רוח ההתנדבות | מגזין 23׳

מגזין רוח טובה | רוח ההתנדבות Ruach Tova Volunteer Magazine

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

פתח דבר

תוכן העניינים

, יו"ר עמותת רוח טובה רפי אלול מאת: מקבוצת אריסון

03

, יו"ר עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון רפי אלול פתח דבר -

, מנכ"ל עמותת עידו לוטן השוק החופשי של ההתנדבות בישראל -

04

רוח טובה מקבוצת אריסון

20 עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון, קיימת שנים, ומה שהוביל אותנו בתחילת הדרך ומוביל אותנו עד היום הוא המוטו "אדם לאדם – אדם". כל אחת ואחד יכולים לתת לאדם אחר. החברה שלנו תהיה מתוקנת וטובה יותר אם נקדיש מחשבה איך ומתי אני יכול או יכולה לתת מעצמי עבור האחר, אפילו אם מדובר בדבר הקטן ביותר שיכול להעלות חיוך אצל מישהו שזקוק לכך. זה יכול להיות למען השכנים או למען עולה חדש, זה יכול להיות למען תלמידים בבית הספר השכונתי, או למען קשישה בבית האבות הסמוך וכל דבר נוסף שיסייע בשגרת החיים של מישהו שאינו עצמי. אין אדם שאינו יכול לתרום את חלקו, וכך החברה שלנו תהיה חברה טובה ותקינה יותר. בשנים האחרונות עשייתה של "רוח טובה" התפתחה וגדלה ונוספו תחומים רבים לעשייתנו כמו קידום ופיתוח ההתנדבות התאגידית, קידום תחום ההתנדבות בחברה הערבית, צמיחה של תחום ההתנדבות בקרב הרשויות המקומיות בישראל ועוד. אבל מה שנותר בליבת עשייתנו הוא החיבור בין המתנדבים הפרטיים לבין העמותות בישראל. יש לנו אתר נגיש, שהוא מנוע החיפוש להתנדבות

הגדול בישראל, שבו בלחיצת כפתור כל אדם פרטי, משפחה או קבוצה יכולים למצוא את הפרויקט ההתנדבותי המתאים להם ביותר, ולהגיע לעמותה שהכי התחברו לעשייתה ושם להתנדב ולעשות טוב. אני רוצה להודות לכל המתנדבים שעוברים דרך אתר "רוח טובה" ומחפשים את המקום הבא שבו הם רוצים להתנדב. זו זכות גדולה שלנו לסייע לכם למצוא את ההתנדבות המתאימה לכם ביותר. בנוסף, אני רוצה להודות לעמותות השותפות לדרך שלנו – בלעדיכן לא היינו יכולים להגיע לשפע ומגוון כה רחב במסגרת ההתנדבות הישראלית. שיתוף הפעולה איתכן הוא הראשון במעלה מבחינתנו, ואנו רוצים להמשיך ולסייע לכן למצוא מתנדבים שיגיעו עד אליכן ויהיו חלק מעשייתכן הענפה, שיוצרת עבור כולנו מקום טוב יותר לחיות בו. תתארו לכם חברה שלמה שכמעט כולה עוסקת בהתנדבות, לשם אני שואף בדמיוני ומקווה שכך כולנו, חברה טובה יותר עם הרבה נתינה, סדר ואהבה. אנו גאים להשיק את מגזין "רוח ההתנדבות" וקוראים לכם להמשיך ולקחת חלק בעולמות ההתנדבות בישראל.

, מנהלת מחלקת טל יקים על התנדבות, הזדמנות ומה שביניהן - פרטיים קבוצות ומשפחות, רוח טובה, מקבוצת אריסון

08

10

התנדבות במספרים

12

גלים של טוב – עמותת הגל שלי

16

מבתי יתומים לכפר חקלאי

20

האם התנדבות באמת משפיעה על האושר שלנו?

24

לא רק מסעדה – עמותת לשובע

28

התנדבות בקומיקס

30

יום הולדת בסימן התנדבות

34

לצלוח את האתגר – עמותת אתגרים

02

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

השוק החופשי של ההתנדבות בישראל

.2020 התנדבו בשנת 20+ מיליון ישראלים בגילאי 1.2 שעות בחודש, 9 מתוכם התנדבו עד 40% שעות ויותר, 10 - 30% השאר מספר שעות לא ידוע או באופן חד פעמי. .)2020 (עפ״י נתוני הסקר החברתי של הלמ״ס מיליון שעות התנדבות בשנה, 100- בהערכה מדובר בכ משרות מלאות במשק. 50,000- שווה לכ

, מנכ"ל עמותת רוח טובה עידו לוטן מאת: מקבוצת אריסון

השוק החופשי של ההתנדבות בישראל אני רוצה להציע להתייחס להתנדבות בישראל בהסתכלות מיקרו כלכלית ולטעון ששוק ההתנדבות בישראל הוא ״שוק חופשי סוציאלי״. הביקוש להתנדבות מושפע מ״המחיר״, שהוא המאמץ שמתנדבים נדרשים לו כדי לצאת להתנדב, בעוד שההיצע מתבסס על המגוון והפריסה של

כך שלמעשה ארגוני מתנדבים מתחרים על הפנאי של כל אחת ואחד מאיתנו, וזו כידוע זירה תחרותית מאוד. החברה האזרחית בישראל מלאה בעמותות מקצועיות הנותנות מענים אפקטיביים למגוון צרכים חברתיים- באמצעות מתנדבים. נשאלת השאלה כמה מהן גיבשו אסטרטגיית גיוס ושימור מתנדבים, בדומה לאסטרטגיית גיוס תרומות?

רבות דובר על התועלת בצד פעילות התנדבותית לבריאות, לתוחלת החיים, לדימוי ולמימוש העצמי של מתנדבים. תועלות אלו מתווספות לסיבה העיקרית בגינה אנשים בוחרים להתנדב – מעורבות בקהילה ותרומה לחברה ולסביבה. עם זאת, יש לזכור כי התנדבות דורשת מאמץ לא מבוטל, שכן במהותה היא השקעה של זמן ללא תמורה חומרית.

הזדמנויות ההתנדבות. בעקומת התמורה של שוק ההתנדבות תמיד נשאף להגיע לנקודת שיווי המשקל שבה השוק יעיל. במציאות- שוק ההתנדבות איננו יעיל כלל, שכן ישנם כשלי שוק שהופכים את המאמץ הנדרש לביצוע התנדבות, לגדול יותר מהרצוי, והיצע ההתנדבויות איננו נגיש מספיק- ולכן קטן מהמצוי.

05

04

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

התנדבות במודל ״הקוד הפתוח״ מודל הקוד הפתוח מבוסס על שיתוף פעולה של מתכנתים רבים לטובת פיתוח תוכנה, קוראים לזה תוכנה חינמית בקוד פתוח. בהגדרה מתכנתים אלו, אינם חייבים להיות מאותו ארגון או אף להכיר האחד את השני ועובדים כל אחד באופן אינדיבידואלי או במסגרת צוות לשם שיפורו של הקוד. על פי מודל העבודה הזה הפיתוח נעשה בצורה מקבילית ומבוזרת. אני מאמין שעם התאמות נכונות ניתן בהחלט לאמץ את המודל הזה גם להתנדבות. אנסה להדגים זאת ע״י בחינה של המרכיבים הדרושים לפיתוח במודל הקוד הפתוח: פירוק למספר רב של פעולות קטנות יותר .1 - ניקח לדוגמה הקמת שהתלות ביניהן מוגבלת מערך של סיוע בלימודים עבור תלמידים בשעות אחר הצהריים - ״שיעורים פרטיים בהתנדבות״. מערך כזה בהחלט ניתן לפרק למספר רב של פעולות התנדבות כגון העברת שיעורים, סיוע בהכנת מערכי שיעור מובנים, סיכומי שיעור, תיעוד, הקלטה, עריכה, והעלאה למאגר דיגיטלי נגיש. – בדוגמה שלנו במקום מחשבים רבים .2

כיצד מטפלים בכשלי השוק? ב"רוח טובה" אנו פועלים כדי להביא לנקודת שיווי המשקל בין הביקוש להיצע; אתר האינטרנט שלנו מציע אלפי הזדמנויות התנדבות במאות עמותות בכל הארץ ובמגוון רחב של תחומים ואוכלוסיות. עמותות אלו נמצאות עמנו בקשר ישיר והן בעלות מודעות גבוהה למשאב המרכזי שלהם – מתנדבות ומתנדבים. ממשק האתר דומה למעין "נטפליקס" בו תוכלו לבחור התנדבות באותו האופן בו אתם בוחרים תוכן לצפייה. בסיום התהליך במקום ללחוץ על צפייה, תוכלו למלא פרטי התקשרות ותוך זמן קצר נציגה ממחלקת התנדבות לפרטיים תחזור אליכם. בשיחה זו יתבצע תיאום הציפיות עמכם ובסופה- הפניה למקום המתאים ביותר לשאיפותיכם. באופן הזה, ובמקביל לעבודתנו כל השנה בתוכניות התנדבות עובדים עם מאות חברות ועם מרבית הרשויות המקומיות בישראל כל השנה וביום מעשים טובים, אנו מצמצמים את כשלי השוק; מצד הביקוש אנו מוזילים את ״המחיר להתנדב״ ומצד ההיצע מנגישים את המגוון הרחב של הזדמנויות ההתנדבות בישראל.

מחשבים רבים דרושים מתנדבים רבים- המומחים בנושאי הלימוד והמעטפת כדי ליצור מערך זמין ומחויב לאורך זמן. – אם נחזור תקשורת וסנכרון יעיל בין כולם .3 רגע לדוגמת "שיעורים פרטיים בהתנדבות"- עלינו ליצור מנגנון יעיל לטובת סנכרון מערך המתנדבים המבוזר, לכדי מערך סיוע לימודים אפקטיבי ומדיד, שבו תיעוד הידע והמענה לצורכי התלמידים נשמר ומאפשר המשכיות ושיפור. המרכיב האחרון הוא החשוב ביותר בהצלחת המודל - הגורם המקצועי בעל הניסיון שמכיר לעומק את השדה - הצרכים, המוטבים, ובעלי העניין.

המרכיב הזה הוא העמותה או המיזם החברתי. אז כמה שווה שעת התנדבות? ישנן דרכים שונות לכמת שעת התנדבות עפ״י חישובים שונים, אבל למעשה מדובר במשתנה תלוי. ככל שנדע לדייק את הצרכים מחד, ולהשקיע במשאב ההתנדבות בהתאמה לכישוריהם של המתנדבים מאידך, שעת ההתנדבות תהיה שווה יותר ביחס לעלות האלטרנטיבית. מה שנכון לשוק העבודה נכון גם לשוק ההתנדבות; ההשפעה והמשמעות של העשייה ההתנדבותית, קשורה ישירות להשקעה במתנדבים.

