התנדבות במודל ״הקוד הפתוח״ מודל הקוד הפתוח מבוסס על שיתוף פעולה של מתכנתים רבים לטובת פיתוח תוכנה, קוראים לזה תוכנה חינמית בקוד פתוח. בהגדרה מתכנתים אלו, אינם חייבים להיות מאותו ארגון או אף להכיר האחד את השני ועובדים כל אחד באופן אינדיבידואלי או במסגרת צוות לשם שיפורו של הקוד. על פי מודל העבודה הזה הפיתוח נעשה בצורה מקבילית ומבוזרת. אני מאמין שעם התאמות נכונות ניתן בהחלט לאמץ את המודל הזה גם להתנדבות. אנסה להדגים זאת ע״י בחינה של המרכיבים הדרושים לפיתוח במודל הקוד הפתוח: פירוק למספר רב של פעולות קטנות יותר .1 - ניקח לדוגמה הקמת שהתלות ביניהן מוגבלת מערך של סיוע בלימודים עבור תלמידים בשעות אחר הצהריים - ״שיעורים פרטיים בהתנדבות״. מערך כזה בהחלט ניתן לפרק למספר רב של פעולות התנדבות כגון העברת שיעורים, סיוע בהכנת מערכי שיעור מובנים, סיכומי שיעור, תיעוד, הקלטה, עריכה, והעלאה למאגר דיגיטלי נגיש. – בדוגמה שלנו במקום מחשבים רבים .2
כיצד מטפלים בכשלי השוק? ב"רוח טובה" אנו פועלים כדי להביא לנקודת שיווי המשקל בין הביקוש להיצע; אתר האינטרנט שלנו מציע אלפי הזדמנויות התנדבות במאות עמותות בכל הארץ ובמגוון רחב של תחומים ואוכלוסיות. עמותות אלו נמצאות עמנו בקשר ישיר והן בעלות מודעות גבוהה למשאב המרכזי שלהם – מתנדבות ומתנדבים. ממשק האתר דומה למעין "נטפליקס" בו תוכלו לבחור התנדבות באותו האופן בו אתם בוחרים תוכן לצפייה. בסיום התהליך במקום ללחוץ על צפייה, תוכלו למלא פרטי התקשרות ותוך זמן קצר נציגה ממחלקת התנדבות לפרטיים תחזור אליכם. בשיחה זו יתבצע תיאום הציפיות עמכם ובסופה- הפניה למקום המתאים ביותר לשאיפותיכם. באופן הזה, ובמקביל לעבודתנו כל השנה בתוכניות התנדבות עובדים עם מאות חברות ועם מרבית הרשויות המקומיות בישראל כל השנה וביום מעשים טובים, אנו מצמצמים את כשלי השוק; מצד הביקוש אנו מוזילים את ״המחיר להתנדב״ ומצד ההיצע מנגישים את המגוון הרחב של הזדמנויות ההתנדבות בישראל.
מחשבים רבים דרושים מתנדבים רבים- המומחים בנושאי הלימוד והמעטפת כדי ליצור מערך זמין ומחויב לאורך זמן. – אם נחזור תקשורת וסנכרון יעיל בין כולם .3 רגע לדוגמת "שיעורים פרטיים בהתנדבות"- עלינו ליצור מנגנון יעיל לטובת סנכרון מערך המתנדבים המבוזר, לכדי מערך סיוע לימודים אפקטיבי ומדיד, שבו תיעוד הידע והמענה לצורכי התלמידים נשמר ומאפשר המשכיות ושיפור. המרכיב האחרון הוא החשוב ביותר בהצלחת המודל - הגורם המקצועי בעל הניסיון שמכיר לעומק את השדה - הצרכים, המוטבים, ובעלי העניין.
המרכיב הזה הוא העמותה או המיזם החברתי. אז כמה שווה שעת התנדבות? ישנן דרכים שונות לכמת שעת התנדבות עפ״י חישובים שונים, אבל למעשה מדובר במשתנה תלוי. ככל שנדע לדייק את הצרכים מחד, ולהשקיע במשאב ההתנדבות בהתאמה לכישוריהם של המתנדבים מאידך, שעת ההתנדבות תהיה שווה יותר ביחס לעלות האלטרנטיבית. מה שנכון לשוק העבודה נכון גם לשוק ההתנדבות; ההשפעה והמשמעות של העשייה ההתנדבותית, קשורה ישירות להשקעה במתנדבים.
ההתנדבות בישראל: שוק חופשי סוציאלי
מחיר ההתנדבות
D
S
כשל שוק
מקורות: . גלעד בן יוסף, בין תוכנה חופשית לכלכלה חופשית: כסף בעולם הקוד הפתוח 1 בנושא התנדבות לרגל יום המתנדב 2020 . הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לקט נתונים מתוך הסקר החברתי לשנת 2 הבין-לאומי John Wilson, Noemi Mantovan, Robert M.Sauer , The economic benefits of volunteering and social class .3 Paul Govekar, Using Economic Theory and Research to Better Understand Volunteer Behavior .4 העמותה או המיזם החברתי – הוא המרכיב האחרון החשוב ביותר להצלחת המודל והוא הגורם המקצועי בעל הניסיון שמכיר לעומק את השדה: את הצרכים, את המוטבים ואת בעלי העניין.
P* P
שיווי משקל
מגוון עמותות
0
Q
Q*
* הטקסט נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד
07
06
רוח ההתנדבות
רוח ההתנדבות
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease