Greenity50

Van broodje tulp tot bollentaart

Het boek ‘Eet smakelijke tulp, heerlijke gerechten met biobollen en -bloemen’ is uitgegeven door Poiesz Uitgevers in samenwerking met Huiberts Biologische Bloembollen en de Natuur- en Milieu Federatie Noord-Holland. Prijs 18,50 euro, te bestellen via

www.eetsmakelijketulp.nl (ISBN 978-9-491549977).

Bloemen op je bord, dat gebeurt steeds vaker. Nu is ook de bol aan de beurt. Johanna Huiberts-van

den Berg stelde een kookboek samen met 36 recepten. Ze testte alles zelf uit. ‘Eet smakelijke tulp’ biedt inspiratie voor nieuwe toepassingen van de tulpenbol.

Tekst Arie Dwarswaard | Fotografie: PR

Z e liep er al langer mee rond: tul- pen om op te eten. Een paar jaar geleden begreep ze dat Jonnie Boer in de Librije tulpen serveerde en zelf kreeg ze in Amsterdam een keer een gerecht uitgeserveerd waarin tulpenbollen waren verwerkt. Vorig najaar kreeg haar idee vorm. “Vorig jaar organiseerde de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland Eten bij de boer. Wij deden daar ook aan mee. Er kwamen veertig mensen op af, die gerechten kregen waarin tulpenbollen waren verwerkt. Toevallig kwam ik naast een uitgever te zitten van kookboeken. Al gauw ging ons gesprek over recepten en een boek. Zo is het gaan lopen”, aldus Huiberts. OP GEVOEL Voorbeeldrecepten waren er vrijwel niet. Echt nodig had Johanna ze ook niet. “Ik kook elke dag anders en kook vooral op gevoel. Ik loop door de winkel en bedenk ter

plekke wat ik meeneem om te gaan koken.” En zo ging ze ook met tulpenbollen aan de slag. Hoewel de bol veel zetmeel bevat, is het geen directe vervanger voor de aardappel. “De tulp is vooral een van de ingrediënten in een gerecht, dat overigens wel zorgt voor een lekkere smaak. Boven- dien is de tulp te duur om de aardappel te vervangen. Tulpenbollen kun je goed gebruiken om bijgerechten mee te maken, zoals een botanische tulpenbol waar je het velletje afhaalt, doopt in een beslag en dan frituurt.” Echtgenoot John en zoon Tim hebben alle gerechten geproefd. Maar een enkele keer viel het resultaat niet mee. Het merendeel werd lekker gevonden en kreeg een plek in het kookboek, dat 26 september in Museum de Zwarte Tulp in Lisse officieel is gepresenteerd. De tulp past in de eettrend naar meer plantaardig eten. De biologisch geteelde bollen lenen zich daar goed voor.  

Recept BROODJE TULP MET GEROOKTE KAAS (VOOR 1 BROODJE) Benodigdheden 1 biologische tulpenbol, klontje roomboter, 1 zonnepitbroodje, 1 plak rookkaas, 1 takje verse dille, 1 el olijfolie. Bereiding Haal de bruine huid van de tulpenbol en snijd er dunne plakjes van (ongeveer 3 mm). Smelt de roomboter in een koekenpan op gematigd vuur. Fruit de bollenschijfjes 2 à 3 minuten. Beleg het broodje met een plak rookkaas, leg de tulpenschijfjes daarop. Snijd de dille klein, meng met de olijfolie en verdeel over het beleg.

20

27 september 2019

Made with FlippingBook Ebook Creator