ההתנדבות בישראל: שוק חופשי סוציאלי

מחיר ההתנדבות

D

S

כשל שוק

מקורות: . גלעד בן יוסף, בין תוכנה חופשית לכלכלה חופשית: כסף בעולם הקוד הפתוח 1 בנושא התנדבות לרגל יום המתנדב 2020 . הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לקט נתונים מתוך הסקר החברתי לשנת 2 הבין-לאומי John Wilson, Noemi Mantovan, Robert M.Sauer , The economic benefits of volunteering and social class .3 Paul Govekar, Using Economic Theory and Research to Better Understand Volunteer Behavior .4 העמותה או המיזם החברתי – הוא המרכיב האחרון החשוב ביותר להצלחת המודל והוא הגורם המקצועי בעל הניסיון שמכיר לעומק את השדה: את הצרכים, את המוטבים ואת בעלי העניין.

P* P

שיווי משקל

מגוון עמותות

0

Q

Q*

* הטקסט נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד

07

06

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

קבוצות. 3000- משפחות ו 1000 – בשנה. מתוך אלה אם כך, המספרים מדברים בעד עצמם ומְספרים על אלפי אנשים שמגיעים אלינו כדי למצוא את מקום ההתנדבות המדויק להם ביותר, כדי שיוכלו לתת מזמנם ומטוב ליבם עבור האחר. הנתונים האלה גם מספרים שבעולם החומרי שלנו – שבו אנשים מתייחסים לזמן כשווה אל כסף ושואפים רק להרוויח יותר, להתפתח בקריירה ולמלא את עולמם בהרבה חומר – עדיין יש מקום לעשייה משמעותית נרחבת, מלאה במחשבה על רוח הנתינה והקהילתיות ללא תגמול פיזי. כולנו ב"רוח טובה", ממשיכים לפעול כדי לקדם את ערך ההתנדבות כך שיהפוך לחלק אינטגרלי בתפיסת עולמנו ויהיה חלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית. אספר בקצרה על ההיצע של תחומי ההתנדבות: תחומי ההתנדבות ב"רוח טובה" מגוונים וצבעוניים. אין עמותה או מלכ"ר שלא ימצאו את מקומם אצלנו באתר. תחומי ההתנדבות מגוונים ביותר, כמו: סיוע לקשישים וניצולי שואה; התנדבות בתחומי איכות הסביבה על כל גווניה; התנדבות עם בעלי חיים; התנדבות עם הגיל הרך, ילדים ובני נוער; התנדבות עם הקהילה הגאה; התנדבות עם עולים חדשים; התנדבות עם בעלי צרכים מיוחדים; התנדבות עם חולים ומאושפזים; עם חיילים; עם מהגרי עבודה ומיעוטים; עם אוכלוסיות מוחלשות ונזקקים ועוד. כמובן כל תחום שלא הוזכר כאן והוא מתאים להתנדבות, נכנס אלינו למאגר ההתנדבויות ומוצע לכל מי שמחפש או מחפשת מקום טוב להתנדב בו. מעבר לתחומי ההתנדבות המוצגים באתר "רוח טובה", אוזנינו תמיד כרויות כלפי המתנדבים שעוברים דרכינו. אנו קשובים לצורכיהם, לרצונותיהם ולרעיונות המעניינים שהם מעלים בפנינו, ומחפשים כל דרך לממש אותם ולהוציאם מן הכוח אל הפועל. בשנה האחרונה פנו אלינו קבוצות רבות של מתנדבים שרוצים לחגוג בדרך של התנדבות יומולדת לחברה טובה, מסיבת רווקים או אפילו לחגוג בהתנדבות ביום החתונה עצמו. לכל אחת מהבקשות האלה חיפשנו את מקום ההתנדבות המתאים ביותר, והחוגגים לא רק חגגו את שמחתם אלא שימחו אנשים נוספים שזקוקים לה כל כך. צורך נוסף שעלה מהמתנדבים שעוברים דרכינו היה נושא ההיכרויות.

מתנדבים רבים פנו אלינו וביקשו שנפתח עבורם הזדמנויות להתנדב ובה בעת להכיר אנשים נוספים עם ערכים דומים, שאולי יוכל להיוולד מההיכרות גם סיפור אהבה. וכך בדיוק היה. בט"ו באב שחל , השקנו את מיזם "התנדבות ממבט 2022 באוגוסט ראשון". הפעילות הראשונה הייתה בשיתוף פעולה עם עמותת "קשת", הפועלת להפגת הבדידות בקרב בני הגיל השלישי. הרווקים והרווקות הגיעו לפעילות חווייתית ושימחו את דיירי בית האבות "קשת" וכך נוצרו חיבורים מעניינים גם בין המתנדבים עצמם. זו הייתה דרך יצירתית וייחודית בה הרווקים התנדבו ועשו טוב ותוך כדי נפתחה בפניהם הזדמנות להכיר אנשים מעניינים, בצורה שאינה מאפיינת את תרבות הדייטינג הקלאסית. בימים אלה, אנחנו עובדות על הרחבת הפעילות כדי שתהיה בפריסה ארצית, וכך רווקים ורווקות יוכלו להתנדב ולהכיר בכל רחבי הארץ. פרויקט נוסף שמתחיל ממש בימים אלה, הוא "מסיבה טובה להתנדב". זהו פרויקט התנדבותי שכל כולו נוצר במטרה לעודד את בני הנוער של היום לצאת ולהתנדב, ולהפוך את מסיבות בר המצווה ובת המצווה למשמעותיות ומלאות בנתינה עם מחשבה על האחר ולא רק על עצמי. בדרך זו יוכלו לחגוג את הכניסה לנעורים בצורה אחרת ושונה, כזו שלא ישכחו לעולם. כמובן, אנו ממשיכים להיות פתוחים לרעיונות ולמחשבות המגיעים אלינו מהשטח, ותמיד מנסים לתת להם ביטוי בהזדמנויות ההתנדבות הפתוחות לקהל הרחב באתר שלנו. יש בי אמונה שההתנדבות הישראלית רק תגדל ותתרחב עם השנים ותמשיך להיות נדבך משמעותי ורחב בחברה שלנו, ואני יכולה להבטיח שאנחנו ב"רוח טובה" עושים הכול כדי שזה יתממש.

על התנדבות, הזדמנות ומה שביניהן

, מנהלת מחלקת התנדבות לפרטיים, קבוצות ומשפחות, עמותת רוח טל יקים מאת: טובה מקבוצת אריסון

לפני שהתחלתי לעבוד ב"רוח טובה", התנדבתי בתקופות שונות בחיי, אבל לא התייחסתי להתנדבות כאל עולם תוכן שופע ועשיר בהזדמנויות. כשנכנסתי לתפקידי כמנהלת מחלקת פרטיים, קבוצות ומשפחות ב"רוח טובה" והתחלתי להיחשף למספרי המתנדבים ולעשייה ההתנדבותית, עיניי נפקחו לרווחה. הופתעתי לגלות שמאות מתנדבים נכנסים לאתר "רוח טובה" מדי יום כדי למצוא את ההתנדבות המתאימה להם ביותר. נדהמתי להכיר את שפע האפשרויות שיש היום לאדם שרוצה להתנדב. התרגשתי מהגילוי שישראל היא חברה מתנדבת, הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים, ושרבים מאיתנו רוצים לצאת, להתנדב ולעשות טוב ורק מחפשים את הדרך לשם. אני רוצה לקחת אתכם למסע קצר של מספרים וסיפורים שיחממו את ליבכם וירחיבו את היריעה בכל הקשור להתנדבות הישראלית. אז מה אני צריך או צריכה לעשות היום כדי למצוא את מקום ההתנדבות המתאים לי ביותר? כמו בכל תחום גם תחום ההתנדבות התקדם ונפתח לפלאי הטכנולוגיה, והיום כל שנדרש מאדם שקם בבוקר עם חשק עז לצאת ולהתנדב הוא לפתוח את המחשב או את הטלפון הנייד שלו, ולהקיש בגוגל משפט כמו: "אני רוצה להתנדב עם..." או :אני רוצה להתנדב ב..." ואחת האפשרויות הראשונות שיעלו עבורו יהיה אתר "רוח טובה", שהוא מנוע החיפוש הגדול שקיים בנושא 2000־ התנדבות בישראל. האתר שלנו מציע מעל ל

עמותות וארגונים 800 הזדמנויות להתנדבות, מתוך שהם השותפים שלנו לדרך, כשההזדמנויות להתנדבות יישובים בפריסה ארצית. 240 פרוסות על פני מרגע הכניסה לאתר עליי לסווג את הרצונות שלי – היכן אני רוצה להתנדב ועבור מי אני רוצה להתנדב, באמצעות שני פילטרים שנמצאים בעמוד הבית. בדרך זו, האתר יציע לי את ההזדמנויות המתאימות לי ביותר להתנדבות, אבחר את ההתנדבות העונה לרצונותיי ואשאיר את פרטיי האישיים. שעות תחזור אליי רכזת התנדבות מקצועית 72- לאחר כ מטעם "רוח טובה", שתיתן את כל המידע אודות אפשרויות ההתנדבות בישראל. רכזת ההתנדבות תדע לדייק איתי את רצונותיי להתנדבות ותציע לי הזדמנויות נוספות. בתום השיחה אקבל פרטים של איש/אשת הקשר בארגון שבו בחרתי להתנדב ואצטרך לתאם מולם את תחילת ההתנדבות. התהליך קצר וקולע ומביא למימוש את רצונו של כל אדם הניגש לאתר "רוח טובה" ומחפש את המקום שבו הכי מתאים לו להתנדב ולתת מזמנו למען קידום החברה שלנו. אפשר לדבר על מספרים? אני רוצה לחשוף אתכם הקוראים, למספרים שמדווחים את רוח ההתנדבות הישראלית. בחודש ממוצע טפסים, המכילים 2500 " נרשמים לאתר "רוח טובה מתנדבים פוטנציאלים המחפשים את 8000- בתוכם כ טפסים 30,000- המקום הבא להתנדב בו. מדובר ב מתנדבים נרשמים 100,000 בשנה המכילים בתוכם

עשיתי לכם חשק לצאת ולהתנדב?

לחצו כאן

ובחרו את הפרוייקט ההתנדבותי המתאים לכם ביותר

09

08

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

240

התנדבות במספרים

יישובים בפריסה ארצית שבהם מתקיימים פרויקטים של התנדבות באתר "רוח טובה"

וגם:

שלושת תחומי ההתנדבות הפופולריים ביותר:

חונכות וליווי

בעלי חיים

עזרה ומזון לנזקקים

עמותות 800 במאגר "רוח טובה"

מתנדבים 100,000 בשנה נרשמים לאתר "רוח טובה"

הזדמנויות 2000 להתנדבות באתר "רוח טובה"

שלוש האוכלוסיות המתנדבות ביותר (חתך גילי):

3000 קבוצות בשנה

1000 משפחות בשנה

מתנדבים 8000 בממוצע בחודש

20 בני נוער מתחת לגיל

+63

43-21

שני האזורים הגאוגרפים הפופולריים ביותר להתנדבות:

30,000 טפסים בשנה

טפסים 2500 בממוצע בחודש

60% השמה

גוש דן

אזור השפלה

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

גלים של טוב , רכזת המתנדבים בעמותת "הגל שלי" ענבל אלקנה ראיון עם

, רכזת המתנדבים בעמותת "הגל ענבל אלקנה שלי", לוקחת אותנו לשיט קצר בים ההתנדבות והמשמעות שלה, וחולקת איתנו כל מה שחשוב לדעת כדי לתת למתנדבים את התחושה שהם בבית. ספרי על עשיית "הגל שלי" שנים במטרה לסייע 9- עמותת ״הגל שלי״ הוקמה לפני כ לנערות ונערים במצבי סיכון לעלות על הגל ולהצליח. אנו מאמינים כי בתהליך מובנה של התנסות מעצבת עם איתני הים והגלים, יזכו בני הנוער בחוויה של הצלחה משמעותית, שתהיה עבורם קרש קפיצה

להצלחות נוספות בחיים. לעמותה יש שישה מרכזי גלישה חינוכיים בפריסה ארצית: בת ים, תל אביב-יפו, הדסה נעורים, מעגן מיכאל, כפר גלים וקרית ים. קיימות גם שתי נקודת פעילות בחו"ל: בסן דייגו ובקליפורניה. בוגרות 6,500- לעמותת "הגל שלי" יש למעלה מ ובוגרים ואלפי נערות ונערים מצטרפים לפעילויות שלנו מדי שנה. אנחנו פועלים בשאיפה לסייע לכולם לחשוף את הכוחות הפנימיים הגלומים בהם, כדי להתמודד עם אתגרי החיים.

כמה מתנדבים פועלים בארגונכם? כרכזת המתנדבים, מחמם לי את הלב לראות את רמת ההיענות ואת כמות הפניות המטורפת שמגיעה אלינו. מדובר בעשרות פניות מדי חודש. מתנדבים, 350- כיום מתנדבים בעמותה מעל ל שעות 4- רובם בתפקידי הדרכה, והם מגיעים ל שבועיות או אף יותר. המתנדבים נתפשים בעיני הנוער כדמויות בוגרות ומשמעותיות. המתנדבים הם לעיתים הדמות הראשונה שרואה בנוער את הטוב שבהם, והם נמצאים לצידם בכל קושי ואתגר שהם חווים בים וביבשת החיים. מהו חתך המתנדבים המגיעים אליכם? אנחנו קוראים להם "אנשי חינוך וים". לדעתי זהו התיאור הטוב ביותר לחתך של המתנדבים. אלה אנשים מופלאים, איכותיים ויוצאי דופן. שמאמינים בים ככלי חינוכי, מאמינים בראיית הטוב שבאדם ורוצים להיות שם עבור כל נערה ונער מהמקום הכי אמיתי. כך נוצרת קהילה מיוחדת שהיא המנוע החזק ביותר של "הגל שלי", כמו תנועה של גלים שהופכת לצונאמי של טוב. מתוך אמונה 23 אנחנו מקבלים מתנדבים מעל גיל

שצריך בשלות מסוימת וניסיון חיים כדי להיות עוגן עבור הנוער שלנו. כך שמרבית המתנדבים בגילאי , ואף מבוגרים יותר. 35-23 אנחנו פועלים בשותפות עם גופים וארגונים שונים, כמו: מכללות, עמותות של יוצאי יחידות מובחרות וכדומה, מה שעוזר לנו להרכיב צוות איכותי ומיוחד מכל קצוות הקשת של החברה בישראל. הצוות מותאם לנוער שמגיע אלינו שאף הוא מגוון מאוד ומורכב מבנות, בנים, דתיים, חילונים, יהודים, ערבים ועוד. האם אין פחד לשלוח מתנדבים ומוטבים לתוך הים הסוער? אחד המוטיבים שמובילים אותנו במהלך כל פעילות הוא "בטיחות מעל הכול". כל מתנדב עובר הכשרת בטיחות במים ובחוף לצד דרישה מצידנו של ניסיון ימי בסיסי. דבר זה מייצר את הביטחון שלנו בצוות ושכל פעילות תהיה בטוחה ככל הניתן. המתנדבים שלנו הופכים להיות בהדרגה אנשי מקצוע של ממש, שיודעים לבחון את תנאי הים, להתמודד עם מצבי סיכון, דרך תרגולים, התנסויות ונהלים.

צילומים באדיבות עמותת הגל שלי

13

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

איזו הדרכה/הכשרה המתנדבים שלכם צריכים לעבור כדי להיות כשירים לבצע את ההתנדבות אצלכם? כל מתנדב ומתנדבת עוברים הכשרה מקצועית בת יומיים שבה לומדים את הפדגוגיה של "הגל שלי": בטיחות, הדרכה ואיך להיות המדריכים המקצועיים ביותר. היום הראשון מתמקד בהכשרה עיונית. עומר טולצ'ינסקי, מקים העמותה והמנהל הפדגוגי, מלמד את הפדגוגיה של "הגל שלי" ואת התיאוריה שמאחורי הפרקטיקות. ב"גל שלי" לכל דבר יש משמעות – החל מהחליפה שהמתנדב נותן לחניך ועד ההליכה מהמרכז לחוף הים. אנו רואים בכל דבר הזדמנות חינוכית. בהתאמה אנחנו מלמדים את הכלים שאנו משתמשים בהם בעמותה כדי לייצר מקום בטוח, מוגן ומפתח עבור הנוער. היום השני הוא הכשרה מעשית שמדמים בה פעילות של "הגל שלי", מתרגלים סיטואציות שיכולות לקרות במהלך מפגש, נכנסים לים להעביר הדרכות גלישה ולומדים על בטיחות. שני הימים מרתקים, מהנים ומלמדים מאוד! "הגל שלי" הוא ללא ספק בית ספר לחינוך, לעבודה עם נוער במצבי סיכון ולדברים רבים נוספים ומשמעותיים. זוהי מתנה לחיים, כמו שגם המתנדבים אומרים בעצמם.

ספרי לנו על קשר מיוחד שנרקם בין מתנדב/ת לבין מוטבים? הגיע אלינו להתנדבות מתנדב מבוגר בשם ע' שברקע שלו עבד בחברת הייטק. מאחר שהוא גדל בשכונה מסוימת בבת ים החלטנו לשבץ אותו לקבוצה מאותה השכונה. שובץ איתו בצוות חניך בשם א' שהיה חניך בעמותה והפך עם השנים למדריך והצטרף אליהם ל"צוות צעיר" (שהוא צוות של חניכים מהעמותה שעוברים אצלנו תוכניות המשך וקורס הדרכה והופכים למדריכים בעמותה). ע' וא' הדריכו יחד וכשא' התחיל להיעדר מהמפגשים ע' יצר איתו קשר והבין שהוא נמצא בקשיים, בחובות ועוד בעיות נוספות. ע' לקח אותו תחת חסותו, ליווה אותו, העניק לו מחשב, מצא לו מנטור שיעזור לו בהתנהלות כלכלית ובהשלמת בגרויות, ובעצם נתן מענה לכל הצרכים של א'. השניים נמצאים בקשר מאוד מרגש ומיוחד עד היום, שתמיד מזכיר לנו מחדש מהי מטרתנו בעמותה. מהו החזון האוטופי שלכם לקהילת המתנדבים שלכם בארגון? החזון שלנו הוא לייצר קהילת מתנדבים שכולה טוב. כלומר, שנוכל לגדול יחד, להתפתח יחד ולתמוך זה בזה ברוח התנדבות וחדוות עשייה של כל הצרכים של "הגל שלי" במודל מבוסס מתנדבים. ברצוננו להעניק למתנדבים שלנו ארבע שעות בשבוע

קטנה והופכת זניחה מול החשיבות של קשרים אנושיים והתחושה הממכרת של העבודה במקום שפועל למען מעשים טובים וחשובים. מבחינתי "הגל שלי" הוא המקום שמרוכזים בו האנשים הטובים ביותר שיש בעולם, המקום עם העשייה הכי משמעותית ופעלתנית שנתקלתי בה. איני מאמינה שיש מקום עבודה נוסף בעולם שאליו אקום כל בוקר בתחושה שאני הולכת לבית השני שלי ולא ל"עבודה". "הגל שלי" הוא המקום שנותן לי את התחושה הזו. איך אתם מצליחים לשמר מתנדבים בארגון? אנו רואים את המתנדבים שלנו כמשפחה, ולא רק כמתנדבים. מרגע שהמתנדבים שלנו נכנסים לאחד ממרכזי "הגל שלי" מטרת העל שלנו היא שהם ירגישו שהגיעו לבית חדש ומצאו משפחה חדשה. בנוסף לימי הכשרה וגיבוש המתקיימים על בסיס שנתי, במהלך ההתנדבות ב"גל שלי" נרקמים קשרים עמוקים בתוך קהילת המתנדבים ובין המתנדבים לעמותה, זה הדבק שמחזיק את המתנדבים שלנו אצלנו לשנים רבות. האם יש עוד דבר שהיית רוצה לשתף אותנו ולא שאלנו? אנחנו תמיד שמחים לקבל מתנדבים נוספים לעמותה! אם יש לכם ידע בתחום הימי והחינוכי ותרצו לעשות טוב ולהצטרף לצוות הכי מדהים בארץ, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ולהגיע להתנדב באחד המרכזים שלנו ברחבי הארץ.

