På grund af vigende efterspørgsel til Misbrugscenter Sæbyhus undersøger Kalundborg muligheden for at nedlægge tilbuddet. Misbrugscenteret har 23 pladser, der er de eneste offentligt drevne døgnbehandlingspladser i regionen.
Videre ønsker Roskilde og Køge at trække deres tilbud på området ud af rammeaftalen, idet tilbuddene stort set alene bruges af kommunerne selv.
Voksne handicappede Den generelle faldende efterspørgsel på området dækker over forskydninger, hvor behov for pladser til voksne med psykiske og fysiske handicap falder, mens behovet for pladser til voksne med autisme og ADHD er voksende.
Til voksne med autisme og ADHD planlægges der etablering af mellem 48 – 53 nye pladser i henholdsvis Vordingborg, Slagelse og Region Sjælland.
Nogle af de personer, der skal ind i de nyoprettede tilbud, har i dag en plads i systemet. For at undgå, at de efterlader en overkapacitet, får netværksgruppen på området til opgave løbende at følge med i og skal forholde sig til, hvordan en eventuel overkapacitet på det samlede område for voksne handicappede skal håndteres. Voksne sindslidende På botilbudsområdet forandres udbuddet både med etablering af nye pladser og nedlæggelse af gamle, idet der etableres pladser med det specialiserede indhold, som kommunerne konkret efterspørger, samtidig med at almene pladser nedlægges i forbindelse med planlagte renoveringer. Netværksgruppen for Sindslidende under Rammeaftalen mellem kommunerne i Region Sjælland har efterlyst specialtilbud til dobbeltdiagnosticerede borgere med udadreagerende adfærd. Slagelse er gået ind i planlægning af etablering af 5 pladser i ledige almene boliger i nær tilknytning til det socialpsykiatriske botilbud Østergården i Rude i 2011 til denne målgruppe.
Endvidere arbejdes der i Region Sjælland med etablering af pladser til unge med spiseforstyrrelser.
Herberg og forsorgshjem Med konsekvenser for udbud på området oplyser Guldborgsund, at der er igangsat en politisk proces for stillingtagen til såvel struktur som pladstal på forsorgshjemmet Saxenhøj. Specialundervisningsområdet Der er en bæredygtighedsproblematik, særligt på børn- og ungeområdet, der har baggrund i, at flere kommuner hjemtager de relativt mindre specialiserede undervisningsopgaver på tale-høre-området. Derved fjernes driftsgrundlaget for de mere specialiserede undervisningsopgaver. Slagelse oplyser således, at kommunernes hjemtagelse af de mindre specialiserede opgave på tale-høre-området for børn fjerner driftsgrundlaget for de mere specialiserede undervisningsopgaver, der forudsætter stor specialviden, som eksempelvis: Stammen, læbe-gane-anomali, oralmotoriske forstyrrelser og cochlear-implantering.
Baggrunden herfor er, at omfanget af brugen af specialviden ikke løbende kan udfylde hele stillinger og derfor kræver andre mindre specialiserede opgaver ved siden af.
Byrådet 11.10.2010
673
Made with FlippingBook - Online magazine maker