Greenity50

Dit is het tweede artikel in een serie over ontwikkelingen in duurzamere (transport)verpakkingen bij bloem- bollen (droogverkoop en export), bol-op-potbedrijven, snijbloemen en vaste planten. In hoeverre zijn bedrijven hiermee bezig? Welke alternatieven voor gangbare ver- pakkingen en fust zien zij? En welke bedrijven zetten stappen op dit vlak en wat zijn hun ervaringen?

Moolenaar uit Voorhout. “Het hout dat wij gebruiken heeft het FSC-keurmerk. Dat geldt ook voor het karton voor de cappers.” Dat geldt ook voor JUB Holland, aldus directeur Jaap-Jan Uittenbogaard. “Al het karton dat we gebruiken, heeft het FSC-keurmerk dan wel het Blau- punkt-keurmerk.” WELK SOORT ZAKJE? De meeste discussie gaat op dit moment over het zakje waarin de bollen terechtko- men. “Veel bedrijven zijn duidelijk zoeken- de”, stelt Rick Immerzeel van verpakkings- bedrijf Elburg-Smit uit Sassenheim. “Blijf je met plastic werken, of ga je over naar bijvoorbeeld een kartonnen doosje? Een ander alternatief is het gebruik van een biologisch afbreekbaar folie. Dat moet de consument dan wel weer apart afvoeren.” Volgens Fred Moolenaar neemt de vraag van afnemers wel toe, maar kiezen veel leveranciers van bollen voor de droog- verkoop voor het standaard plastic zakje omdat de machines daar op zijn ingericht. “Een bol hoeft niet in een plastic zakje, maar het is nu eenmaal de meest efficiënte manier van verpakken. Overigens is plastic niet per definitie slechter dan karton. Er zijn ook doosjes met een coating die min- der goed zijn voor het milieu dan alleen het plastic zakje.” Moolenaar ziet een groeiend aantal alternatieven voor het plastic zakje op de markt komen, vaak gebaseerd op zetmeel of andere plantaardige producten. “We houden de ontwikkelingen op dat gebied in de gaten. Wat hier vooral geldt: Alles heeft zijn prijs.” JUB Holland gebruikt al voor een aantal klanten een biologisch afbreekbaar zakje van Xironet. “We hebben klanten die hier- om vragen. De kostprijs gaat daardoor wel omhoog. Het is aan de klant om de afweging te maken tussen concurreren op prijs of op duurzaam verpakken. Het aantal klanten dat hierom vraagt, zien we toenemen.” Een ander alternatief voor de droogverkoop is papier. Dat slaat aan, aldus Uittenbogaard. “Papieren tasjes en zakken worden steeds populairder. Het ziet er niet alleen milieu- vriendelijk uit, maar het is het ook. Dit valt in de smaak bij de consument.”  

KIDV: perspectief op duurzaam verpakken Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) kent de afwegingen maar al te goed die de expor- teur moet maken bij de keuze van verpakkingsmateriaal voor bloembollen. Bij het verpakken van bloembollen kun je bijvoorbeeld voor de keuze komen te staan voor welk verpakkingsmateriaal je kiest: plastic of karton? Plastic kan voordelen bieden in gewicht en vormbaarheid van het mate- riaal. Een kartonnen doosje is een alternatief, maar dat neemt wel meer ruimte in dan zakjes, waardoor het te transporteren volume weer toeneemt. Op www.kidv.nl is informatie te vinden die kan helpen bij het verduurzamen van verpakkingen. Als bedrijven willen nagaan of de verpakking die ze gebruiken goed recyclebaar is in het huidige systeem van afvalinzameling en -verwerking, dan kunnen ze op de website van het KIDV de Recyclecheck voor vormvaste kunststof verpak- kingen doen. Binnenkort verschijnt ook een Recyclecheck voor flexibele kunststof verpakkingen. 27 september 2019

45

27 september 2019

Made with FlippingBook Ebook Creator