שבהן הם יתנתקו מהעולם ושיבחרו להגיע למקום שמעניק להם תחושת שליחות, הנאה והערכה. אנו שואפים לשמר את קהילת המתנדבים שלנו וליצור מקום בטוח שייווצרו בו חברויות ארוכות טווח המתבססות על גלישה ועשיית טוב. אני גאה לומר שיש לנו את הצוות הטוב בעולם. מה הם האתגרים שמתנדבים נאלצים להתמודד איתם ואיך אתם מסייעים להם לצלוח אותם? המתנדבים מתמודדים עם אתגרים שונים, כמו: הסתגלות ועבודת צוות עם נוער קצה, שרובם לא נחשפו אליו קודם לכן, כמו גם היחשפות לפרקטיקות שהופכות אותם למדריכים טובים יותר, החל מהגלשה של חניך במים ועד הכלה ושיח רגשי שמיטיב עם הנוער. מאחר שאנחנו מבינים את האתגרים האלה ומודעים להם, המתנדבים עוברים הכשרות עומק ממוקד ומשתתפים בסמינרים בנוסף לליווי אישי ופרטני. הם לומדים את ערכי העמותה, משתתפים בישיבות צוות מחוץ לשעות הפעילות, וכל זאת לצד חיבור לקהילה רחבה, לעשייה ולמשמעות. המתנדבים עוברים הכשרות חינוכיות ורגשיות כדי לתת מענה לכל בעיה על ידי יחס אישי ומחבק. כל מתנדב שמגיע לעמותה שומע כי "העמותה היא הבית של כולנו", כיוון שאנחנו מאמינים שאלה שהגיעו אלינו ועוסקים בפעילות הם כמשפחה עבורנו. מדוע בחרת לעבוד בתחום זה ולא אחר? אחת התשוקות הכי גדולות בחיי היא הים. הים הוא הפסיכולוג שלי והוא מסב לי הנאה מרובה. הצטרפתי לעמותה כמתנדבת ובשלב הראשוני הגעתי לארבע שעות בשבוע, שבהן הדרכתי את קבוצת "אחים בוגרים". זו הקבוצה שמכשירה את בוגרי העמותה שהיו חניכים, להיות מדריכים. באותה תקופה עבדתי בהייטק, ולמרות שהייתי בכלוב של זהב, התאהבתי עוד יותר משבוע לשבוע ב"גל שלי". הבנתי שהחשיבות של "תנאים טובים"

רוצים להתנדב בעמותת הגל שלי?

לחצו כאן

והשאירו את הפרטים שלכם

15

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

מתי הוצת אצלך לראשונה הרצון והרעיון לצאת ולהתנדב?

כשסיימתי את ההתנדבות באוגנדה, המשכתי להתנדב באופן עצמאי בבית ספר בזנזיבר. סייעתי להם בדברים רבים: לימדתי אותם שירים; העברתי פעילויות בתחום הבריאות; והתחלתי פרויקט של גיוס כספים עבור משאבה למקור מים שתשרת את הכפר שבו היה בית הספר. ההתנדבות הפכה את הטיול שלי למשמעותי ומיוחד עבורי, הרגשתי שאני לא רק צורך חוויות בשביל עצמי, אלא נותן חזרה למקום שבו אני מטייל והשאיר לי טעם גדול של לעוד חוויות דומות. באטמוספרה אחרת ומיוחדת שכל כך חיפשתי כאן בארץ. ונוצר חיבור מיידי למקום ולאנשים. הבנתי שאני רוצה להישאר במקום ולהתנדב כאן לתקופה ארוכת טווח. " הגעתי בבוקר לכפר "ביתא ישראל", נכנסתי בשער ומייד הבחנתי בכל בתי הבוץ שעומדים שם, וכבר מהצעד הראשון הרגשתי

כששירתי בצבא, כמעט כולם דיברו על הטיול שיסעו אליו אחרי השירות. הרבה מחבריי רצו לטוס למזרח הרחוק, לאוסטרליה ולדרום אמריקה, אבל אני תמיד התחברתי לעולם טבעי, פראי, אפילו שבטי. דמיינתי את עצמי באפריקה והייתה לי תחושה שזה המקום שלי. מהר מאוד הבנתי שאני לא רוצה רק לטייל, אלא רוצה גם להתנדב במהלך הטיול. אני מאמין שאנחנו חיים כקולקטיב מסוים, אנחנו חברה אחת גלובלית ויש לנו אחריות אחד כלפי השני, כך שבעיניי המשמעות של התנדבות היא יישום של המחשבה הזו. בנוסף לזה, התעוררו אצלי מחשבות רבות והבנתי שגם הטיול הקרב ובא כמו גם כל תקופה אחרת בחיים יכולים לעבור במשמעות או בחוסר משמעות, ושאפתי לכך שהטיול שלי יהיה משמעותי, שאחווה חוויות מעצימות, שאתן מעצמי וגם אקבל, וזה הדבר שהצית את הרצון שלי להתנדב. מתי התחלת להתנדב בפועל? התחלתי להתנדב במהלך הטיול שלי באפריקה כשהשתתפתי בפרויקט התנדבותי באוגנדה. במשך שלושה חודשים גרתי עם אנשים נוספים בסוג של קומונה. בכל יום היינו מעבירים פעילויות במסגרת חינוך בלתי פורמלי בבתי יתומים, במוסדות לילדים בעלי צרכים מיוחדים, בבתי ספר ובמקומות נוספים.

מבתי יתומים באפריקה לכפר חקלאי בקריית גת סער דניאל טל ראיון עם

צילומים באדיבות עמותת הנני וסער דניאל טל

) סוחף אותנו לתוך מסע חוצה 26( סער דניאל טל ארצות. מסע עמוס במשמעות, בהתנדבות ובנתינה והוא משתף אותנו באתגרים, במחשבות ובצידה לדרך שההתנדבות הביאה לחייו. סער מתגורר כיום בקיבוץ שמיר שבגליל העליון והוא סטודנט לעבודה סוציאלית ב"מכללה האקדמית תל חי".

17

16

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

היא דבר מאוד מאתגר בעולם המהיר והחומרי של היום. כולם רוצים להתפתח, ללמוד, לעבוד ולהרוויח. הדבר שעזר לי מאוד להמשיך ולהתמיד הוא התגמול הרוחני. הרגשתי שבכך שאני נותן, אני מקבל בחזרה המון אהבה, הערכה ומשמעות שלא יכולתי לקבל במקום אחר. האתגר הנוסף הוא המפגשים שקורים במהלך ההתנדבות. אתה פוגש תרבויות ופוגש אנשים שהם חלק מהחברה שלנו, שעבורם החיים לעיתים יותר מורכבים ומאתגרים, מה שכמובן מפגיש אותך עם חששות ופחדים מול עצמך, מול החיים ומול המורכבות המאוד גדולה שיש בחברה שלנו, ולעיתים זה יכול לגרום להרבה עצב וכאב. איך לדעתך ניתן לקרב את הדור הצעיר להתנדבות? להטמיע את ההתנדבות כבר בבית הספר, כך שהיא תיכנס מגיל צעיר לשגרת החיים ותהפוך לחלק מתפיסת העולם. הייתי שמח כילד להתנדב יחד עם חבריי במקום כלשהו. זה מאוד משמעותי ויכול לחולל דברים מדהימים. אתה חושב שההתנדבות שינתה דבר כלשהו בתפיסת עולמך? אני חושב שההתנדבות העמיקה את תפיסת הנתינה שלי ואני שואף להמשיך למלא את חיי בנתינה משמעותית. נתינה מפגישה עם חוויות ייחודיות שלא ניתן לקבל בשום מקום אחר, גם מול עצמי וגם מול האנשים שמעניקים להם. בחוויית ההתנדבות אני גם נותן וגם מקבל משמעויות שמלוות אותי שנים רבות אחר כך ברגעים שונים בחיים. אני נזכר בחוויה, אני מספר אותה, אני משפיע ומשתנה בזכותה. אני מאמין שכל מפגש משנה חיים, ההתנדבות בכפר "ביתא ישראל" שינתה בי משהו והעניקה לי דבר שישאיר בי חותם להמשך חיי.

ומייד הבחנתי בכל בתי הבוץ שעומדים שם, וכבר מהצעד הראשון הרגשתי באטמוספרה אחרת ומיוחדת שכל כך חיפשתי כאן בארץ. כשהתקדמתי עוד קצת לעבר מרכז הכפר ראיתי והרחתי בונה על האש (זה הקפה האתיופי המסורתי) ופגשתי את האנשים שמְתחזקים את הכפר ובונים אותו, ונוצר חיבור מיידי למקום ולאנשים. הבנתי שאני רוצה להישאר במקום ולהתנדב כאן לתקופה ארוכת טווח. וכך באמת היה? בהחלט. התנדבתי ב"ביתא ישראל" מעל לשבעה חודשים. עיקר ההתנדבות הייתה בעצם סיוע בתחזוקת הכפר. עבדתי בחממה החקלאית ותחזקתי אותה לאחר שבתקופת הקורונה היא כמעט שלא תוחזקה. בנוסף, סייעתי בתחזוקה השוטפת של השטחים החקלאיים הפתוחים, ובנוסף לאלה הושטתי עזרה בכל מה שהיה צריך בסיורים של מבקרים חיצוניים ללמוד ולחוות את הכפר ואת התרבות האתיופית. העבודה החקלאית הייתה מאוד סיזיפית ועמלתי אני מאמין שכל אדם יכול להתנדב, ואפילו צריך להתנדב במהלך חייו, וכך לגלות שהנתינה משנה חיים לזה הנותן ולזה המקבל. "

מה עשית כשחזרת לישראל? עבדתי בעבודה מועדפת בחקלאות בקיבוץ בצפון במשך שבעה חודשים. במהלך העבודה, השתתפתי ב"הפנינג" בקיבוץ והובלתי מכירת יד שנייה. בעזרת הכסף שגויס, רכשנו סדנת ריקוד אפריקאי עם מתופפים ועם דמיון מודרך וזו הייתה חוויה מדהימה. אחרי העבודה המועדפת, בתקופת הקורונה, החלטתי שאני רוצה שוב להתנדב. התגעגעתי לאפריקה והתגעגעתי לתחושת המשמעות שבהתנדבות ורציתי לנסות לשחזר אותה גם בארץ. חיפשתי באינטרנט מקומות התנדבות עם הקהילה האתיופית בתחום החינוך והחקלאות, וכך מצאתי את אתר "רוח טובה". שוטטתי באתר ומצאתי פרויקט התנדבותי שנראה כי הוא מדויק עבורי ונרשמתי אליו. לאחר יומיים בערך, יצרה איתי קשר נציגה מטעם "רוח טובה" נתנה לי את מספר הטלפון שלהם וחיברה ביני לבין כפר "ביתא ישראל" של עמותת "הנני". יצרתי איתם קשר כדי להתחיל להתנדב במקום. כפר "ביתא ישראל" בקריית גת הוא מרכז חווייתי אותנטי לשימור ולהנחלת מורשת יהודי אתיופיה. זוהי יוזמה חינוכית של עמותת "הנני", המספקת תשובה ייחודית ויצירתית לכמה מהאתגרים החברתיים הסבוכים ביותר של יוצאי אתיופיה, ומחזירה לחיים את אוצרות התרבות והמסורת של אחת הקהילות המיוחדות והמעניינות בעם ישראל. מקום ההתנדבות הזה שילב בתוכו את כל שחיפשתי. איך נראה יום ההתנדבות הראשון שלך בכפר ביתא? הגעתי בבוקר לכפר "ביתא ישראל", נכנסתי בשער

יחד עם עובדי הכפר. מה שהיה מדהים הוא שתוך כדי העבודה הקשה היינו מדברים על דת ועל משמעות החיים, על תיקון ועל שאלות שאין להן תשובה אחת, ונוצר בינינו חיבור עמוק ומיוחד. היינו שותים קפה ביחד ואוכלים דאבו, שזו חלה אתיופית, או אינג'רה ונהנים מהמטעמים של התרבות האתיופית. אילו תשורות נלוֹות קיבלת מההתנדבות בביתא ישראל? מעבר לעבודה הפיזית שעשיתי שם ושלמדתי ממנה המון, למדתי על התרבות האתיופית ועל האתגרים המאוד מורכבים שעברה הקהילה האתיופית עם עלייתה לארץ. "ביתא ישראל" הוא מרכז לשימור ולהנחלה של מורשת יהודי אתיופיה, ובין היתר, הוא מקום להגשמה ולמשמעות עבור הדור הוותיק יותר של העדה האתיופית. כשהדור הוותיק עלה לארץ, מקצת העולים איבדו מהמשמעות ומתחושת הזהות, הקהילה נחשפה לתרבות מערבית השונה באופן מהותי מזו שהייתה מוכרת להם באתיופיה, ולצערי הרב הם נדחקו לשולי החברה. אחת הזהויות הדומיננטיות של הקהילה האתיופית היא החקלאות. יש לקהילה האתיופית ידע עמוק, רחב וכל כך ייחודי בתחומי החקלאות השונים. הכפר מאפשר להם לממש את הידע הזה, לשמר אותו וכך גם לחבר את הדור הצעיר, שכבר נולד בארץ, לתרבות ולמסורות האתיופיות ולצמצם מעט את הפער הבין־דורי שנוצר עקב העלייה לישראל. מה הם האתגרים שחווית במהלך התנדבות? אתגר ראשון הוא ההתמדה. התמדה בהתנדבות

רוצים גם אתם להתנדב בעמותת הנני - כפר ביתא ישראל?

לחצו כאן

והשאירו את הפרטים שלכם

19

18

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

"

האם התנדבות באמת משפיעה על האושר

אנשים שמתנדבים מאושרים יותר, אבל לא רק זה. הם גם הצליחו למצוא שהתנדבות משפרת את איכות החיים.

האם התנדבות באמת משפיעה על האושר שלנו? אז מתברר שכן, לגמרי כן! , חוקרת תחום מגזר שלישי אסתר זיכלינסקי והתנדבות, שופכת אור על הקשר בין התנדבות לבין האפשרות שלנו להיות מאושרים יותר, אם נעשה טוב עבור אחרים. ספרי לנו על עצמך. אני ראשת בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת אריאל ומנהלת את "קרן דליה ואלי הורביץ". המקצוע שלי הוא עבודה סוציאלית קהילתית, כמו כן גם כל התארים שלי הם בתחום של עבודה סוציאלית קהילתית ופילנתרופיה. שנים בשדה ועסקתי בתחום ההתנדבות 20 עבדתי והקהילה, בתחום הפילנתרופיה ובתחום ארגוני המגזר השלישי ובהבדלים שקיימים בתוכם. המחקרים שלי היום עוסקים בין היתר בתחום ההתנדבות והמגזר השלישי. איך ניתן להגדיר התנדבות בצורה המדויקת ביותר? התנדבות היא פעילות שנעשית על ידי פרט מרצון שלנו? חוקרת אסתר זיכלינסקי - ראיון עם תחום מגזר שלישי והתנדבות

"

חופשי, ללא שכר כספי עבור גוף שלישי. אני חייבת לציין שישנם ויכוחים רבים בעולם האקדמיה על ההגדרה המדויקת והפרשנויות הרבות שלה. למשל: זה מאוד בעייתי להגדיר "רצון חופשי" כי ברצון חופשי אמיתי בן אדם קם בבוקר ומחליט שהוא רוצה להתנדב מבלי שמישהו השפיע עליו. ישנו רצף בין רצון חופשי טהור ועד להתנדבות שהיא בכפייה, כמו למשל מצבים שבהם אנשים צריכים חלופה לבתי משפט ונדרשים לתת שעות התנדבות לציבור. לגבי ההגדרה של גוף שלישי – ישנה ציפייה שמתנדב יעשה פעילויות לא עבור עצמו, אלא עבור אחרים. הגוף השלישי אמור להיות גוף שהוא לא המתנדב, לא המשפחה ולכאורה גם לא הקהילה הקרובה שלו. אבל קהילה זה בדיוק המקום שבו אנשים רבים מתנדבים עבורו ואז נהוג לכנות אותם פעילים. אני יכולה להמשיך ולהיכנס לתוך נבכי ההגדרה. ניתן להבין שישנה הגדרה שמגדירה את פעולת

ההתנדבות אבל כמו בכל דבר, יש עליה השגות, מחשבות ותהיות וניסיון תמידי לדייק ולתהות מהי ההגדרה הנכונה ביותר. האם אנשים שמתנדבים מאושרים יותר? בכל שנה, לקראת יום ההתנדבות הבין לאומי, הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) מוציאה את הדו"ח שלה על הנושאים שאותם היא חוקרת. מהאנשים שמתנדבים הם אנשים 95%־ נמצא ש מאושרים יותר. אבל השאלה שתמיד נשאלת בעניין הזה היא מה קודם למה? כלומר, האם אנשים שהם יותר שבעי רצון מהחיים הם אלה שמתנדבים, או שבעקבות ההתנדבות הם הופכים לשבעי רצון? אבל הפלא ופלא גם על זה יש מחקרים. אחד מהם על ידי 2020 הוא מחקר שנעשה באנגליה בשנת .)Lawton et al, 2020( לאוטון וחוקרים נוספים במחקרם הם הגיעו למסקנה שיש קשר ברור בין אושר לבין התנדבות. כלומר, שאנשים שמתנדבים מאושרים יותר, אבל לא רק זה. הם גם הצליחו למצוא שהתנדבות משפרת את איכות החיים.

כלומר, הם ראו שבמהלך עשר שנות מחקר, איכות החיים והרווחה של אנשים שמתנדבים הולכת ונעשית גבוהה יותר. אלה מחקרים מעניינים מאוד שמספרים סיפור מדהים על התנדבות ועל כך שעשיית טוב עבור אחרים עושה טוב עבור עצמי, גורמת לאושר גדול יותר, לבריאות ולתחושת רווחה. בכל הקשור לאושר, האם יש הבדל בין התנדבות ארוכת טווח לבין התנדבות חד־פעמית? התנדבות חד־פעמית לא עושה שום הבדל ועל כך יש הסכמה כללית, אבל אין הסכמה ברורה על מספר השעות שצריך להתנדב כדי שיהיה אפשר לדבר על אושר. הלמ"ס אומרת שאנשים שמתנדבים יותר שעות הם יותר מאושרים, אבל קשה לבדוק את זה לעומק. מהי ההשפעה של התנדבות על אורח החיים? הלמ"ס מציגה כי אנשים שמתנדבים הם יותר בריאים, ואף יש מחקרים נוספים שמראים שאנשים שמתנדבים חיים יותר שנים. אבל השאלה המורכבת היא האם בן אדם חי יותר ואז הוא מתנדב יותר?

21

20

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

"

של ההתנדבות דרך ארגונים ויותר התנדבות באופן באופן עצמאי 44% , דרך ארגונים 38% – עצמאי גם דרך ארגונים וגם באופן עצמאי. 18%־ ו בתור חוקרת התחום, האם את ממליצה לאנשים לצאת ולהתנדב? ברור שכן. הדבר המרכזי שאני מלמדת את הסטודנטים שלי זה איך לגייס מתנדבים, איך להפעיל אותם ואיך לקדם יחד איתם חיים טובים יותר עבורם ועבור כולם. אחד המניעים של צעירים להתנדב זה לבחון את תחום העיסוק העתידי שלהם. הרבה מאוד פעמים אנשים מתנדבים בארגונים שקשורים לתחום שהם רוצים ללמוד ולעבוד בו בהמשך. הם יכולים לכתוב בקורות החיים שהם התנדבו באותו מקום והם יכולים גם לבדוק אם זה תחום שמעניין אותם. ומעלה 60 לעומת זאת, מה שמניע מבוגרים בני (בעיקר ה"ביבי בומרס") להתנדב זה הרצון ללמוד ולהתנסות בדברים חדשים, קידום רב תרבותיות. התנדבות נמצאה כמסייעת לאיכות החיים של מבוגרים כי היא משמרת את היחסים שלהם עם הסביבה. קראתי בכתבה שבאחת המדינות בעולם עלתה גם כוונה שרופאי משפחה ימליצו למבוגרים

להתנדב כי זה שומר על הבריאות שלהם ועל תפיסה חיובית יותר. בסופו של דבר, התחושה הטובה ביותר בהתנדבות זו התחושה שלנו עם עצמנו. כשאנחנו מתנדבים, זה נותן לנו תחושת שייכות ושצריכים אותנו. אם אנחנו מתנדבים עם אנשים שצריכים אותנו, אנחנו מרגישים שהצלחנו לעזור, שיש לנו משמעות ושאנחנו מצליחים לשנות דברים שנראים לנו חשובים. ) מּונעים מרצון לשנות את 50-30( גילאי הביניים המצב שבו הם נמצאים: נושאים גלובלים, צדק חברתי, פחות תמיכה בארגונים מהזרם המרכזי, גישה פרגמטית וחדשנית. בנוסף לאלה, כשאנחנו עוזרים למישהו, זה עוזר לנו גם להתמודד עם הקשיים שלנו, כך שזה מניע נוסף ומשמעותי להתנדבות. פעמים אנשים חווים קושי מסוים, מתמודדים איתו, ולאחר מכן יוצאים להתנדב באותו תחום לתרום מהחוויה והידע שאספו לאורך הזמן. התנדבות היא עולם ומלואו וכמובן שאני ממליצה לכל מי שיכול ויכולה לצאת להתנדב לעשות טוב לאחרים וגם לעצמו.

אני מקווה שדור העתיד יצליח להגדיל את אחוזי ההתנדבות ולהכניס התנדבות לחיק העבודה והמשפחה.

