Greenity 81

Meeuwissen verklaart die extra toeloop door de consument die nog steeds veel thuis is. “In de herfstvakantie konden de meeste mensen niet weg en dan wil je toch wat anders, bijvoorbeeld bollen bestellen.” Wat zijn bedrijf dit najaar wel heeft gemist, zijn tuinbeur- zen. “Normaal gesproken hebben we er een stuk of zeven, maar daarvan vielen er vijf af. Dat scheelt voor ons echt in de omzet. Wat we vooral dit najaar hebben gemist, is het directe contact met onze klanten. We hebben nog wel begin oktober open dagen gehad op ons bedrijf, waardoor kopers hun orders konden ophalen bij ons.” BUITEN PROPORTIES Ook Carlos van der Veek van Fluwel in Burgerbrug is positief over dit najaar. “We hebben veel nieuwe klanten kunnen noteren. Dat was al zo dit voorjaar en nu weer. Mensen zijn aan huis gebonden en hebben de tuin herontdekt. We zijn nu zeven jaar bezig met online verkoop aan particulieren, maar de groei is dit jaar buitenproportioneel. Dat begon al eind augustus en gaat nog steeds door. Ook toen we op 1 november met onze verkoop van amaryllis begonnen, was het direct druk. We hebben nu al eens zoveel verkocht als vorig jaar.” Van der Veek twijfelt of dit een blijvend effect zal zijn. “Ik vermoed van niet. Als er eenmaal een vaccin is, gaat ieder- een weer vliegen. Tegelijkertijd heb ik wel de stille hoop dat er toch iets van deze bijzondere tijd blijft hangen bij mensen.” OOK OUDEREN ONLINE Directeur Robert Heemskerk van Natural Bulbs uit Heem- stede ziet de markt voor biologische bollen dit jaar ook flink groeien. “Het gaat harder dan normaal. Soms moesten we gewoon echt schrapen om aan de aantallen te komen. Het seizoen loopt langer door en mensen bestellen gewoon voor meer geld.” Wat Heemskerk dit seizoen opvalt, is het type online koper. “Een deel van de tuinliefhebbers is niet heel bedreven in het online bestellen. Ze konden afgelopen voorjaar niet naar het tuincentrum en ook nu is het nog lastig voor ze. Zij zijn nu ook achter de computer gaan zitten om bollen te bestellen. Ik verwacht dat deze generatie dat ook blijft doen.” Heemskerk ziet dat de biologische bol aan belangstelling wint. “Toen ik begon, waren veel mensen er niet van over- tuigd dat hier wel een markt voor zou zijn. Het is ook nu nog een kleine markt, maar we groeien mee met de markt- ontwikkelingen in de onlinewereld.” NIET MEER WEG TE DENKEN Queen Flowerbulbs is inmiddels tien jaar actief in de online verkoop van bloembollen aan consumenten, sinds kort onder de naam QFB Gardening. Een jaar als dit heeft

Ook bij Natural Bulbs, dat biologisch geteelde bloembollen verkoopt, is de online verkoop flink toegenomen. “We groeien met de online markt mee”, aldus directeur Robert Heemskerk.

webshopmanager Alexandra Korsuize echter niet eerder meegemaakt. “We hebben in de eerste coronaperiode al flink geplust met vooral dahlia’s en andere zomerbloeiers. Ook dit najaar zien we dat alles meer is. Meer klanten, meer orders en meer geld per order. We hebben per week honderden nieuwe klanten kunnen noteren. Omdat we tijdig hebben geïnvesteerd, heeft ons dat geen logistieke problemen opge- leverd. Er zijn in de automatisering goeie stappen gezet.” Favoriet bij QFB Gardening zijn de amaryllissen. “We hebben al jaren een groot sortiment, dat nu nog groter is geworden. De vraag is groot. We zijn er nu ook vaste planten bij gaan doen, vandaar onze nieuwe naam.” Korsuize verwacht dat de online markt alleen maar belangrijker wordt in de bloembol- len. “Deze vorm van verkoop is niet meer weg te denken.” DOORPAKKEN Mats en Dave Boots lanceerden dit najaar een nieuwe online winkel. Het aanbod bestond uit exclusieve tulpencultivars van Boots Quality Bulbs. Na de lancering bleef de mailbox vollopen. “We hebben zo’n 1.500 bestellingen gehad. Daar zijn we tevreden mee, omdat we toch relatief laat zijn gestart en nieuw zijn. We hebben weinig aan PR gedaan en zien dat er zeker animo bestaat. Het resultaat was voor ons boven verwachting”, aldus Mats Boots. En wat hem betreft is dit nog maar het begin. “We zijn net actief geworden op de Duitse en Engelse website van Amazon. We stappen straks weer over op tulpenbloemen. Dat heeft dit voorjaar al goed gewerkt. Ook de tulpenharten sloegen goed aan. We pakken door. Wij zien hier beslist toekomst in. De groei zit erin en gaat er niet meer uit.”

4 december 2020

11

4 december 2020

Made with FlippingBook - Online catalogs