trendbaHRometer 2021

communicatie Met een platform kan je heel efficiënt gegevens uitwisselen en zowel met de huishoudhulp als met de klant communiceren. Er zijn natuurlijk wel wat vereisten waarmee je rekening dient te houden. Zo moet de tool bijvoorbeeld heel toegankelijk zijn, aangezien je in de sector van dienstencheques vaak met kansarme en laaggeschoolde doelgroepen te maken krijgt. Toch is dat zeker geen obstakel om met technologie aan de slag te gaan. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat lang niet iedereen thuis over een internetverbinding beschikt, maar dat de meerderheid van de werknemers wel een smartphone heeft – of een gsm waarop ze applicaties kunnen installeren. Een app is dan ook het perfecte kanaal om de communicatie te verbeteren. De enorme variëteit aan talen is een ander probleem dat je met technologie kan oplossen. En dan hebben we het niet alleen over de Belgische landstalen, want werknemers spreken vaak ook vreemde talen zoals Spaans of Arabisch. Om doeltreffend te communiceren, zou je eigenlijk elke boodschap moeten vertalen. Dan is het toch geweldig als een systeem berichten uitstuurt en die meteen omzet naar de taal van de eindgebruiker. Een platform vereenvoudigt en stimuleert de communicatie tussen alle schakels in de driehoek. Huishoudhulpen werken vaak deeltijds, waardoor klanten soms verschillende werkkrachten over de vloer krijgen. Met een platform kunnen ze gemakkelijk informatie met elkaar delen. En de klant hoeft dus geen briefje met boodschappen voor de huishoudhulp meer achter te laten op het aanrecht.

Er zijn ook mensen die graag heel zelfstandig werken, terwijl anderen de voorkeur geven aan een duidelijk overzicht met instructies. Op basis van die gegevens kan je profielen van huishoudhulpen linken aan bepaalde klanten. Kortom, technologie biedt voordelen voor iedere partij in de driehoeksverhouding. We tillen de ervaring van zowel klant als werkkracht naar een hoger niveau, terwijl wij als dienstenchequebedrijf ook in een moeilijk klimaat blijven innoveren. op basis van data kan je profielen van huishoud- hulpen aan klanten linken // sarah porco

artificiële intelligentie

De administratieve rompslomp verdwijnt grotendeels als je over een goed platform beschikt. Iedere huishoudhulp krijgt bijvoorbeeld in het begin van de maand een werkplanning. Dat document brengen ze enkele weken later met de nodige aanpassingen terug binnen. Vroeger moesten we dit manueel in het systeem invoeren, terwijl alles nu automatisch verwerkt wordt. Je kan dus veel efficiënter werken en de gewonnen tijd aan menselijke factoren besteden. Ondertussen slinkt ook de papierberg en heb je als bedrijf veel minder printkosten. Op termijn is het mogelijk om zo’n platform nog verder uit te breiden met artificiële intelligentie. Aangezien je veel data capteert, kan je hier verschillende richtingen mee uit. En niet alleen op het vlak van marketing, maar ook om de ideale match te vinden tussen een klant en een huishoudhulp. Sommige werkkrachten zijn bijvoorbeeld geen fan van huisdieren, en dan moet je hen niet naar een gezin met een hond of kat sturen.

13

Made with FlippingBook Learn more on our blog