"

או שהתנדב והודות לכך הוא חי שנים רבות יותר? מהמתנדבים 95%־ הלמ"ס פרסמה לא מזמן ש מדווחים שהם 53% , מדווחים שהם מרוצים מחייהם 40% שאינם מתנדבים וכל 38% מאוד מרוצים לעומת מהמתנדבים רואים עתיד 68% . האחרים הם מרוצים שאינם מתנדבים. אז לפי 55% יותר אופטימי לעומת הנתונים האלה ניתן להבין שלהתנדבות יש בהחלט השפעה ואפילו השפעה חיובית על אורח החיים. איך את חושבת שכדאי לרתום את הדור הבא להתנדבות? אני חושבת שאחד הדברים שמאפיינים את הדור הבא הוא שחשוב להם להרגיש משמעותיים ולהרגיש את זה די מהר. כלומר, יש להם קושי עם תהליכים ארוכים והם רוצים מענה מיידי. יש להם המון רצון לשנות, אבל הם לא בהכרח אוהבים להתנדב באופן קבוע ורציף, לכן צריך להתאים את התפקידים או את דרכי הפעילות כך שהם יהיו גם מגוונים וגם יאפשרו להם להרגיש משמעותיים. יש הרבה שאלות והמון מחקרים על השאלה האם התנדבות חובה, כמו שיש היום בבתי ספר, היא אפקטיבית. יש כמובן תועלת מיידית, אבל יש מחלקות לגבי התשובה על השאלה אם זה גורם

לכך שאותם תלמידי בית ספר ירצו להמשיך להתנדב בעתיד. אחד הדברים המאוד מפותחים היום הוא טיסה להתנדבות בחו"ל. אנשים צעירים טסים לטיולים ובמקום לצאת לטיול, הם יוצאים להתנדב. ההתנדבות הזו נקראת התנדבות אפיזודית, וזו תופעה מעניינת שמאפשרת לצעירים לעשות טוב ובד בבד לחקור מה מעניין אותם ובמה הם רוצים לעסוק בעתיד. אני מקווה שדור העתיד יצליח להגדיל את אחוזי ההתנדבות ולהכניס התנדבות לחיק העבודה והמשפחה. בחברה הטרוגנית כמו החברה הישראלית, אילו נתונים מעניינים יש בהקשר של התנדבות? ומעלה ויש 20 התנדבות מגיל 20%־ בישראל יש כ הבדלים מאוד גדולים בין חילוניים לדתיים וגם בין מתנדבים, 40% חרדים לדתיים. אצל חרדים יש מתנדבים ואצל חילוניים 28%-30% אצל דתיים יש מתנדבים. לפי 8%־ . במגזר הערבי יש כ 20%־ קרוב ל הלמ"ס, בישראל כבר שנים שגברים מתנדבים יותר 23%- נשים מכלל הנשים בישראל ו 20% – מנשים גברים מכלל הגברים בישראל. בנוסף, יש צמצום

"

בסופו של דבר, התחושה הטובה ביותר בהתנדבות זו התחושה שלנו עם עצמנו. כשאנחנו מתנדבים, זה נותן לנו תחושת שייכות ושצריכים אותנו.

"

23

22

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

לא רק מסעדה

צילומים באדיבות עמותת לשובע

, מנהלת סניף מסעדת "לשובע" בתל אביב רוית רייכמן ראיון עם

ספרי לנו על עשיית "לשובע" , אבל הסיפור 1990 עמותת "לשובע" הוקמה בשנת , גיל־עד 1986 שלה מתחיל עוד קודם לכן. בשנת ושרונה חריש, מייסדי העמותה, הקימו את הגגון הראשון – בית מחסה לדרי רחוב בתל אביב, שבו קיבלו הדיירים מיטה, בגדים נקיים, מקום לרחצה וארוחות חמות. בהמשך, הבינו שהצעד המתבקש הבא הוא לדאוג לדרי הרחוב גם לסיוע בתחום המזון וכך הוקמה מסעדת "לשובע" בתל אביב, שהייתה בית התמחוי החילוני הראשון בארץ. כשראו שילדים רבים מגיעים למסעדה כדי לאכול, הבינו שיש למצוא פתרון ייעודי עבורם והוקם בית הנוער "קדימה", שהפך לרשת לחינוך משלים בתי נוער בפריסה ארצית לילדים ונוער 22 המונה מהפריפריה החברתית־גיאוגרפית בישראל. בבתי הנוער מקבלים החניכים ביטחון תזונתי, סיוע לימודי, חינוך ערכי ופעילויות העשרה.

מיום הקמתה של העמותה ועד היום, המטרה העומדת לנגד עינינו היא הבטחת הצרכים החיוניים ביותר לנזקקים ביותר, בשלושה תחומים: חינוך, מסגרות 41 מזון ומחסה. לשם כך, אנו מפעילים ברחבי הארץ, ביניהן: רשת "קדימה", שלוש גגונים ומעונות לדרי 13 ,) מסעדות (בתי תמחוי רחוב ושני מעונות לגיל הרך בדרום תל אביב. ספרי לנו על מערך ההתנדבות במסעדת "לשובע" בתל אביב הנמצאת תחת ניהולך במסעדה יש כמאה מתנדבים קבועים ועוד מאות מתנדבים נוספים מזדמנים. בכל יום מגיעים עד מתנדבים ומשך ההתנדבות הוא כארבע שעות. 15 כשהמתנדבים מגיעים, אני משוחחת איתם בשיחת פתיחה כדי להכיר להם את המקום, להסביר על העמותה ועל הסועדים שמגיעים למסעדה, שרובם דרי רחוב. אני מדריכה אותם ומסבירה איך תתנהל ההתנדבות ומחלקת להם תפקידים. המתנדבים

, מנהלת סניף מסעדת "לשובע" בתל אביב בתשע רוית רייכמן השנים האחרונות, מספרת לנו על פעילותה של העמותה, על תחושת המשמעות של המתנדבים ועל מסעדה שמשביעה את הנפש.

25

24

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

מהו הערך המוסף שמתנדבים יוצאים איתו מההתנדבות?

לאן להגיע בשישי בערב. לסועדים שמגיעים לפה, אין מי שקורא סבא וסבתא, ואין מי שנותן להם סוכרייה כי הם היו "ילדים טובים". כך שהמיוחד באור, שהוא מחכה להם במדרגות, אומר להם "שבת שלום סבתא", "שבת שלום סבא", "כמה כיף לראות אותך" ונותן להם סוכרייה. ופתאום אפשר לראות את העיניים שלהם נפתחות ומתחילות לזלוג כי סוף־סוף מישהו קורא להם סבא וסבתא ומתייחס אליהם. הנוכחות של אור בחדר האוכל חשובה מאוד לסועדים כי הוא זה שרואה אותם והם לא מרגישים שקופים. איך העמותה הייתה נראית ללא מתנדבים? אני לא יכולה לדמיין את המקום בלי מתנדבים ואני חושבת שלא אפשרי להתנהל בלעדיהם. המתנדבים הם אלה שעושים את העבודה, שנמצאים מאחורי הקלעים, שמגיעים בערבי חג ובימות השבוע כקבוצות או כיחידים והם אלה שהולכים לבתים לחלק את סלי המזון. התחלנו בפרויקטים חדשים בעמותה וביניהם: "אמץ קשיש". פרויקט שבמסגרתו אפשר להגיע לקשישים שלא יכולים ללכת למסעדה ולהביא להם אוכל, לשבת איתם, לראות אם הם צריכים דבר נוסף, לשחק שש־בש ולהנעים את זמנם. הפרויקט השני הוא "פרויקט ויקטוריה" בבתי חולים, במסגרתו אפשר ללכת לסועדים שלנו שמאושפזים ואין מי שמבקר אותם ולהביא להם שי קטן. הקשר האנושי שנרקם בין הסועד למתנדב הוא עולם ומלואו, כי מבחינתי המתנדב הוא כמו ילד או נכד שהסועדים לא רואים בדרך כלל, והוא זה שנותן להם תקווה לקום בבוקר ואת הסיבה לבוא למסעדה. בלי המתנדבים, אני לא חושבת שעמותת "לשובע" הייתה יכולה להמשיך להתקיים ביום־יום. איך העמותה מצליחה לשמר את המתנדבים? אנשים מגיעים לפה בפעם ראשונה ולאחר מכן מגיעים שוב ושוב. הם נדבקים ב"חיידק", ממשיכים להגיע לכאן ורוצים להעצים את התחושה ולעזור לעוד אנשים. אנחנו מוקירים אותם, מראים להם כמה אנחנו מעריכים אותם וכמה הם חשובים ומשמעותיים. מה נדרש ממתנדב כדי להצליח בתפקידו? לחייך, להסביר פנים ולתת יחס אנושי ומכבד לאנשים השקופים.

מתנדבים מגיעים לכאן בפעם השנייה לאחר שהיו פעם אחת שבה הלכו עם חומר למחשבה והם אומרים לי: "רוית, הצלחתי להכיל את הכול ונתת לי פרופורציה". הם מרגישים תחושת העצמה ומשמעות. מהם האתגרים שהמתנדבים מתמודדים איתם ואיך את עוזרת להם? ההתנדבות מעוררת רגשות רבים אצל המתנדבים. הם מתרגשים מאוד להיות כאן, לראות את האנשים ולשמוע את הסיפורים. אני פותחת בשיחת פתיחה עם המתנדבים לפני שמתחילים להתנדב ומסיימת בשיחת סיכום בסוף ההתנדבות, כדי שיוכלו לשתף בחוויות ולעבד אותן. מדוע בחרת דווקא בתחום זה? אני לא הכרתי את הנושא של ההומלסים, של האנשים השקופים, אבל אמרו לי שמחפשים מתנדבים. בהתחלה היססתי מאוד כי לא הכרתי את עמותת "לשובע", אבל משהו משך אותי לכאן במיוחד כי הכול קרה לקראת חג הפסח. נשאבתי לתוך הקסם של העמותה הזאת ומאז אני כאן. אני שותפה בעמותה בגלל הרוח החיה של המקום, ורואה איך בן אדם נכנס כשהוא עצוב ויוצא מחויך. אנחנו מספקים להם אוכל, אך גם מקשיבים להם ונותנים עידוד ואמפתיה. אנחנו שומעים כמה שהם מרוצים וכמה שהמקום עושה להם טוב, לא רק הודות לאוכל, אלא בזכות רוח הנתינה שלנו. הם קראו לי "המלאכית" והבנתי שאני " כי יש מלאך אחד בשמי תל V" מסמנת בכל יום עוד אביב שדואג להם. אני מזמינה אתכם לבוא ולהתנדב אצלנו ביום חול, בערב שבת או בערבי חג. זו מתנה גדולה שאתם יכולים להעניק לעצמכם ומתנה ענקית עוד יותר שאתם יכולים לתת לסועדים שלנו.

