Referat af Byrådets møde d. 20.09.2010

314. Servicebevisordning

Sagsbeh.: Mona Lisa Pedersen

Sagsnr.: 2009-24641

Sagsfremstilling Kommunerne har fået mulighed for at indføre en servicebevisordning i forbindelse med visitation af hjælp i hjemmet. Målgruppen er borgere, der er i stand til at håndtere ordningen, og muligheden kan ikke gælde for borgere, der bor i plejeboliger. Med et servicebevis kan borgeren  ansætte en person efter eget valg (borger er arbejdsgiver, kommunen udbetaler løn)  overdrage beviset til en virksomhed, en organisation eller en nærtstående, der herefter er arbejdsgiver for den private person, der udfører hjælpen  overdrage beviset til en virksomhed, en organisation eller en nærtstående til at udføre hjælpen. Vælger kommunen at indføre en sådan ordning, vil modtagere af hjemmehjælp få en mere udstrakt grad af valgfrihed og indflydelse i forhold til tilrettelæggelsen og udførelsen af hjælpen. Ulemperne ved at indføre en sådan ordning er, at hjælpen ikke er underlagt de kommunalt fastsatte kvalitetskrav, og at der ikke kan stilles krav til den valgte hjælpers faglige kvalifikationer. Endvidere får kommunen en omfattende vejledningsforpligtelse om borgerens arbejdsgiveransvar og kontraktindhold, og ordningen fordrer årlig fastsættelse af værdien af servicebeviserne. Vælger kommunen at indføre servicebeviser, skal det samtidig fastsættes hvilke kategorier af hjælp, der skal være omfattet af ordningen, herunder personlig pleje i hverdage og ubekvemme tider, praktisk hjælp til rengøring, vask af tøj, vareudbringning og madservice. Modtagere af hjemmehjælp har i forvejen frit leverandørvalg, som kan benyttes til at vælge et godkendt firma eller en person til at udføre hjælpen. I alt 794 borgere har valgt et privat firma, og 18 personer har valgt en person til at udføre hjælpen. Tilsammen betyder disse to ordninger, at der udbetales ca. 1.200 timer pr. uge til private firmaer/personer. Borgerne får ikke klageadgang over, at kommunen ikke indfører ordningen, men indføres den, får borgeren mulighed for at klage til det Sociale Nævn over Myndighedens afgørelse. Næstved Kommune har sendt forespørgsel ud til kommuner i myndighedsnetværket. De kommuner, der har taget stilling til servicebevisordningen, har valgt ikke at indføre ordningen.

Ordningen vil medføre øget forbrug af administrative ressourcer, hvorimod borgerens frie valg kun i meget begrænset omfang vil blive udvidet.

Økonomipåtegning Økonomiforvaltningen vurderer, at de økonomiske konsekvenser af dette forslag primært vil være øgede administrative omkostninger.

Byrådet 20.09.2010

601

Made with FlippingBook - Online magazine maker