Referat af Byrådets møde d. 20.09.2010

301. Forslag til ændret skolestruktur i Næstved Kommune

Sagsbeh.: Aase Vibeke Schmidt

Sagsnr.: 2010-49741

Sagsfremstilling Forslag til fremtidens skoler i Næstved har afsæt i 4 elementer: 1) Analysen af skoleområdets økonomi 2) Byrådets drøftelse af analysen 3) Budgetaftalen fra juni måned samt 4) Skolens Rejseholds rapport og anbefalinger.

I den politiske aftale om serviceændringer for perioden 2010-2014 indgået 2. juni 2010 står under punkt 8 vedr. undervisning, at der forudsættes en række initiativer, der over tid kan sikre et højt serviceniveau og en endnu bedre folkeskole end i dag, selvom der med virkning fra det nye skoleårs start i august 2011 skal spares 14,6 mio. kr. årligt. Et højt serviceniveau karakteriseres ikke kun af undervisningsomfanget men også af de muligheder skolerne har for hele tiden at udvikle undervisningen og matche udviklingen i samfundet. Børneudvalget anmodes om at udmønte besparelserne på en måde, der sikrer, at det decentrale råderum på den enkelte skole forøges – helst til minimum 5 %, som foreslået i rapport om skoleområdets økonomi. Alle de forslag, der fremgår af rapporten, bør indgå i vurderingen, herunder skolestruktur. Forslagene til ændring af skolestruktur skal derfor ses som rammeændringer, der kan medvirke til, at skolerne fremadrettet får luft til at kunne løse deres opgaver på et højere niveau og til at udvikle undervisningen, personalets kompetencer til gavn for alle børn og unge i Næstved Kommune. De strukturelle forslag skal derfor også ses som dele af en større helhed, hvor forslag om at nedlægge en skole ikke er udtryk for, at en skole drives eller klarer sig dårligt men som en brik i det puslespil det er at skabe gode rammer for undervisning og fritidsordninger. En ændret skolestruktur skal sikre stabile rammebetingelser for skolevæsenet i en række år fremover og sikre det ønskede økonomiske råderum, der kan give mulighed for udvikling af initiativer, der fremmer inklusion og tilgodeser alle elevers behov for undervisningstilbud. Det kan fx være en bredere vifte af valgfag eller særlige undervisningstilbud, der fremmer innovation og brobygning til ungdomsuddannelserne og giver talenter inden for fx idræt, naturfag eller praktisk-musiske fag mulighed for at udvikle sig optimalt. Forslaget til ændret skolestruktur bygger på forskellige scenarier, der for nogle forslags vedkommende er sammenhængende og derfor skal besluttes samlet, mens andre scenarier er uafhængige af hinanden. En ændret skolestruktur vil kunne frigøre et økonomisk potentiale, der kan anvendes til at opfylde det kommunale sparekrav på 14,6 mio. kr. årligt samt sikre minimum 5 % decentralt råderum svarende til ca. 17 mio. kr., der kan medvirke til at sikre og udvikle den pædagogiske kvalitet og give plads til udvikling af nye initiativer og aktiviteter.

Analysen af skolevæsenets økonomi anbefaler en skolestruktur, der bygger på tresporede skoler med klassetrin fra 0.-9. klasse. Det vil dog ikke være muligt

Byrådet 20.09.2010

566

Made with FlippingBook - Online magazine maker