הופכים למלצרים במשמרת בת ארבע שעות ומגישים מזון ושתייה לכל דרי הרחוב שמגיעים לסעוד בה. עד כמה המתנדבים משפיעים על העמותה? אני תמיד אומרת למתנדבים שהיום הם המלאכים כי האנשים האלה, הסועדים, זקוקים מאוד ליחס אנושי. הכוונה היא לא רק להגיש את האוכל, אלא לשבת לדבר איתם, להגיד "צוהריים טובים אדוני, היום אני המתנדב שלך, היום אני המלאך שלך". וברגע אחד החיים של אותם סועדים נראים אחרת, כי ביום־יום הם לא מקבלים שום יחס. כשיש מתנדבים שמגיעים ומגישים להם את האוכל, הם מרגישים כאילו זכו בלוטו ויש מי שמקשיב להם. לא

רק הומלסים נכנסים לאכול כאן, אלא גם מבוגרים ניצולי שואה שהמשפחות שכחו מהם. כשהם מגיעים ביום שישי בערב והמתנדבים מוחאים להם כפיים, הם מרגישים הכי מיוחדים בעולם. אין כמו לראות את זה בעיניים. יש סיפור התנדבות שזכור לך במיוחד? שמגיע 8 יש לנו מתנדב בשם אור. אור הוא ילד בן להתנדב פה בימי שישי (אנחנו לא מאשרים לילדים להגיע להתנדב במהלך השבוע, אלא רק בארוחות שישי בערב). אור מגיע עם אמא שלו ובכל פעם שהוא מגיע הוא מביא איתו חבילת סוכריות. בחיים שלנו, ביום־יום, אנחנו מכבדים מאוד את סבא וסבתא וכשסבא וסבתא מזמינים אותנו – יש לנו

רוצים להתנדב בעמותת לשובע?

לחצו כאן

והשאירו את הפרטים שלכם

27

26

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

היי בא לך להיפגש? לינק לאתר רוח טובה אתה תודה לי ך  אחר התנדבות בקומיקס אני בהתנדבות, ת'ה לא מאמין, זו הפעם הראשונה שלי. מהמם פה טוב, דברי איתי כשתסיימי שולחת התנדבות בקומיקס

שלום שי, ראיתי שהשארת לנו פרטים באתר לגבי התנדבות איך אפשר לעזור?

היי, אהה... האמת שחברה המליצה לי ומזמן רציתי להתנדב. לא בדיוק יודע מה בא לי, יש המון מבחר, ך הרבה מקומות  לא ידעתי שיש כל מממ... האמת, אני ממש טוב בעבודת כפיים... תני לי מברג ואני פורח

כן, זה נכון. מה הכי מעניין אותך, במה אתה חושב שאתה יכול לעזור?

מעולה! יש לנו את "משפצים מכל הלב" שהוקמה במטרה לשפץ ולחדש דירות של קשישים וניצולי שואה, המתגוררים בדירות שאינן ראויות ובטוחות למגורים

שולחת לינק לאתר רוח טובה אתה תודה לי ך  אחר

טוב, דברי איתי כשתסיימי

והם בכל הארץ?

סבבה, אסתכל

אני בהתנדבות, ת'ה לא מאמין, זו הפעם הראשונה שלי. מהמם פה

כן! הנה, זה הטלפון של הרכז שם ואני מעבירה אליו גם את פרטי ההתקשרות שלך. סבבה?

מעולה! אני זמין יותר בערב

היי...

היי, זה מתן מ"משפצים מכל הלב" הבנתי שאתה מחפש להתנדב אצלנו ואתה טוב עם הידייים

כן, כן. מעולה שחזרתם. ם מקום ביוקנעם או באזור  יש ל שצריך שיפוץ?

וואו בהזמנה - בדיוק קיבלנו מקום בבוקר. אתה פנוי? 10 למחר בשעה

הופה, ממש מתאים כי אני בחופש מחר

איזה כיף! ף נשלח לך וואטסאפ עם כל  ת הפרטים ונדבר. סבבה?

רוח טובה

סבבה, מעולה. יאללה, נדבר. תודה

לאחר שבוע...

ממש שמחתי להתנדב דרככם. זה שינה לי את כל מצב הרוח באותו היום תודה על ההזדמנות אמשיך לחפש התנדבויות נוספות באתר ומתכוון להמליץ גם לחברות/ים

יש מלאא זה

כן, נחמד! מלא מקומות, לא ך  ידעתי שיש כל הרבה מקומות שאפשר להתנדב בהם.

כמו הגוגל של ההתנדבות, אחלה אתר

תראה איזה חמוווודיייםםם בדיוק סיימתי, חוזרת לעבודה. בדקת את האתר?

עמותת רוח טובה פועלת למען חיבור בין אנשים שרוצים להתנדב לבין עמותות וארגונים הזקוקים למתנדבים. עיגול לטובתנו יאפשר לנו: להעלות את כמות המתנדבים בישראל! מעגלים כבר לטובה?

רכזת התנדבות מתעוררת בבוקר. מגיעה למשרדי רוח טובה מתיישבת במקום שלה שעות... 72 אחרי

לסייע למאות עמותות למצוא מתנדבים ולחזק את השפעתן, גם כאלה שטרם נמצאות בעיגול לטובה. השקלים שלכם יצטברו לתקציב ייעודי נטו ליצירת יוזמות של התנדבות עם עמותות מהשקלים 100% - בכל הארץ ובכל תחום שלכם/ן יושקעו ביוזמות עמן.

לחצו הצטרפות מהירה

29

28

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

מה עמד מאחורי הרעיון לצאת ולהתנדב עם בנך ביום הולדתו? קצת לפני שמלאו שמונה שנים לבני כרם, חשבתי על דרך שבה נוכל לחגוג לו השנה בצורה אחרת, והגעתי למסקנה שכדאי להתחיל לשלב בתוך החגיגה גם התנדבות ועשיית טוב, כדי שההתמקדות לא תהיה רק על יום ההולדת ולא ב"עצמי" וב"מה אני מקבל עבורי", אלא גם על הסביבה, על הקהילה ועל אנשים שזקוקים לסיוע ותמיכה. הצעתי זאת לכרם ששמח מאוד מכך, ולאחר מכן פניתי ל"רוח טובה", וחזרה אליי נציגה בשם שירי. סיפרתי לה על הרעיון שלנו, לחגוג יום הולדת בהתנדבות, ויחד מצאנו את עמותת "תכלית למען האדם", העוסקת בחלוקת חבילות מזון

למשפחות נזקקות. וכך היה. לאחר מספר ימים הגענו כרם ואני יחד עם בן דוד של כרם וסבתם לעמותת "תכלית למען האדם", ושם במשך מספר שעות ארזנו יחד סלי מזון. כשהגענו לשם קיבלו אותנו כל כך יפה ומאוד שמחו שהגענו לעזור. בזמן אריזת החבילות, שוחחנו עם מתנדבים נוספים ועם עובדי העמותה שהם אנשים חרדים, לעומתנו החילונים. השיחות היו מעניינות ויצרו מפגש מחבר וייחודי בין העולמות. כולם באו עם לבבות פתוחים, וראיתי שכרם ובן דודו נפתחים לעולמות ורעיונות חדשים. לדעתי, זהו אחד הערכים המוספים שהתנדבות מביאה איתה בהרבה מקרים.

יום הולדת בסימן התנדבות

תמה הללי ראיון עם

לא כל חגיגת יומולדת מסתכמת בליצן, בממתקים ובעוגה צבעונית מלאה בסוכריות והפתעות. ישנם ימי הולדת שנחגגים קצת אחרת. ), אם חד־הורית, חיה בירושלים עם 40( תמה הללי לחגוג את יום הולדתו 2022 בנה כרם, החליטה בינואר השמיני בחגיגת התנדבות ועשיית טוב, כזו שתשאיר חותם ואולי גם תהפוך למסורת ארוכת שנים. ספרי לנו על עצמך? , גרושה וחיה עם בני כרם בן 40 אני תמה הללי, בת התשע בירושלים. למדתי באקדמיה למחול, ולאחר

מכן למדתי בתל אביב אצל אילן לב ואני מטפלת בתנועה מזה עשר שנים בשיטה שלו. כמו כן, אני מלמדת תנועה ומאוד אוהבת ללמד. בנוסף לעבודתי, אני מתנדבת מספר שנים בעמותת "ידי אור", עמותה של מטפלים הנותנים מענה לאנשים עם מחלות חשוכות מרפא. ההתנדבות נותנת לי סיפוק רב, ומחמם לי את הלב לעזור לאנשים. גם אם עזרתי לא תציל אותם, אני עוזרת לרכך להם את הדרך ואני שם בשבילם ברגעים המורכבים.

צילומים באדיבות תמה הללי

31

30

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

בגרות והבינו שישנה משמעות עמוקה למעשיהם. האם תרצי להתנדב איתם שוב? כן, השנה שוב פניתי ל"רוח טובה" ושוב חזרה אלי שירי, שהציעה כמה אפשרויות, ועכשיו אני צריכה לבדוק מול העמותות תאריכים אפשריים. גם את ההתנדבות השנה תקיימו בסימן "יום הולדת בהתנדבות"? כן, בהחלט! אנחנו הופכים את ההתנדבות למסורת משפחתית. בנוסף לכך, השנה אני בוועד ההורים של הכיתה של בני, והצעתי שנחגוג ימי הולדת בבית הספר בחגיגת התנדבות, כדי שהשיח על התנדבות ונתינה יתחיל כבר בגילים אלה בשלב המוקדם של חיי הילדים. לשמחתי המאוד גדולה, בוועד ההורים מאוד אהבו את הרעיון, ואני מקווה שכבר בקרוב נתחיל בתוכנית ניסיונית של ימי הולדת ברעיון ההתנדבות. מאוד נחמד שהדבר מהדהד החוצה מהמשפחה שלנו ומשפיע על עוד ילדים בבית הספר ועל חברים של כרם. מהו המסר שלך בכל הקשור להתנדבות ילדים? ההתנדבות בגילים צעירים מאפשרת הסתכלות נוספת וחדשה על החיים כבר בשלב המוקדם שלהם. ההתנדבות מקדמת מפגשים עם עולמות חדשים ועם רעיונות שלא הכירו קודם כן, מעלה מחשבות ונקודות מבט חדשות. לדוגמה, במקום לחשוב מה אני קונה לעצמי או מה אני עושה למען עצמי, לחשוב איך אני נותן ומה אני מקבל דרך הנתינה. ההתנדבות גם מלמדת על הפערים בין אוכלוסיות שונות המרכיבות את החברה שלנו. לאחד – יש ולשני – אין, והוא רק מחפש שיהיה לו בלי לדעת איך. בעיניי, חשוב להיחשף לנושאים ורעיונות אלה בגיל מוקדם וללמוד מהם על עצמי ועל הסביבה הקרובה שלי והסביבה הרחוקה, ואיפה אני יכול או יכולה לסייע ולתת לאחר בהיותי חלק מהחברה. הנתינה שלא קשורה בדבר היא משמעותית ביותר ויש חשיבות להטמיע אותה כבר בגיל צעיר. אין הכוונה לתת מזמני ש"הולך לאיבוד". יש לחלק את הזמן שלנו, וכשמתנדבים הזמן מרגיש שונה, כי זמן לא שווה רק כסף. התנדבות היא זמן חלום שאפשר ליצוק לתוכו כל כך הרבה תוכן ומשמעות ורק להרוויח מכך.

