Greenity 81

GO E D G E K E U R D

Omdat er tot het eind van dit jaar geen wekelijkse bloemenkeuring zal worden gehouden, is een nieuwe rubriek bedacht voor deze pagina: Goedgekeurd. Daar vertellen leden van de Commissie voor Nomenclatuur van de KAVB welke cultivar of species die zij de afgelopen twintig jaar hebben gezien veel indruk op hen heeft gemaakt. In deze aflevering het gewas Zantedeschia.

In 1992 kreeg John Kapiteyn van zijn oom Hans een mooie opdracht. “Ga jij maar met Zantedeschia aan de slag. Dat kon wel eens een interessant gewas worden.” Er was via een relatie wat materiaal uit Nieuw-Zeeland bij Kapiteyn terechtgekomen en vooral de houdbaarheid van de bloemen viel op. Nu bijna dertig jaar verder is Zantedeschia inderdaad een in- teressant gewas geworden, getuige de ruim 300 ha die ervan in Nederland wordt geteeld en de sterke positie die Nederland inneemt in de wereldhandel van dit product. Verschillende factoren hebben daar volgens John Kapiteyn aan bijgedragen. “Door een aantal bedrijven is de veredeling opgepakt met als resultaat een rijkere bloei, specifieke selecties voor pot en snij en een kwalitatief betere bloem. Daarnaast is er met collec- tief geld veel aan onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld virus, Erwinia en bewaring. In de derde plaats hebben de bedrijven zelf ook veel geleerd en uitgevonden, zoals parteren met een broodzaagmachine en de juiste preparatie. Wij leveren pas vanaf 1 februari uit en zijn nu in staat om de knollen veertien maanden in goede conditie te bewaren.” Ook is de kwaliteit sterk verbeterd. “Toen we begonnen, werden de keuringsei- sen op tien tot twintig procent virus gesteld. Nu kunnen we partijen leveren die kerngezond zijn.” Daar zit tegelijkertijd wel een dreigend gevaar, vindt Kapiteyn. “We telen nu echt topkwaliteit. Ik ben er trots op dat we met elkaar dit resultaat hebben bereikt. Maar soms stellen landen eisen die zo hoog zijn, dat je hele partij waardeloos wordt als er maar één plant een virus heeft. Jammer dat het ministerie van LNV daar niet goed naar kijkt en zonder overleg met de sector instemt met dergelijke eisen. Dat is een bedreiging voor dit product.”

John Kapiteyn

Zantedeschia

Tekst: Arie Dwarswaard | Fotografie: René Faas, Visonspictures

Als er één nieuwkomer in de bloembol- lensector is, die de afgelopen decennia is opgevallen, dan is het wel het knolge- was Zantedeschia. Om er één cultivar uit te pikken is lastig, stelt John Kapiteyn, lid van de subcommissie Zantedeschia van de Commissie voor Nomenclatuur. In het hele gewas is veel gebeurd, dus daarom een algemeen beeld.

4 december 2020

Zantedeschia ‘Captain Promise’

23

4 december 2020

Made with FlippingBook - Online catalogs