Referat af Byrådets møde d. 21.06.2011

Forvaltningens projekt vil i lighed med øvrige projekter på feltet, gå efter en effekt, hvor økonomien fremtidssikres ved, at målgruppen begrænses, hvilket vil være medvirkende til sikre, at der skal anvendes færre hænder, og at borgerne skal forblive længst mulig i eget liv jf. Fredericia – modellen. Projektet vil fundere sig på, at de professionelle aktører i høj grad skal respektere, at bor geren er i centrum med sit hele liv . Det er meget nemt at skrive og tale om, men langt sværere at praktisere. Denne holistiske tilgang til borgeren vil kræve, at de professionelle aktører og politikerne i kommunen, - dette uanset deres organisatoriske tilhørsforhold, - skal tilslutte sig dette grundlag. Det er vigtigt, at der lyder en stemme ellers vil projektet ikke få succes.

Projektet vil dreje sig om at Ældreområdet i samarbejde med Visitationen på sigt kunne sikre at ”mind - settet” for ældreområdet skifter gear fra omsorg til mes tring.

Hvis man har til hensigt at gå hele vejen i forhold til at omlægge indsatsen for den ældre del af befolkningen, vil det være optimalt at starte med en forventningsafstemning, hvor man klargører, hvilke tilbud Næstved Kommune råder over, og hvad der må forventes af egenomsorg fra den enkelte, - altså hvordan holder man sig i gang og vedligeholder sin egen mestringsevne. Derfor vil den samlede ændrede indsats begynde med forebyggende tiltag i form af en møderække for borgere over 65 år, der vil omhandle forventninger til et aktivt seniorliv og dermed længst muligt i eget liv. Det er af afgørende betydning, at denne røde tråd også er synlig, når man møder visitationen, som førstegangsansøger. Visitationen vil ved disse henvendelser have fokus på den enkeltes mestringsevne i forhold til almindelige daglige gøremål, og der vil som udgangspunkt blive visiteret til træning af mestringsevnen jf. Servicelovens § 86, såfremt der måtte være et behov herfor. Bevillingen vil blive givet for en 6 ugers periode. Herefter skal borgerens mestringsevnen revurderes i forhold til om borgeren vurderes som selvhjulpen efter træningen, eller at borgeren skal visiteres til ydelser i henhold til Servicelovens § 83 og måske kombineret med træning efter SEL§ 86. I forlængelse af ovenstående vil de borgere der allerede modtager ydelser skulle revisiteres med henblik på en afklaring af et evt. potentiale for at ”genoptræne” tabte færdigheder. Der er rigtig mange grunde til at tro at flere af vores visiterede borgere ved en omlægning af den mentale kodning i plejen fra omsorg til mestring, ville kunne blive mere selvhjulpne end de er i dag.

Den samlede indsats i forhold til de indvisiterede borgere vil blive suppleret af en række delprojekter,

 Dialogbaseret B estiller – U dfører – M odtager – modellen  Fokus på forebyggende indsats i plejen, ISBAR(identifikation, situation, baggrund, analyse, råd)  Fokus på de borgere, der lige er blevet udskrevet fra sygehuset, der vil betyde at de 1-2 dage efter udskrivelsen vil besøge borgeren med henblik på at skabe sammenhæng i ydelserne i forbindelsen med udskrivningen og skabe den nødvendige tryghed for borgeren.

Udvikling af velfærdsteknologi, der understøtter projektets indsatser.

Projektet er tænkt startet op som et pilotprojekt i et distrikt, hvor det senere vil blive udrullet gradvist til de øvrige distrikter.

Økonomipåtegning

Byrådet 21.06.2011

393

Made with FlippingBook - Online magazine maker