget 2012.

Lovgrundlag Dagtilbudsloven.

Supplerende oplysninger Den takst der betales for børn der starter i førskoleordninger pr. 1.4. er fastlagt til børnehavetaksten. Det samme gælder for børn som udsætter skolestart og fortsætter i børnehaven, der betales også børnehavetakst. Påtegning om personalemæssige konsekvenser Budgetforliget betyder, at der bliver ekstra penge til ansættelse af medarbejdere. Samlet svarer det ca. til 4 ekstra stillinger.

Politisk behandling Børneudvalget. Økonomiudvalget Byrådet

Sagens bilag 6.11.2011 Notat om budgetforliget vedr. lukkedage

Indstilling Børne- og Kulturforvaltningen indstiller, at 1. Der fremover holdes lukket i uge 30 (i 2012 fra 23. – 29. juli) 2. Normbeløbet forhøjes pr. barn svarende til den tilførte økonomi på netto kr. 1,0 mio. og brutto kr. 1.333.000. 3. Der træffes beslutning om, hvilken ordning der skal være for de kommende skolebørn i 2012, jfr. forslagene i notatet.

Beslutning Børneudvalget, 28.11.2011 Ad 1: Udvalget godkendte, at der holdes lukket i uge 29. Ad 2: Godkendt.

Byrådet 20.12.2011

688

Ad 3: Udvalget anbefaler, at børnene forbliver i en daginstitutionsordning. Lars Hoppe Søe ønsker enten: B: Børn overflyttes som planlagt og der ydes en kompensation til SFO'erne på ca. kr. 260.000 i 2012, således at de kan holde særskilt åbent for de børn, som overflyttes eller C: Der etableres en særordning, således at børn først overflyttes til førskoleordningen pr. 10. april 2012 (tirsdag efter påske) og daginstitutionerne ydes en kompensation på ca. kr. 380.000 for merudgiften.

Økonomiudvalget, 12.12.2011 Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.

Byrådet, 20.12.2011 Daniel Tarby Lillerøi, Vivi Jacobsen og Flemming Jay var fraværende. Godkendt.

Bilag Notat om budgetforlig om 5 lukkedage færre fra 2012 Tilbage til toppen

Byrådet 20.12.2011

689

303. Kvalitetsrapport for folkeskolerne 2011

Sagsbeh.: Annemette Smedegaard Pedersen

Sagsnr.: 2011-21997

Sagsfremstilling I folkeskoleloven er der fastsat bestemmelser om kommunalbestyrelsens årlige kvalitetsrapport om folkeskolen. Der er tale om bestemmelser, der har til formål at beskrive kommunens skolevæsen og skolernes faglige niveau samt de foranstaltninger, som kommunalbestyrelsen har foretaget for at vurdere det faglige niveau og opfølgningen på den seneste kvalitetsrapport.

Af lovbestemmelsen fremgår det endvidere, at kvalitetsrapporten skal drøftes på et møde i kommunalbestyrelsen med henblik på stillingtagen til opfølgning herpå.

Hvis kvalitetsrapporten viser, at det faglige niveau på en skole - ud fra en helhedsvurdering i forhold til skolens testresultater og prøveresultater – ikke er tilfredsstillende, skal kommunalbestyrelsen udarbejde og vedtage en handlingsplan med henblik på at forbedre niveauet på skolen. Handlingsplanen skal forinden høres i den pågældende skoles skolebestyrelse. Fristen for opfølgning på kvalitetsrapporten er 31. marts året efter. Af bekendtgørelsen om kvalitetsrapporten fremgår det, at resultaterne af de nationale test skal indgå i Byrådets grundlag for at træffe beslutninger om iværksættelse af handleplaner for en eller flere skoler. Testresultaterne er fortrolige jf. Folkeskoleloven § 55 b og indgår derfor ikke i kvalitetsrapporten, men forelægges i en selvstændig sag. Vurderer man skolernes generelle faglige niveau ud fra afgangskaraktererne, som kun er et begrænset udtryk herfor, kan der ses et fald. Skolernes karaktergennemsnit ved Folkeskolens Afgangsprøver varierer for 9. klassernes vedkommende mellem 5,1 og 7,2 beregnet på de fag, hvor der er obligatorisk deltagelse, med et gennemsnit for hele kommunen på 5,8. Til sammenligning varierede sidste års resultater mellem 4,5 og 7,7 med et gennemsnit på 6,3 og tallene for 2009 var en variation mellem 4,5 og 8,2 med et gennemsnit på 6,0. Alt i alt kan man altså sige, at skolernes gennemsnit er svingende mellem 5,8 til 6,3 over de tre år. Afstanden mellem top og bund er i år ikke så stor som de foregående år. Udsvingene vurderes at være udtryk for almindelige udsving fra år til år. Forvaltningen indsamler ligeledes læseresultaterne i slutningen af 3. kl. Andelen af sikre læsere er 96 % i 2011. Det er et tilfredsstillende resultat, der er 2 % højere end i 2010. Andelen af usikre læsere 4 %. Det er ikke realistisk at mindske andelen af usikre læsere markant. Forvaltningen har gennemført feedbacksamtaler med samtlige skoler med udgangspunkt i den enkelte skoles indberetninger til kvalitetsrapporten, skolernes faglige resultater, det planlagte arbejde med skolestrategien samt skolernes selvvalgte emne. Formålet med samtalerne er primært en drøftelse med skolerne af deres pædagogiske og driftsmæssige resultater. På baggrund af samtalen og kvalitetsrapporten har skoleafdelingen vurderet skolerne og opstillet en liste over fremtidige udviklingsbehov.

Byrådet 20.12.2011

690

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35

Made with FlippingBook - Online magazine maker