VAB Magazine mei-juni 2019

Twee wielen, oneindig veel plezier | Utrecht - de beste adresjes | E-bikes - goed om weten | Op de motor naar het werk | Kaas proeven in Zwitserland | Rome in 72 u | Aan de cava in Catalonië

UTRECHT

E-BIKES

De beste adresjes

Goed om weten

magazine

REIZEN

RIJDEN

mei-juni 2019

Een weekendje in de Vlaamse Ardennen

Twee wielen, ONEINDIG VEEL PLEZIER

OP DE MOTOR naar het werk

ROME in 72u

Jullie kozen DE BESTE E  BIKES

Kaas proeven in ZWITSERLAND

Aan de cava in CATALONIË

SAMEN OP AVONTUUR

SPETTEREND SHOW-OFF GROEN DOOR BAS “We gingen surfen. Je weet wel, op de golven. Dat was echt lachen. Ik was de enige die rechtop kon blijven staan. M’n vader viel die hele tijd om. Mama ook trouwens.” EEN VAKANTIE OM NOOIT TE VERGETEN Met welke verhalen komt u thuis? Op onze ruim 85 vakantieparken in negen landen geniet u van vakantie midden in de natuur. Of u nu kiest voor bos, heide, strand of bergen. Bij Landal GreenParks beleeft iedereen de ideale vakantie. Met een verfrissende duik in het zwembad, een mooie fietstocht door de omgeving of een gezellig etentje op het park. Er is zóveel te beleven!

EXTRA ZOMERVAKANTIE VOORDEEL Als lid van VAB profiteert u van extra korting op uw vakantie bij Landal GreenParks. Boek uw verblijf via landal.be/VAB21L

TOT € 50 EXTRA KORTING*

* ACTIEVOORWAARDEN Deze aanbieding geldt bij een nieuwe reservering, gemaakt vóór 1 januari 2020. De beschikbaarheid van accommodaties van deze aanbieding geldt op een geselecteerd aantal Landal GreenParks vakantieparken en kan per park, aantal, type en/of aankomstdatum verschillen. De minimale huurprijs bedraagt € 99. Voor het reserveren van meerdere accommodaties, neemt u contact op met ons Contact Center. Alleen van toepassing op de huurprijs - geldt niet op bijgeboekte extra’s - en niet geldig in combinatie met andere acties, kortingen en all-in-arrangementen. Prijswijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden.

Ontdek wat groen kan doen

VOORWOORD

Huisje, tuintje, file Mijn stek staat in de Groene Gordel rond Brussel. Zo wordt de re- gio met grote letters geroemd op een toeristisch bord langs de snel- weg. Toen ze het ding plaatsten, was ik in mijn nopjes. Vele jaren geleden verruilde ik het bruisende Antwerpen voor het landelijke Vlaams-Brabant. Als stadsmens keek ik met koudwatervrees naar wonen op het platteland. Het was dus een hele geruststelling dat ik zonder het te weten in een toeristische zone was beland. Ons gezin was niet op zoek naar groen, ruimte en rust, maar sim- pelweg naar kinderopvang. Die was in de stad schromelijk ontoerei- kend. Mijn eega is bewust rijbewijsloos, dus de aanwezigheid van openbaar vervoer was ook een belangrijk criterium. En de snelweg naar Antwerpen natuurlijk. De puzzel viel perfect in elkaar: huis- je, tuintje, een lieve onthaalmoeder en een station vol treinen en bussen op dertig kilometer van VAB. Wat wil een mens nog meer? Het vervolg van mijn verhaal laat zich raden. Na verloop van tijd slibden de wegen dicht, de dagelijkse autorit naar kantoor duurde alsmaar langer. Mijn experimentenmet het openbaar vervoer brach- tenweinig soelaas, de reistijd verdriedubbelde. Het is niet voor niets dat de ets hoe langer hoe meer terrein wint in het woon-werkver- keer. In Vlaanderen gaat vandaag 17% van de werknemers met de ets naar het werk, waarmee het rijwiel na de wagen veruit het meest gebruikte vervoermiddel is. En het potentieel groeit nog, door de opkomst van de elektrische ets. Blijkens onderzoek van VAB is de etsbare woon-werkafstand daarmee zomaar eventjes verdrievou- digd. Voor een gewone ets is dat tien kilometer, met de elektrische ets vijftien kilometer enmet de speedpedelec komt mijn dertig ki- lometer zelfs in het vizier. Goed voor de gezondheid en interessant met de werken aan de Oosterweelverbinding in het verschiet. Maar voor ik daarop kan overstappen, moet eerst de etssnelweg tussen Brussel en Willebroek, die aansluit op de route naar Antwerpen, aangelegd zijn. Infrastructuurprojecten kosten veel tijd. Misschien toch maar een scooter of motor overwegen?

Jan Creten,

hoofdredacteur

jan.creten@vab.be

Ontdek meer op vabmagazine.be

3

MEI-JUNI 2019 VAB MAGAZINE

IN DIT NUMMER

OVER VAB

Vragen? contact@vab.be vab.be/mijnvab

03/253.61.30 ma-do 9-18u, vr 9-16u30

Pech? Vanuit België: 078/222.222

Vanuit het buitenland: (+32)3/253.65.65

Noord-Ierland 48

Onthaal Pastoor Coplaan 100 2070 Zwijndrecht ma-vr 8u30-17u15

VOLG ONS

Twi מּ er twi מּ er.com/vabmobiliteit

16 Utrecht

Rome 36

Facebook facebook.com/vab

Instagram instagram.com/vabmagazine

40 ZWITSERLAND

UIT DE WERELD Ga mee op reisreportage!

Te voet naar Gruyères

8

LEES MEER ONLINE

46 COLUMN

16 UTRECHT

Guido Everaert

De ideale citytrip

48 WINTERFELL BESTAAT! En het ligt in Noord-Ierland

26 CATALONIË

Cava drinken aan de bron

52 LEKKER WEG

36 72U IN Rome

57 SHOPPING

vabmagazine.be

LEDENVOORDELEN

Lezen met korting BookSpot is dé online boekwinkel van België. Als VAB-lid krijg je nu 10% korting op alle boeken, fi lms, series, muziek en games van bookspot.be. Natuurlijk wordt alles gratis thuisbezorgd.

78 De beste e-bikes

In Vervoering 84

Vind last minute jouw droomhuis Nog niets geboekt maar wel toe aan vakantie? Neem dan snel een kijkje tussen de last minute vakantiewoningen bij Belvilla en vind jouw droomhuis. Als VAB-lid krijg je 5% korting.

Deze en nog meer exclusieve ledenvoordelen vind je vanaf p. 92 of op vabclub.be!

60 Snelweg

WEDSTRIJD

78 DE BESTE E-BIKES

60 SNELWEG

80 LEREN AUTORIJDEN MET CAMBIO

66 GETEST

44 Een vakantiecheque van Novasol t.w.v. € 250 59 Een luxeovernachting in Brussel 90 Een weekendje in de Vlaamse Ardennen

83 ZO ZIT DAT

Mazda  & Toyota Corolla

Fietsers op de rijbaan

70 IEDEREEN OP DE

ELEKTRISCHE FIETS

84 IN VERVOERING Vespa VL  T

JOUW IDEALE MOTOR VOOR WOON-WERKVERKEER

76

98 Puzzel & Win

86 DE VAB-VERKEERSQUIZ

5

MEI-JUNI 2019 VAB MAGAZINE

PUBLIREPORTAGE

HISTORISCHE STAD MET HEDENDAAGS KARAKTER Dordrecht

Dordrecht werd groot in de Middeleeuwen en ontwikkelde zich tot hét handels- en bestuurscentrumvan Holland. De stad beleefde al in de veertiende eeuwhaar eigen gouden eeuw. Vandaag de dag combineert Dordrecht deze rijke geschiedenis met een hedendaagse uitstraling. Er is een ruimaanbod aanmusea, restaurants en bijzondere winkels. Kortom, een stad die uitnodigt om te bezoeken!

Culinaire hoogstandjes Dordrecht heeft op culinair gebied veel te bieden. Van sfeervolle bistro tot modern restaurant en van Japanse sushi tot oer-Hollandse kost: wat ook jouw meug is, er is altijd wel een bijzonder restaurant of speciaalzaak te vinden. In het voorjaar geniet je ook van een hapje en een drankje op een van de terrassen die de stad rijk is. Het Scheffersplein is zo’n pleisterplek, en ook op het Groot- hoofd is het goed toeven, met een prachtig uitzicht op het drierivierenpunt. Ga naar centrumdordrecht.nl/ eten-en-drinken voor alle lekkere adresjes. Winkelen in stijl Een dagje stad is niet compleet zonder enkele leuke shops! Juist de variatie aan grote ketens in combina- tie met lokale winkeltjes maakt winkelen in Dordrecht extra leuk. Het Statenplein en de omliggende straten vormen het winkelhart van Dordrecht. Zeker de moei- te waard, maar durf ook eens de gebaande wegen te verlaten. Ontdek gezellige straatjes als de Vriesestraat en Nieuwstraat. Je vindt hier niet alleen verrassende boetiekjes, ook de historische ambiance is prachtig. Be- nieuwd naar tips van locals en het laatste nieuws? Kijk dan op dordrechtmaggezien.nl .

Ontdek de stad vanaf het water In Dordrecht kun je van het voorjaar tot het najaar ge- nieten van de bijzondere waterwandelgangen van de stad met verschillende rondvaartboten. De rondvaarten gaan door de historische havens en laten plekjes zien die anders verborgen blijven, zoals druppende bruggen,

donkere doorkijkjes en kolossale pakhuizen. Meer informatie op destroper.nl en ibarone.nl .

Bevers spotten in De Biesbosch Nationaal Park de Biesbosch, op maar vijf kilometer van het centrum, biedt als een van de weinige zoetwa- tergetijdengebieden in Europa een unieke natuurbele- ving. Ontdek het natuurgebied per fluisterboot, in een kano of te voet. Spot vogels, vissen en misschien wel een bever! Veel te beleven dus, en dat alles vind je op np-debiesbosch.nl .

Ben je ook enthousiast over Dordrecht en wil je je nog meer laten inspireren voor je naar Hollands oudste stad trekt? Kijk dan op dordrechtbijzonderdichtbij.nl en vraag het infopakket aan.

Schatten jagen tijdens Kunstrondje Dordt Kunstrondje Dordt, dat is zoeken naar een eerste druk, het bewonderen van klassieke en moderne kunst en snuffelen tussen curiositeiten. En dat doe je al wande- lend in oeroude Dordtse straatjes. Op de onopvallendste plaatsen vind je de mooiste snuisterijen voor een per- soonlijk tintje in je huiskamer of uniek cadeau. Meer info op kunstrondje.nl .

Herken jij deze Catalaanse fi lmlocatie?

26

Utrechts vroegste eetadres opent om 4u30

Ruik je de Zwitsse uyère al? 40

16

8

VAB MAGAZINE

TEKST INGE TAUCHER

Sierra Leone Geheimtip in Afrika

Na jaren van politieke onrust is het West-Afrikaanse land Sierra Leone weer stabiel en veilig. Grootschalig toerisme is er nog niet, het land is dan ook een boeiende bestemming voor wie weg van de platgetreden paden op ontdekking wil gaan. Zowel fans van stranden en watersport als natuurliefhebbers vinden in Sierra Leone hun ding. Je kunt er namelijk tal van vogelsoorten, apen, olifan- ten en dwergnijlpaarden zien. > sierraleonenationaltouristboard.com

Topcadeaus voor stoempers en snorrers

57

Tip! Ervaar de Indiaanse roots van Amerika Geef je roadtrip door de Verenigde Staten een extra dimensie met een authen- tieke uitstap of ervaring, die door de Indiaanse bevolking zélf werd uitgewerkt. Het is een unieke manier om kennis te maken met hun oude cultuur, tradities en geschiedenis. Wat dacht je van overnachten in een traditionele woonst, het drijven van buffels meemaken, iets opsteken over een Indiaanse codetaal die tijdens WOII werd gebruikt, een PowWow-ceremonie bijwonen, samen met een Navajo-gids door Monument Valley rijden... > nativeamerica.travel

9

MEI-JUNI 2019 REIZEN

UIT DE WERELD

Maar liefst 26% van Costa Rica is beschermd natuurgebied, het hoogste percentage ter wereld.

> visitcostarica.com

Noord-Italië Sprookjesdecor in de bergen

Fiets- en wandelvakanties, van ge- zinsvriendelijk tot sportief, zitten in de lift. Als je daarbij ook van een uniek decor wilt genieten, dan zijn de Dolomieten in Noord-Italië een aanrader. Kies als uitvalsbasis bij- voorbeeld Val d’Ega in Zuid-Tirol of Val di Fassa in Trentino rond de be- toverende bergformatie Catinaccio.

Giverny Op bezoek bij schilder Monet

Leuk met de kids Wonderweekend met originele activiteiten

Een parel dicht bij huis: Giverny is het charmante dorp in Normandië aan de Sei- ne waar de beroemde impressionistische schilder Claude Monet meer dan veertig jaar woonde en ook stierf. Toeristen van- uit de hele wereld komen hier zijn huis bezoeken mét de kleurrijke tuin die in het voorjaar op z’n mooist is. Wie een beetje vertrouwd is met het werk van Monet her- kent meteen de wilde bloemenpracht, de waterlelies en het Japanse brugje uit zijn schilderijen. Op de website van de stich- ting kun je ook virtueel een kijkje nemen in het huis. > fondation-monet.com, nl.normandie-tourisme.fr

Vrolijk eten in het Restaurant zonder Bestek, ontdekken wat een dj uit je cassettebandje tovert, kaarsen in elkaar knutselen en je als kers op de taart laten meeslepen door een sfeervolle poëtische avondshow. Het zijn maar een paar van de vele Wonderweekend-activiteiten die je half augustus in de PlantentuinMeise kunt beleven. Wonderweekend begon als een speels overnachtingsavontuur – in kartonnen tenten – voor het hele gezin. Dit jaar zijn er voor het eerst ook dagtickets te krijgen, zodat je rustig en een stuk goedkoper kunt kennismaken met het originele gebeuren. Ook zonder fak- keltocht, pyjamaparty of overnachting is er genoeg leuks voor een dag vol verwondering. Snel boeken is de boodschap! > Vanaf   (kinderen) en   (volwassenen) per dag (overnachtingstickets zijn uitverkocht),  -  /  , wonderweekend.be

10

VAB MAGAZINE

Toerisme voor

Japan piekt Japan haalde in  de kaap van  miljoen toeristen per jaar, een pak meer dan een jaar eerder. De opwaartse trend zal zich wellicht doorze מּ en: in  vinden de Olympische Zomerspelen plaats in Tokio. > www.japan.travel autisme Zo’n jaar na de start van ‘Toerisme voor Autisme’ zijn er al zo’n  a מּ racties in Vlaanderen die een visueel stappenplan aanbieden om een bezoek voor kinderen en volwassenen met een autismespectrumstoornis zo gestructureerd en stressvrij mogelijk te maken. De recentste nieuwkomer is Center Parcs in Erperheide. > toerismevoorautisme.be

Glamping Huur een luxekampeerkit Je wilt eens gaan kamperen, maar hebt geen eigen tent of kampeermateriaal? Je bent benieuwd naar glam- ping, maar hebt geen zin om je te beperken tot cam- pings of domeinen die ingerichte luxetenten verhu- ren? Dan kun je een complete GlampingKit huren, waarmee je in principe op elk kampeerterrein te- rechtkunt. Je huurt een aanhangwagentje met al het materiaal voor een comfortabele kampeervakantie: een ruime tent, goede matrassen, handig en trendy kookmateriaal, luie loungestoelen, een vuurschaal, espressotoestel, koelbox, oplaadbare lampen... Zo veel mogelijk kampeerbenodigdheden zijn uit duurzame materialen gemaakt. > Vanaf   per week (  -  pers.), glampingkit.be

Die kleurt prachtig oranje-roze bij zonsondergang. Volgens een legen- de was dit ooit de schuilplaats van een dwergkoning. In de regio zijn veel wandel- en etsroutes voor ver- schillende niveaus. > suedtirol.info/nl/beleven/zomer, visittrentino.info, eggental.com, fassa.com

Hip, hygge & ecologisch Deense miniketen van boetiekhotels

Als je houdt van persoonlijk ingerichte hotels met een Deens thuisgevoel, neus dan eens in het aanbod van de miniketen Guldsmeden. De sfeer is er verrassend warm en zelfs exotisch, de eigenaars lieten zich duidelijk door het Indonesische eiland Bali inspireren. Alle hotels dragen duurzaamheid, een ecologische benadering en biologisch eten hoog in het vaandel. Er zijn zes hotels in Denemarken (Aarhus en Kopenhagen), verder ook in Oslo, Reykjavik, Berlijn én – verrassend – in Menton aan de Côte d’Azur. > Vanaf   per nacht voor twee, guldsmedenhotels.com

Kleurige kunst Tot eind mei kun je het kleurrijke werk van David Hockney bewonderen in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Net zoals de beroemde Nederlandse schilder is de Britse popartkunstenaar gefascineerd door de natuur en felle kleuren. > vangoghmuseum.nl

11

MEI-JUNI 2019 REIZEN

UIT DE WERELD

Allemaal water

Wallonië zet dit jaar alles wat met water te maken hee ﬞ in de kijker: van fonteinen, thermaal water en aquaparken tot tochten, activiteiten of logies op en langs het water. Op de themawebsite van Waterrijk Wallonië vind je heel wat inspiratie en praktische info gebundeld. > waterrijkwallonie.be

The Great West Way Nieuwe roadtrip door Engeland

Slimme steden

Voor een onvergetelijke roadtrip hoef je niet per se ver te reizen. The Great West Way is een nieuwe toeristische route tussen Londen en Bristol die je zo’n 200 kilometer lang door het archetypisch glooiende Engelse landschap leidt. Je komt niet alleen dorpjes als uit een prentenboek of mooie steden zo- als Bath tegen, ook het beroemde Stonehenge enWindsor Castle liggen op de route. Ideaal voor een rustige autoreis of etsvakantie, al is alles ook prima bereikbaar met de trein. > greatwestway.co.uk

De EU beloont nu ook twee Europese hoofdsteden voor ‘slim toerisme’, en ondersteunt Lyon en Helsinki bij hun inspanningen voor toegankelijkheid (o.a. rolstoelvriendelijk, meertalig), duurzaamheid, digitale technologieën en creatieve bescherming van hun culturele erfgoed. > smarttourismcapital.eu

Kunst Elfstedentocht met fonteinen

Magisch: eten op het water Het ultieme zomergevoel in eigen land: genieten van culinaire hoogstandjes op een idyllische buitenlocatie. Vanaf mei opent Dinner on a Lake zijn pop- upconcept in De Pinte bij Gent. Vanaf juni kun je ook op het water dineren op recreatiedomein Terhills in Maasmechelen. > friendsandfools.be/dotl

Omdat het al van 1997 geleden is dat de Elfste- dentocht nog op ijs werd geschaatst, bedachten de Friezen vorig jaar – toen Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa was – danmaar een artistie- ke variant op de elfstedentocht. Elf internationa- le kunstenaars mochten voor Leeuwarden-Frys- lân 2018 een bijzondere fontein ontwerpen die in de steden van de legendarische schaatstocht zou geplaatst worden. Vorig jaar werden er tien fon- teinen ingehuldigd, maar nu pas is de ‘11 Foun- tains’-tocht compleet: het laatste exemplaar, een fontein die ijslagen vormt, werd onlangs ingehul- digd in Dokkum. >  fountains.nl - friesland.nl/  fountains

12

VAB MAGAZINE

19/5 + 16/6 koopzondag open van 10u tot 18u

Yéééah!

mijnVAB-Tweedehandswagen

Een sportieve, comfortabele, pittige, grote of kleine VAB-Tweedehandswagen? We begeleiden je graag van aankoop tot financiering van je nieuwe wagen. Ook de overname van je huidig voertuig is steeds mogelijk. Altijd welkom in onze showroom of ontdek onze ruime keuze en voordelen op vabtweedehands.be

Open van maandag tot en met zaterdag en zondag 19/5 én 16/6 van 10u tot 18u

Pastoor Coplaan 100 | 2070 Zwijndrecht

03 253 69 89

tweedehands@vab.be

Démeest gekochte traplift van de Benelux

4

1

2

3

1

Dunste enkele rail ter wereld

Slechts 48 uur levertijd! Dankzij onze unieke technologie kunnenwij zowel rechte als gebogen trappen binnen 48 uur van een traplift voorzien!

Niet goed = geld terug Bent u niet tevredenmet uwOtolift? Geen probleem. Wij bieden u een unieke niet-goed-geld-terug-garantie aan op de Otolift Modul-Air.

2

Brede kant van de trap blijft vrij

3

Volledig opklapbaar

4

Uw trapleuning blijft zitten

• Marktleider in de Benelux

• Alle keuze in trapliften, nieuw en gebruikt

Bel gratis 0800 65 607 of ga naar www.otolift.be voor een gratis thuisadvies of om kosteloos onze brochure te bestellen.

Al meer dan 11.000 trapliften van Otolift in België!

Lees nog meer reisreportages op vabmagazine.be/reizen!

Logeertip: een huisje van karton Op een boogscheut van het Nationaal Park De Biesbosch en Dordrecht werden vier lodges opgetrokken uit gerecycleerd karton. Ecologisch verblijven met de natuur als jouw buur!

Wat krijg je? Je verblijft van 20 tot 27 juli in een Belvilla-vakantiehuis in Blåvand in Zuid-Denemarken . Het vakantiehuis is rustig gelegen in het groen en voorzien van een groot terras, bin- nenzwembad, sauna, whirlpool en de nodige speelruimte. Tijdens die week zul je samen met de journalist en fotograaf enkele activiteiten in de regio doen. Belangrijk is dus dat je niet bang bent om voor de lens te verschijnen. Wat voorzie je zelf? Je vervoer en maaltijden. Je kiest helemaal zelf hoe je naar Denemarken reist, met de eigen wagen of met het vliegtuig en een huurwagen. De vakantiewoning is voorzien van een ruime keuken, waarin je zelf je potje kunt koken. Wat moet je doen? Surf naar vabmagazine.be/reizigers-gezocht , vul jouw gege- vens in en bezorg ons een foto van jouw voltallige gezin. Benieuwd naar het vakantiehuis? Surf naar belvilla.be en geef bovenaan in de zoekbalk de huis- code 27299 in. GA MEE op reisreportage naar Denemarken met VAB-Magazine! Droom jij altijd weg bij het lezen van onze reisreportages? Grijp dan nu jouw kans om in VAB-Magazine te schi מּ eren! Wij zoeken een enthousiast gezin om onze journalist en fotograaf deze zomervakantie naar Denemarken te vergezellen. Klinkt dat niet fantastisch!?

15 tips om duurzaam te reizen Je wilt graag je steentje bijdragen aan het klimaat zonder daarbij je vrijheid te verliezen? Duurzaam reizen zit ‘m in grotere maar evengoed in vele kleine aanpassingen. Onze tips!

Kies mee de mooiste fi etsroute van het land!

Ook dit jaar selecteerden we tien knappe fi etsroutes in eigen land, één per provincie. Surf naar vabmagazine.be/mooiste- fi etsroute-  , kies jouw favoriet en maak kans op een gratis VAB-Fietsbijstand! Stemmen kan tot  mei. De winnaars kondigen we begin juni aan op vabmagazine.be en in het volgende nummer.

Nestelen in de Ardennen Overnachten in de schoot van de kabbelende Ourthe, knusser kan haast niet. Les Cabanes de Rensiwez spreidde zijn bedden in verrassende houten nesten.

15

MEI-JUNI 2019 REIZEN

UTRECHT

 . Cruisen bij valavond en

genieten van eenzame

grachten.

 . Her en der duiken

lichtinstallaties op die

je wandeling nog wat

meer kleur geven.

 . Groot maar cool lawijt

in LE:EN.

 . In sommige shops slaat

je hart een slag over,

Home Stock is zo’n

adres.

 . Koffieleute à volonté en

ondertussen ook nog de

lokale creatievelingen

steunen.

 

16

VAB MAGAZINE

TEKST SOPHIE ALLEGAERT FOTO’S KARL BRUNINX

Uecht Inspiratie vinden in

Utrecht mag dan wel het kleine zusje van Amsterdam en Rotterdam zijn, dat laat het niet aan haar hart komen. De stad combineert immers Amsterdamse grachtenromantiek met Rotterdamse nuchterheid en blijft, als grootste studentenstad van Nederland, eeuwig jong. Goed voor tonnen inspiratie dus!

DICHTBIJ

A l wie derde of vierde in de rij is, kan het bevestigen. Nakomertjes moeten soms vechten voor wat aandacht en, meer nog dan die grote broers en zussen, op zoek gaan naar hun eigen identiteit. Voor steden is dat niet anders. Dus heeft Utrecht bij momenten veel weg van dat authentie- ke Amsterdam, terwijl je andere keren aan het ruwe, industriële Rotterdamherinnerd wordt. Alle voordelen en amper nadelen, en dus de ideale citytripbestemming. CNN beweert zelfs dat Utrecht dé bes- te etsstad ter wereld is. De stad kan so- wieso prat gaan op het eerste etspad van Nederland en ’s lands drukste etspad. Er wordt hier dus wat afgeetst en ge- Bij momenten heeft Utrecht veel weg van Amsterdam, terwijl je andere keren aan Rotterdam herinnerd wordt.

slalomd. Niet in het minst door de tien- duizenden studenten die hier jaar na jaar neerstrijken en Utrechts jeugdige joie de vivre bewaken. Nu eens over kasseien rammelen en zigzaggen om geen toeris- ten te raken, dan weer op een van die ets- autostrades rechtdoor vlammen. Wie in Utrecht niet uit zijn doppen kijkt, wordt gegarandeerd omver gedonderd. De remedie tegen stress Haast en spoed mag dan zelden goed zijn, de Utrechtse Domtoren zit je hier toch se- rieus achter je veren. Deze hoogste kerkto- ren van Nederland, 112 meter, domineert de stad op verschillende manieren en laat elk kwartier met een deuntje van zich ho- ren. Niet te negeren dus. “En dat dag en nacht”, zo vertelt onze gastheer van B&B Bij De Jongens trots. Wij lachen wat ongelo- vig tot hij ons op de gratis oordoppen wijst. En hoewel we die kanjer vanuit onze kamer kunnen bewonderen – de achtertuin lijkt tegen de Dom aan te schurken – zal ik vele uren later toch verrassend uitgerust wak- ker worden. Alsof ik om het kwartier een troostend slaapliedje ingeuisterd kreeg. Overdag heeft dat klankenspel net het

17

MEI-JUNI 2019 REIZEN

UTRECHT

Vandaag is Rotsoord, Utrechts jongste trendwijk, dé plek om even te ontsnappen aan de stad zonder dat je daarvoor een auto nodig hebt.

omgekeerde effect en spoort elke korda- te klokkenmelodie je aan om het tempo vooral niet te laten zakken, Want We Zijn Alweer Een Kwartier Verder! Voeg daar- bij de etsers die voorbijzoeven en het immense aanbod inspirerende adresjes en een mens zou voor minder stress krij- gen. Gelukkig zijn er nog die rustgeven- de grachten die je in je eentje kunt be- varen. Greenjoy beschikt over een vloot robuuste elektrische sloepen die je onli- ne reserveert. Je sms’t je code door, gooit de trossen los, unplugt het ding en dan hoef je alleen maar op de grijze knop te drukken. Veel meer uitleg komt er niet aan te pas, want dat varen zit de Neder- landers in het bloed. Dus klungelen wij wat aan, botsen we tegen de rand en draaien we een paar keer rond onze as voor we goed en wel op dreef zijn. De beloning? Puur geluk!

wij hier wel varen? Stond daar geen ver- bodsbord? Misschien toch draaien? Karl, je zit op een halve meter van de eeuwen- oude stadsmuur! We leren dat een boot draaien met publiek niet zo evident is, al helemaal niet als die gracht eigenlijk iets te benepen is, en dat je bij stress alle vaar- beginselen vergeet. Net zoals je, eens ge- draaid, opnieuw alle vaarperikelen ach- ter je laat en alleen maar geniet van het uitzicht. De grachten liggen zowat vier meter la- ger dan het straatniveau en worden afge- zoomd met boomrijke kades met Parijse allures. Onder de huizen en straten kwa- men gewelvenkelders die uitgeven op die kades. Sommigen horen nog steeds bij die chique grachtenhuizen, andere fungeren als kanoverhuurplek, tweedehandsshop, airbnb, café, restaurant… ’s Werelds grootste fietsenstalling Amsterdamse grachtenromantiek troef dus, maar dan zonder de grootstedelijke ergernissen. Aan het vernieuwde station voel je dan weer Rotterdamse vibes. Het hele stationsplein werd recent heraange- legd en het transparante ietwat psyche- delische ‘bollendak’ zorgt ervoor dat je droog blijft wanneer je naar Hoog Catha-

DE HOTSPOTS VAN UTRECHT!

Home Stock Nieuw in Utrecht, maar ook al te vinden in Ro מּ erdam en Eindhoven. Een fantastische woonboetiek die zich uitstrekt over meerde- re etages. Verrassend betaalbaar. Denk bou- doir, roze velours en palmbehang.

> Oudegracht  , homestock.nl

Daen’s Nederlandse mode shoppen, wat ko ffi e drin- ken en eens piepen in het nieuwe green- house. Daen’s is vele dingen en hee ﬞ stijl in overvloed. (foto)

> Donkere Gaard  bis, bnbbijdejongens.nl

Varen voor dummies “Dit is beter dan Venetië”, roept fotograaf en kapitein Karl. En hij heeft geen onge- lijk. Terwijl de zon zachtjes ondergaat, passeren we jaloersmakende woonboten en aangemeerde sloepen in allerlei ma- ten en kleuren. En er zit geen kat op het water. Een meevaller, want echt goed stu- ren kunnen we niet. Toch slaan we wat overmoedig de Oudegracht in tot onder een smalle brug de twijfel toeslaat. Mogen

> Korte Minrebroederstraat  -  , daens.nl

Landgoedwinkel en -keuken Utrecht Wat doet een eeuwengoed landgoed als het wil overleven? Inderdaad, inventief zijn. En dat lijkt Heerlijkheid Marienwaerdt op het lijf geschreven. In hun Landgoedwinkel en -keu- ken eet je landelijke gerechten en sla je een voorraad moestuinjams in, of biocon fi tuur volgens het eeuwenoude familierecept.

> Korte Jansstraat  , marienwaerdt.nl

The Street Food Club Poké bowls, cocktails, ‘pancakes with abs’ (met een reep spek erbij) en dat allemaal in een waanzinnig decor. Goud, velours, pal- men, geometrische motieven, het kan niet op. De perfecte Instagramspot en bijzonder inspirerend.

Museumhoppen Regen of zin in wat diepgang? Op naar het Centraal Museum en het Nijntje Museum , pal tegenover

elkaar. In het eerste spot je onder meer ontwerpen van Rietveld en het atelier van Dick Bruna, aan de

overkant vind je het plots zonde dat je kroost Nijntje al ontgroeid is. Oordoppen zijn geen overbodige luxe.

> Janskerkhof  , thestreetfoodclub.nl

18

VAB MAGAZINE

 

 . Een landgoedwinkel die

bijzonder fris oogt en je

boerenlekkers serveert.

 . Wie genoeg kracht

overheeft, kan de Dom

beklimmen en genieten

van het uitzicht.

 . In het Centraal Museum

krijg je onder meer de

klassiekers van Rietveld

geserveerd.

 . Exotische hap, kleur in

overvloed en wat beats?

Welkom in The Street Food

Club!

19

MEI-JUNI 2019 REIZEN

UTRECHT

 

 . Utrecht grossiert

in charmante

hofjes die uit een

boerenpsalm lijken

weggelopen.

rijne slentert. Dit immense, blinkende winkel- complex, goed voor honderden shops, werd al grotendeels vernieuwd en onder het plein zit een gloednieuwe etsenstalling verborgen. Goed voor 12.000 etsen, of ’s werelds grootste et- senstalling, en een eigen etspad dat je door de stalling leidt. En nu je toch aan het etsen bent, kun je me- teen doorsteken naar Rotsoord, zowat de jongste trendwijk van Utrecht, dat zich elegant uitstrekt langs het kanaal. Lange tijd was dit een hoek die je liever meed. Hier oreerden vooral fabrieken en in het bijzonder die van de Utrechtse Machi- nale Stoel- en Meubelfabriek of Pastoe, een be- grip bij designfans. Toen die verhuisde, zakte de buurt in een lange winterslaap en etste je er met een boog omheen. Maar uiteindelijk von- den jonge creatievelingen hier een betaalbare woon- en werkplek, en in hun zog ontdekten ook studenten en jonge gezinnen de buurt. Nu geven tal van jne, nieuwe adressen Rotsoord dat laatste zetje. Vandaag is dit dé plek om even te ontsnappen aan de stad zonder dat je daar- voor een auto nodig hebt.

De Nieuwe Hlandse Watlinie

of het grootste geheim van Nederland

Tussen Amsterdam en Gorinchem strekt zich het grootste verdedigingswerk van Nederland uit: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Goed voor  kilometer en  forten verscholen in het landschap. Vlak bij Utrecht ontdek je Fort bij Vechten en Fort bij Rijnauwen [  ] . Het eerste fort is vrij toegankelijk, het tweede bezoek je met een gids, maar kan uitpakken met twee bijzondere adressen. In het gezellige Theehuis Rhijnauwen [  ] eet je elke dag van het jaar pannenkoeken, zowel in hartige als zoete variant, in het uitstekende Vroeg proef je van het betere boerenleven. Alles wordt in huis gemaakt, en dat proef je. Vanaf  u  zijn de Vroeg- medewerkers in de weer om alles klaar te krijgen. [  ]

> Theehuis Rhijnauwen: Rhijnauwenselaan  , Bunnik, theehuisrhijnauwen.nl Vroeg: Achterdijk  , Bunnik, vroeg.nl

20

VAB MAGAZINE

We hoeven het u niet te vertellen: fietsen heeft veel voordelen . Het is gezond, u hoeft nooit parkeerplaats te zoeken (of te betalen) én u hebt geen last van files, vertragingen of stakingen. Toch gebruikt amper 15% van de werkende Vlamingen de fiets. Terwijl ongeveer de helft op minder dan 10 kilometer van het werk woont. “Ik wil niet fietsen in de regen”, is een veelgehoorde verdediging. Of “Een fiets kopen kost te veel”. Nu, aan het weer kunnen we niets veranderen (ook al hebt u 80% kans op droog weer), maar een nieuwe fiets kopen is lang niet zo duur als u denkt. Lees maar even mee.

Wat brengt mijn fiets eigenlijk op?

Als u met de fiets naar het werk gaat, hebt u in veel gevallen recht op een fietsvergoeding . Dat is een vergoeding van maximaal 23 cent per kilometer die vrijgesteld is van belastingen. Ook voor uw werkgever heeft een fietsvergoeding voordelen: het bedrag is volledig aftrekbaar als bedrijfskosten. Bewijst u uw werkelijke beroepskosten in uw belastingaangifte? Dan mag u 23 cent per gefietste werkkilometer inbrengen. Als u met de auto komt, is dat maar 15 cent.

En de aankoop dan?

Dat is en blijft de grootste hap uit uw budget. Een fatsoenlijke fiets kost geld. Het is geen verrassing dat meer en meer mensen een lening* afsluiten voor hun nieuwe fiets. In 2018 is het aantal fietsleningen bij KBC zowat verdriedubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Lenen voor een fiets is heel normaal geworden, en het tarief is scherp: 1,35%. Goed om te weten: gemiddeld leent de Vlaming 3 250 euro bij een looptijd van ongeveer 28 maanden. Ontdek er meer over op www.kbc.be/fietslening

Een nieuwe fiets is goedkoper dan u denkt!

Een voorbeeldje

Als het mooi weer is, gaat Marc met de fiets naar zijn werk. De afstand tot zijn werk is ongeveer 14 kilometer. Op een jaar tijd neemt hij 124 keer de fiets. Daarvoor krijgt hij van zijn werkgever een fietsvergoeding van 798,56 euro per jaar (124 dagen × 14 kilometer enkele rit (× 2) × 0,23 euro). Als het beter uitkomt dan het wettelijke forfait, mag Marc z’n werkelijke kosten aangeven, en dan 23 cent per kilometer tellen. Wat hij ook kiest, het is een mooie opsteker.

Bedrag

Per maand

Looptijd in maanden

Totaal

Interest- volledige looptijd

1000 euro

42,26

24

1014,04

14,04

2000 euro **

84,51

24

2028,07

28,07

3000 euro

101,75

30

3052,24

52,24

4000 euro

113,43

36

4083,27

83,27

Liever leasen? Dat kan ook

Sommige werkgevers bieden hun medewerkers de mogelijkheid om een fiets te leasen. Een slimme en fiscaalvriendelijke manier om werknemers extra te verlonen, én het is goed voor het milieu. Hoe het precies werkt leest u op www.kbc.be/fietsleasing

Let op, geld lenen kost ook geld.

Krijg jij buren, collega’s en vrienden op de fiets?

* Dit is de KBC-Fietslening op afbetaling. Kredietvorm: lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van uw kredietaanvraag door KBC Bank NV en wederzijds akkoord. ** Representatief voorbeeld: voor een lening op afbetaling van 2 000 € met een looptijd van 24 maanden met een vast jaarlijks kostenpercentage en vaste actuariële debetrentevoet van 1,35% betaalt u 24 maandelijkse aflossingen van 84,51 € of in totaal 2 028,07 €. Tarief geldig vanaf 02-04-2019 tot 31-05-2019 voor een lening op afbetaling met een looptijd tot 60 maanden voor de financiering van een (elektrische) fiets door een particulier.

GoWithTheVelo, een initiatief van CERA, KBC en Mobiel 21, verzamelt de strafste ideeën om Vlaanderen op de fiets te krijgen. Bedenkt u een straf fietsidee? Dien het in voor 1 mei 2019. U maakt kans op 250 euro. De 10 leukste ideeën krijgen daar nog eens 1 000 euro bovenop! Lees er meer over op www.gowiththevelo.be

De mooiste bestemmingen voor de fietsliefhebber Houdt u van fietsen? Dan bent u bij Landal GreenParks aan het juiste adres. Onze vakantieparken zijn het perfecte startpunt voor een heerlijke dag in de buitenlucht. Geniet van een ontspannende route over de Veluwe of door de Limburgse heuvels. Vanaf verschillende vakantieparken hebben we ook uitdagende mountainbike routes. U kunt ook fietsen huren op onze parken, van E-bikes tot kinderfietsjes. Kijk voor meer informatie op landal.be/fietsen of bel ons Contact Center (070-77 80 80, €0,30/min)

EEN ONVERGETELIJKE VAKANTIE BIJ LANDAL GREENPARKSRuim 85 vakantieparken midden in een prachtige natuurlijke omgeving: bos, strand, heide, water of bergen Rust en ruimte: sfeervolle en comfortabele accommodaties voor ieder gezelschap Ervaringen die u bijblijven: unieke activiteiten en faciliteiten op en om het vakantiepark

Ontdek wat groen kan doen

uitgelichte arrangementen

22% KORTING

28% KORTING

38% KORTING

€ 229,- P.P.

€ 164,- P.P.

€ 144,- P.P.

VANAF € 119,- P.P.

VANAF € 184,- P.P.

VANAF € 89,- P.P.

GRAND HOTEL AMRÂTH KURHAUS “HEERLIJK UITWAAIEN AAN DE SCHEVENINGSE KUST” • Welkomstdrankje • 2x Overnachten in een Superior kamer • 2x Ontbijtbuffet • 1x 3-gangendiner in Restaurant Waves • 2x Toegang tot Spa & Beauty

AMRÂTH HOTEL BRABANT “ONTDEK HET GEZELLIGE BREDA”

AMRÂTH GRAND HOTEL DE L’EMPEREUR “BOURGONDISCH GENIETEN IN MAASTRICHT” • Welkomstdrankje • 2x Overnachten in een Standaard kamer • 2x Ontbijtbuffet • 1x 4-gangendiner • Toegang tot verwarmd binnenzwembad

• Welkomstdrankje • 2x Overnachten in een Standaard kamer • 2x Ontbijtbuffet • 1x 3-gangendiner • Toegang tot verwarmd binnenzwembad

VERBLIJF OP: zo, ma, di, wo, do € 119,- vr, za € 139,-

VERBLIJF OP: zo, ma, di, wo, do € 184,- vr € 194,- za € 214,-

VERBLIJF OP: zo, ma, di, wo, do € 114,- vr, za € 89,-

GEEN RESERVERINGSKOSTEN

Aanbiedingen zijn geldig tot en met 31 augustus 2019 (m.u.v. feestdagen). De vermelde prijzen zijn per persoon (p.p.) exclusief stads- en toeristenbelasting. Aanbiedingen zijn o.b.v. 2 personen per kamer en er zijn een beperkt aantal kamers beschikbaar voor deze actie. Prijs- en drukfouten voorbehouden. Kijk op de website van Amrâth Hôtels voor alle voorwaarden.

BEKIJK AL ONZE ARRANGEMENTEN: WWW.AMRATHHOTELS.NL/VAB INFO @ AMRATHHOTELS.NL

Musts in Rotsrd!

Koffieleute Onderweg naar Rotsoord toont Ko ffi eleute dat je op de goede weg zit. Hier drink je ko ffi e, koop je platen van lokale labels en piep je even binnen in de creatieve broedplaats Druk. Je vindt er tal van kleine, lokale ondernemingen, goed voor zowel zeep als handgemaakte lederen tassen. [  ]

> Westerkade  , koffieleute.nl

Taplokaal Gist Pintje drinken? Graag wat opties? Hier ben je aan het goede adres! Wel ople מּ en dat je niet in het kanaal sukkelt. [  ]

> Helling  , taplokaalgist.nl

Camping Ganspoort Lekker borrelen of een hapje eten met uitzicht op het water. Voor jong en oud. [  ]

> Helling  , campingganspoort.nl

WT Urban Kitchen Een unieke locatie, een fabuleus uitzicht en ver- fi jnde gerechten. Of een gouden combinatie. Menno opende in het havengebied onlangs een nieuwe plek, Fico, waarmee hij nog hogere culi- naire toppen wil scheren. Te ontdekken dus. [  ]

> Heuveloord  A, wturbankitchen.nl

LE:EN Wie houdt van klein, gezellig en rustig, is hier niet aan het goede adres. Dit is immers groots, druk en imposant. De ideale plek wel om na te praten of te aperitieven.

> Heuveloord  , leen-restaurant.nl

De Zagerij Laat ontbijten, lunchen, borrelen, dineren in indus- trieel erfgoed, en dat zeven op zeven. De robuuste Zagerij opent elke dag zijn deuren vanaf  uur. Je kunt erheen fi etsen of aanmeren met de boot. [  ]

 

> Rotsoord  A, dezagerijutrecht.nl

Het Ketelhuis Om in Het Ketelhuis te geraken, moet je De Zagerij doorsteken. Daarna word je beloond met hetzelfde kanaalzicht. Alleen nog een tikkeltje meer privé. [  ]

> Rotsoord  B, hetketelhuisutrecht.nl

NOG MEER WETEN! Meer weten over Utrecht? Surf naar bezoek-utrecht.nl !

23

MEI-JUNI 2019 REIZEN

Voor veel Belgen is Duitsland een blinde vlek. Je kent misschien wel een paar steden of een stukje groen, maar verder beseffen we nauwelijks wat voor natuurschoon onze oosterburen te bieden hebben. Wij delen graag onze beste tips met je! 8 VERRASSENDE PARELS IN DUITSLAND Fietsen, wandelen en genieten

1. Adempauze in de bergen Duitsland is ook een Alpenland, met een heel eigen gezicht. Vooral in de Allgäu-regio lijken de scherpe pieken in een intens groen land- schap weggeplukt uit een sprookjesboek. Je maakt hier fantastische wandelingen en et- stochten en geniet van de bijzondere sfeer in de dorpen. Mis ook het beroemde Slot Neu- schwanstein niet, dat als voorbeeld diende voor het kasteel van Doornroosje in verschil- lende Disney-parken. TIP: De streek verken je in alle comfort van- uit het nieuwe Center Parcs Park Allgäu, aan de voet van de Alpen, met exclusie- ve cottages, een groot subtropisch zwem- bad, uitgebreide wellness en veel buiten- en binnenspeelparadijzen. > centerparcs.be

3. Feelgoodkuur in de Vulkaaneifel

Het Eifelgebied voelt wat meer vertrouwd, gezien het net over de grens ligt. Vooral de Vulkaaneifel slaat je met verstomming: de begroeide oude vul- kanen en diepblauwe kratermeren getuigen van oerkrachten, maar zien er nu vooral idyllisch uit. Hier komen al je zintuigen op kracht en geniet je van onvergetelijke natuurervaringen. Tijdens lange wandelingen of etstochten glijdt de stress moeiteloos van je af. Een wellnesskuurtje in Daun, Bad Bertrich, Manderscheid of Ulmen maakt je verblijf compleet. > gesundland-vulkaneifel.de/nl

4. Noordrijn-Westfalen: fietsparadijs vol afwisseling

Keulen, Aken, het Ruhrgebied... Noordrijn-West- falen klinkt bekend in de oren. Toch zal dit gevari- eerde landschap je blijven verbazen. Wist je dat er tussenMünster , Paderborn, Bonn en Aken 29.000 kmbewegwijzerde etsroutes liggen? Of je nu graag ontspannen cruiset of liever sportief etst, je vindt hier voor elk wat wils. In het parklandschap vol tuinen en kastelen rond de stad Münster zijn de etspaden vlak, maar het bergachtige Sauerland is goed voor uitdagende routes. Romantische zielen kunnen langs de Rijn etsen en ook het licht glooi- ende groene Bergisches Land, met z’n mooie vak- werkhuizen, is perfect haalbaar. > nrw-vakantie.nl/fietsen

2. Geheimtip: het onbekende Wiedtal

Op drie uur rijden ligt het bosrijke natuurpark Rhein-Westerwald. Hier heeft de kronkelen- de rivier Wied een romantisch dal met soms steile hellingen uitgesleten, waarrond heuvels en graslanden elkaar afwisselen. Het is een prachtig decor voor een actieve break. Zo leidt de pittige Kloosterweg (17 km) je langs sappi- ge weides, heuvels en donkere bossen. Deze wandelroute verbindt de langeafstandspa- den Rheinsteig en Westerwaldsteig. Ook et- sers kunnen hun hart ophalen: de vrij vlakke ‘Wied-Radweg’ (100 km) doorkruist het Wied- tal volledig. EXTRA TIP: Ook de ‘Wäller Tour Bärenkopp’ (11,6 km) is een aanrader: de route dingt mee naar de titel ‘Duitslands Mooiste Wandelpad 2019’. > wiedtal.de

5. Bronnenwandeling in Paderborner Land

De grootste attractie van de oude universiteitsstad Paderborn – op zo’n 250 km van de grens – is niet de domkerk, het stadhuis of het kasteel, maar de tweehonderd bronnetjes die midden in de stad

24

VAB MAGAZINE

Sprookjesachtige landschappen, adembenemende bergen en een lange kust met zalige eilanden.

6. Kriskras door het Ruhrgebied Het Ruhrgebied is méér dan een grote dichtbevolk- te regio met een industrieel verleden. Het gebied, dat vijf grote en tientallen kleinere steden telt, heeft zich ontpopt als cultuurhotspot en kun je opvallend vlot met de ets verkennen. De comfor- tabele routes, goed voor 1200 km, maken vaak ge- bruik van wegen langs kanalen en oude spoorweg- beddingen. Een goede bewegwijzering en handig etsknooppuntensysteem houden alles overzich- telijk. Onderweg zie je indrukwekkend industrieel erfgoed en verrassend veel groen. Soms kun je ook binnengluren in achtertuintjes die je vanop de ge- wone wegen niet ziet. > radrevier.ruhr 7. Natuurpark rond Osnabrück Geoparken zijn natuurgebieden die een boeiend stukje geologie vertellen. Een van de mooiste na- tuur- en geoparken in Europa is TERRA.Vita in Ne- dersaksen, dat aan Noord-Nederland grenst. Een groot deel hiervan overlapt met het Osnabrücker Land, de wijde omgeving van cultuurstad Osna- brück. Bosrijke bergkammen, oeroude heuvels, steengroeven en mysterieuze veengebieden ge- tuigen van 300 miljoen jaar aardse geschiedenis. Maar bovenal is het een verbluffend decor voor ets- en wandeltochten met prachtige vergezich- ten, waarin je ook middeleeuwse burchten en me- galithische graven spot. > vakantieland-nedersaksen.nl 8. Het eilandgevoel op Norderney Even buiten de Duitse kust ligt de Noord- enOostzee bezaaidmet eilanden. Een twintigtal daarvan is ook populair als vakantiebestemming. Vooral Wadden- eiland Norderney springt in het oog. De ‘Koningin van de Noordzee’ biedt het beste van twee werelden: een bruisend stadjemet trendy bars en loungeclubs én magisch ongerepte natuur met zandstranden, duinen en de Waddenzee. Een ideaal eiland om te zonnen, eindeloos te wandelen en te onthaasten, in élk seizoen. TIP: Relax in bade:haus norderney, het grootste thalassocentrum van Europa. > norderney.de In samenwerking met Duitse Nationale Dienst voor Toerisme”

 

ontspringen. Die stroompjes vormen de Pader, die zich door een weelderig landschap slingert om amper vier kilometer verder in een andere rivier uit te monden. Met de ‘PaderWander- ung’ volg je de loop van Duitslands kortste ri- vier. Ook de ruime omgeving van Paderborn loont de moeite: verbazend ongerept, met zo- wel bergruggen als heide en vlaktes, bossen, bronnen, beken en meren. > paderborn.de, paderborner-land.nl/ned/

25

MEI-JUNI 2019 REIZEN

26

VAB MAGAZINE

TEKST EN FOTO’S JONATHAN RAMAEL

Catalonië CAVA DRINKEN AAN DE BRON

Wie Catalonië zegt, denkt Barcelona. Maar er valt zoveel meer te ontdekken: van mooie historische steden tot hippe badplaatsen en kleine idyllische dorpjes verstopt in de bergen. En dan zijn er nog de vele cavahuizen die om een bezoek smeken. Tijd voor een diepgaande verkenning.

EUROPA

C atalonië is een ideale bestemming voor een ouderwetse roadtrip. Huur- auto ophalen op de luchthaven van Barcelona, juiste radiozender kiezen – LOS40 Classic is prima rijmateriaal voor in Spanje – en dan maar cruisen terwijl de nineties hits je om de oren vliegen. Eens de stad uit is het genieten geblazen. Files lij- ken hier nauwelijks te bestaan. Ik rijd over lange, rechte wegen door uitgestrekte land- schappen, en langs kronkelende berg- en kustroutes naar een nieuw panorama ach- ter elke bocht. De eerste plek waar ik wil rondsnuffelen, is het zuidelijker gelegen Tarragona, een kuststad met een sfeervol middeleeuwse stadskern. Het is ook een van de voornaam- ste Romeinse sites van Spanje. Het histori- sche centrum is een gezellig netwerk van steegjes en pleinen rondom een mooie ka-

thedraal, en aan de kust ligt een goed be- waard Romeins amtheater waarin men vroeger lekker van dood en verderf kon genieten met uitzicht op zee. Wie musea en kerken wil bezoeken, komt beter niet op zondagnamiddag. Alles sluit er om drie uur. Dan maar wat over de markt kuieren en een smakelijk visje eten in een van de vele prima restaurants. Gelukkig valt de al- lermooiste site in de buurt altijd en volle- dig gratis te bezichtigen. Een paar kilome- ter buiten de stad ligt in een quasi verlaten natuurpark de Pont del Diable: een meer dan tweehonderd meter lang Romeins aquaduct met dubbele bogen, dat na twee millennia nog altijd trots overeind staat. Je kunt er zelfs helemaal overwandelen. Iet- wat afgelegen, maar met de wagen sta je er in vijf minuten. Leve roadtrips! Cava, strand en sterren Mijn tweede dag in Catalonië staat in het teken van de cava, met onder meer een be- zoek aan Codorníu: een van de grootste producenten van het land. De kelders vor- men zo’n ongelofelijk groot ondergronds doolhof dat je ze enkel per treintje kunt verkennen. Mocht het hele bedrijf ooit op de es – pun volledig intended – gaan, dan

De kelders vormen zo’n groot ondergronds doolhof dat je ze enkel per treintje kunt verkennen.

27

MEI-JUNI 2019 REIZEN

kun je hier de beste paintballzaal ter wereld van maken. Het proeven blijft erg beperkt – ik moet nog verder rijden – maar er verdwijnt toch een aantal essen in m’n kofferbak. Je komt er maar één keer, nietwaar? Na een korte tussenstop in de Colònia Güell – een oude arbeiderskolonie waarvan de psy- chedelisch uitziende kerk ontworpen werd door Gaudí en gek genoeg niet door toeristen overrompeld wordt – vind ik het tijd omwat op het strand te gaan liggen. In Sitges meer be- paald: een trendy badplaats op een halfuurtje rijden van Barcelona en eveneens de belang- rijkste vakantiebestemming voor holebi’s in heel Spanje. Het stadje is ronduit prachtig. Langs de promenade aan het water liggen talloze met veel fantasie ontworpen villa’s – halve kastelen bijna – die me om de een of andere reden wat aan de Ocean Drive in Miami doen denken, maar dan zonder de ne- onverlichting, halfnaakte kleerkasten en blin- kende oldtimers. De stad ligt langs een einde- loos strand, en in het centrum kijkt een leuke kerk vanop een verhoogje uit over de kustlijn

 

4 unieke hotels

Terra Dominicata Dit gloednieuwe boetiekhotel ligt in een gerestaureerde hoeve in de Prioratstreek – een van de beste wijnstreken van het land – en op een uurtje rijden van Tarragona. Eens van de hoofdbaan af kom je nauwelijks nog andere wagens tegen. Afgelegen, rustig en te midden van een betoverend landschap. De wijn tijdens het diner wordt op het domein zelf verbouwd en is voortre ff elijk. Hotel Camiral Dit stijlvolle vijfsterrenhotel ligt op een uitgebreid golfdomein buiten Gerona. Het restaurant is schi מּ erend – met voorsprong het beste diner van de hele trip. Ook het personeel is erg vriendelijk en persoonlijk. Hotel Peralada Wine Spa & Golf Ook dit hotel ligt tussen de gol ﬇ anen. Mooie tuinen, erg gezellig terras en het vlakbij gelegen dorpje hee ﬞ een gedurfd sterrenrestaurant. ME Sitges Terramar Dit hippe hotel in Sitges is gericht op een jong publiek dat van een feestje houdt. De gangen en de openbare ruimtes staan vol ge fl ipte muurschilderingen en het trendy dakterras biedt zicht op zee.

 . Hotel Camiral is een

tophotel met een

fantastisch restaurant.

 . Niet te versmaden

dit uitzicht over

Gerona vanop de oude

stadswal.

 . Het is heerlijk

verdwalen in

het centrum van

Tarragona.

> Al deze hotels zijn te boeken via caractere.be

28

VAB MAGAZINE

CATALONIË

Girona is misschien geen Barcelona, maar biedt meer dan genoeg moois om op zichzelf te kunnen staan als toeristische trekpleister.

 . Je kunt helemaal over het

Romeinse aquaduct Pont

del Diable lopen.

 . Terra Dominicata, of de

ideale plek om je in een

paar glazen goede wijn te

verdiepen.

en de golfbrekers. Wie er overdag doorloopt, zou het niet meteen verwachten, maar tijdens het hoogseizoen is het nachtleven hier naar verluidt buitengewoon wild. Daar zal ik van- avond alvast niet veel van merken. Op de ka- mer wacht immers een ijsemmer met een es cava uit een van de wijngaarden die ik van- daag bezocht. Ik besluit rustig een glaasje te drinken, terwijl ik vanop het terras naar de sterren over het water kijk. Een reis door de tijd De volgende ochtend rijd ik langs Lloret de Mar – alweer geen tijd voor een feestje – rich- ting Gerona (Girona in het Catalaans). De grootste stad in het noorden van Catalonië is misschien geen Barcelona, maar biedt meer dan genoeg moois om op zichzelf te kunnen staan als toeristische trekpleister. En dat be- wijzen de groepen toeristen. Het middeleeuwse stadscentrum – een doolhof van op en neergaande kassei- en trap- straatjes – herbergt een schatkamer aan musea en historisch erfgoed. De oude joodse wijk – door de inquisitie wonen er vandaag geen jo- den meer – werd enorm goed bewaard en is nu een verzameling van kleine winkels en res- taurants. Tijdens een leuke wandeling kun je de oude kantelen beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving. Ook de twee im- posante basilieken zien er goed uit en zijn een bezoek meer dan waard. Wie het ten slotte om gastronomie te doen is, kan in El Celler de Can Roca in een van de beste restaurants ter we- reld dineren – wel een half jaar op voorhand je tafeltje boeken natuurlijk. De trappen voor de kathedraal vormden trouwens het decor voor een aantal belangrijke momenten in de serie ‘Game of Thrones’. Het gekke brein van Salvador Dalí Na een verkwikkende nachtrust en een fan- tastisch Catalaans diner in hotel en golfresort Camiral vertrek ik de volgende ochtend naar het kleinere Figueres, dat bijna aan de Fran-

29

MEI-JUNI 2019 REIZEN

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84 Page 85 Page 86 Page 87 Page 88 Page 89 Page 90 Page 91 Page 92 Page 93 Page 94 Page 95 Page 96 Page 97 Page 98 Page 99 Page 100

magazine.vab.be

Made with FlippingBook - Online catalogs