מדוע בחרתם במארזי מזון? זו הייתה העמותה היחידה שהתאימה לגיל של הילדים, שהיו בשנה שעברה בני שמונה ותשע. כמו כן, אריזה פיזית של סלי מזון היא עבודה שהילדים מסוגלים לעשות ובאמת להרגיש שהם מקדמים משהו. מהי לדעתך כאמא ההשפעה שההתנדבות יוצרת בגילים האלה? ראשית, אני חושבת שההתנדבות מוציאה את הילדים מההתרכזות שלהם בעצמם, על אף שמדובר בשני ילדים שפחות מרוכזים בעצמם, כיוון שהם מלאי טוב לב ונתינה. למרות זאת, העשייה נותנת הרגשה כזו ש"ביום ההולדת שלי אני עושה גם משהו בשביל האחר, אני מתמלא מזה ובזכות העשייה אני שמח יותר". נדמה כי זו תחושה שהם מאוד חיבקו והיו גאים בה. שנית, יצאנו להתנדב כמשפחה, ותחושת ה"ביחד" הייתה מאוד מקרבת ומיוחדת. כמשפחה ארזנו סלי מזון עבור משפחות אחרות. למרות העובדה שלא

ידענו לאילו משפחות ארזנו את סלי המזון, ולא התעסקנו בשאלה הזו בזמן האריזה, ידענו שאותם סלים יגיעו למשפחות שזקוקות להם. הייתה בכך אמירה מאוד חזקה וחשובה עבור הילדים. באיזו תחושה יצאו הילדים מההתנדבות? הילדים היו מאוד שמחים ומאוד מרוצים, ואמרו שהם יכלו לעבוד עוד שעות ארוכות. אביו של בן הדוד של כרם עובד בשיווק פירות וירקות אורגניים ואנו מכירים מקרוב את נושא אריזות המזון ומחסני אוכל. לכן ההתנדבות באריזת סלי מזון הדהדה עם ההיכרות המוקדמת של המשפחה עם הנושא. זה יצר פתח לשיח על פערים סוציאליים: על כך שיש משפחות שלא יכולות לקנות מזון לעומת כאלה שיכולות לקנות מזון ואפילו מזון אורגני שעולה יותר; על כך שיש בעולמנו כמויות גדולות של מזון שנזרק ומנגד עומדים המוני אנשים שרעבים ללחם. ההתנדבות פתחה פתח לדיון בנושאים מעניינים והילדים החלו לחוש אחריות,

רוצים להתנדב בתכלית למען אדם?

לחצו כאן

והשאירו את הפרטים שלכם

33

32

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

"

לצלוח את האתגר , מנהלת מערך המתנדבים בעמותת "אתגרים" נופר הרצשטרק ראיון עם

אין משהו כיף יותר מלעבוד עם אנשים שמפנים זמן כל שבוע בקביעות כדי להגיע ולעזור לאנשים עם צרכים מיוחדים להשתלב ולהתפתח.

"

נופר הרצשטרק, מנהלת מערך המתנדבים בעמותת "אתגרים" מזה שנתיים, משתפת אותנו בתרומתה של פעילות העמותה לאנשים בעלי מוגבלויות ולמתנדבים כאחד. ספרי לנו על עשייתה של עמותת אתגרים. במטרה 1995 עמותת "אתגרים" נוסדה בשנת לקדם אנשים עם מוגבלות לעבר מיצוי יכולותיהם ושילוב חברתי באמצעות ספורט ופעילות אתגרית בטבע. "אתגרים" פיתחה תורה שיקומית ייחודית פורצת דרך, המשתמשת בענפי הספורט האתגרי ככלי לטיפוח מצוינות, כישורי חיים, ביטחון עצמי והרחבת היכולות בכל תחומי החיים.

פעילות "אתגרים" פתוחה לכל האנשים עם מוגבלות מכל סוג שהיא ולכל הגילים. העמותה פיתחה, לראשונה בישראל, מגוון ענפי ספורט בטבע המותאמים לציבור עם הצרכים המיוחדים: רכיבה על אופניים, פארקי חבלים, ריצה והליכה, שייט, צלילה, גלישת צוקים וטיפוס, סקי מים, קאייאקים, קארטינג, גלישת גלים, שחייה, טיולים ועוד. "אתגרים" פועלת בכל רחבי הארץ, ובכל ילדים ובני 5000- שנה משתתפים בפעילויותיה כ בוגרים. הפעילות של "אתגרים" 1000- נוער ויותר מ מבוססת על מפעל התנדבות רחב היקף של יותר מתנדבים. 1200- מ

צילומים באדיבות עמותת אתגרים

35

34

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

המתנדבים שלנו מספרים שהעבודה השבועית עם אנשים עם מוגבלות תורמת להם לא פחות מאשר לחברים עצמם. הם חוזרים הביתה עם תחושת שליחות, סיפוק גדול וכמובן מתאמנים בפעילויות ספורטיביות בזמן ההתנדבות. מהם האתגרים שאיתם מתמודדים המתנדבים ואיך אתם עוזרים להם? ההתמדה וההתמודדות עם הקשיים של החברים לא פשוטים למתנדבים שלנו. כל קבוצה אצלנו בנויה כקהילה תומכת וכך גם ברגעי קושי, כולם שם כדי לסייע ואני מאמינה שכך ניתן המון ביטחון למתנדב, לדעת שהוא לא לבד. ההתמדה חשובה, כיוון שהמתנדב יודע שהחבר תלוי בו כי אם הוא לא יגיע, לא יהיה מי שיסייע לו בפעילות, ולכן תחושת המחויבות לחבר היא שמדרבנת את המתנדבים להמשיך ולהתמיד. מדוע בחרת לעבוד דווקא בתחום זה? אין משהו כיף יותר מלעבוד עם אנשים שמפנים זמן כל שבוע בקביעות כדי להגיע ולעזור לאנשים עם צרכים מיוחדים להשתלב ולהתפתח.

איזה חתך מתנדבים מגיע אליכם? .87 ועד גיל 16 יש לנו מתנדבים בכל הגילאים, מגיל .60-50 רוב המתנדבים הם בגילאי מה החזון שלכם בנוגע למתנדבים בארגון? אנחנו מאוד רוצים לשמר את תחושת המשפחתיות שקיימת בקבוצות ואף לחזק אותה, כך שייווצרו קשרים גם בין מתנדבים בענפים שונים, כדי שקהילת המתנדבים תהיה קהילה גדולה ומגובשת ורק תגדל עם השנים. יש משהו שתרצי להוסיף? מעבר להתנדבות ולמפגשים בתוך הקבוצה, בין המתנדבים לבין החברים נוצרים קשרים אישיים עמוקים שמלווים אותם גם מעבר לשעות הפעילות, כמו בחגיגות משותפות, בשיחות טלפון ובמפגשים עם המשפחה ומאוד מרגש לראות את הקשרים שנרקמים. אנחנו ממשיכים לקלוט לפעילות שלנו עוד ועוד מתנדבים ואני מזמינה אתכם להצטרף אלינו, להתנדב ולהתאהב.

מכל פעילות. "

ספרי לנו על מערך ההתנדבות של העמותה. מערך ההתנדבות שלנו הוא מרכז העמותה. ההתנדבות ב"אתגרים" קבועה וכוללת התחייבות של פעם בשבוע בענפי ספורט שונים. כל מתנדב בוחר את סוג הפעילות שאליה הוא רוצה להצטרף ועובר הכשרה מקצועית בתחום שבחר והדרכה פרטנית בקבוצה שבה הוא משתתף. הפעילויות של "אתגרים" מתקיימות בקבוצות, בחוץ, תוך כדי עשייה ספורטיבית והמתנדבים תומכים בחברים במהלך הפעילות ומסייעים להם לצלוח את המשימות. האם יש סיפור התנדבות שזכור לך במיוחד? יש לנו ב"אתגרים" הרבה סיפורים מרגשים, אבל המרגשים ביותר הם סיפורים של חברים שהפכו במהלך השנים למתנדבים ויש לנו לא מעט כאלה. אחד הסיפורים הוא של ברוך הנדל שמתנדב לפחות פעמיים־שלוש בשבוע בקבוצות השייט של "אתגרים" בתל אביב. ברוך חווה פוסט טראומה בעקבות אירוע באינתיפאדה הראשונה ובעקבות זאת לא יצא מהרצליה שנים רבות. הודות להמלצה של חבר הוא הצטרף כחבר לקבוצת שייט של "אתגרים" שחבריה היו פוסט טראומטיים והתאהב בדבר.

לדבריו, "אתגרים" הצילה לו את החיים והוא השתתף שנים. 20 בקבוצות כחבר ולאחר מכן כמתנדב כבר איך אתם מצליחים לשמר כל כך הרבה מתנדבים? מתנדבים, אנו 1200- למרות המספר הרב של כ דואגים לשמור על קשר אישי איתם ולברך בימי הולדת ובחגים, להיות זמינים עבורם, ואף דואגים להזכיר להם כמה ההתנדבות שלהם חשובה ומוערכת. לאחרונה ערכנו גם סקר מתנדבים כדי ללמוד מהם הצרכים והרצונות שלהם. כחלק מקבוצה, למתנדבים יש קשר ישיר עם המדריך שנותן להם מענה מיידי ומוקיר אותם על ההתנדבות וההתמדה שלהם. האם יש הכשרה שצריך לעבור כדי להתנדב בעמותה? מבחינת העמותה, כל מתנדב צריך לעבור הכשרת אוכלוסיות מיוחדות ובנוסף הכשרה מקצועית בתחום שבו הוא מתנדב. עד כמה פעילות העמותה מסתמכת על מתנדבים? המתנדבים הם לב העשייה שלנו והם חלק בלתי נפרד מכל פעילות. מה המסר שלכם על התנדבות בעולם של צרכים מיוחדים?

המתנדבים הם לב העשייה שלנו והם חלק בלתי נפרד

"

רוצים להתנדב בעמותת אתגרים?

לחצו כאן

והשאירו את הפרטים שלכם

37

36

רוח ההתנדבות

רוח ההתנדבות

Page 1 Page 3-2 Page 5-4 Page 7-6 Page 9-8 Page 11-10 Page 13-12 Page 15-14 Page 17-16 Page 19-18 Page 21-20 Page 23-22 Page 25-24 Page 27-26 Page 29-28 Page 31-30 Page 33-32 Page 35-34 Page 37-36 Page 38

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease