Greenity50

1

2

3

Tegen de herfstblues

Tekst: Arie Dwarswaard | Fotografie: René Faas

Op de dag dat de herfst officieel begon lieten drie inzenders samen een collectie vanmeer dan vijftig verschillende siergrassen zien. De keuze in het sorti- ment groeit gestaag. Er is kleur, er is vorm, er is keuze in kort en lang. Siergrassen zijn een prima remedie tegen de herfstblues. . Stauden Peters en Eikholt Kwekerijen zorgden in samenwerkingmet René Schrama en Henk de Jong van CNB voor een indrukwekkende collectie siergrassen op pot. Een van demeest opvallende noviteiten was Pennisetum x advena ‘Sky Rocket’, die compact en bontbladig is.

. Festuca glauca ofwel Blauw schapengras is een hele fraaie polvormer voor de lage border. De blauwe kleur is jaarrond aan- wezig. Een van de nieu- we selecties is ‘Cool as Ice’, geshowd door Stauden Peters en Eikholt Kwekerijen

. Als er iets is dat opvalt aan Chasmanthium latifoli- um, dat zijn het wel de brede, platte aren. In com- binatiemet een flinke lengte, is dit gras niet alleen een blikvanger in de tuin, maar ook een prima product voor de snijteelt. Ook hier was A.P.J. Mei- land de inzender. . Miscanthus kent veel varianten, maar meestal zijn de pluimen wat los van structuur. Dat geldt niet voor ‘Parachute’. Dit was een van de vele siergras- sen die geschikt zijn voor de snijteelt, waarvan A.P.J. Meiland in samenwerkingmet Robin van Schie een prachtige collectie liet zien. . Sorghum sudanense of Soedangras wordt steeds meer gebruikt als groenbemester. Door de forse hoogte van twee tot driemeter is de opbrengst per ha fors. De bloeiwijze van dit gras werd geshowd door Sjaak de Groot en ziet er mooi uit.

4

5

27 september 201927 september 2019

Made with FlippingBook Ebook Creator