Greenity 81

#bovenkop

#Kop De rooitijd van de najaarsgewassen is in volle gang en in sommige gevallen net achter de rug. Wat zijn de indrukken van de opbrengst en kwaliteit na een seizoen met hoge temperaturen en veel neerslag? Greenity ging kijken bij telers van calla, dahlia, gladiool, lelie en vaste planten.

Tekst: Arie Dwarswaard, Lilian Braakman, Ellis Langen en André Leegwater Fotografie: René Faas

#Intro

Tekst: ### | Fotografie: ###

Rondje rooien

ROB DUINEVELD | G.J. DUINEVELD EN ZN | BREEZAND ‘Enkele soorten grover dan de markt vraagt’

4 december 2020 Het weer tijdens het rooien was dit jaar voor callakweker Rob Duineveld ‘een beetje halen en brengen’. Het rooiseizoen startte met de leverbare op 7 oktober en op 13 november was alle 12,5 ha hiervan eruit. G.J. Duineveld plantte er wel 2,5 hectare min- der van dan vorig jaar. “De dag na de eerste persconferentie van Rutte waarbij de intelligente lockdown werd ingesteld, zijn we begonnen met planten. We zijn toen wat op de rem gaan staan. Soorten waar we aan twijfelden, hebben we niet geplant. Ook breidden we niet uit in soorten die hoopvol waren.” Toen ver- moedde Duineveld niet dat de zaken er nu toch zo goed voor zouden staan. Het bedrijf uit Breezand heeft inmiddels zo’n 90 procent voorverkocht. “Net zoveel als andere jaren.” Voor eind

november had Duineveld ook de 2,5 ha plantgoed gerooid. De opbrengst noemt hij redelijk tot goed, al hangt dat wel erg af van het perceel en de soort. “Je rooit aardig naar wat je aan de hand van de gewasstand verwacht.” Het gewas stond dit jaar wat minder hoog op het land, maar de gerooide hoeveel- heid noemt de kweker redelijk tot goed. De maat bestempelt hij ook redelijk tot goed, al is dat een beetje tegen de wens van de markt in. “Mijn klanten, de broeiers van bol-op-pot, willen de maten 14, 16 of 18. Maar ik verwacht dat enkele soorten gro- ver zijn dan de markt vraagt.” Hij verwacht cultivarafhankelijk wisselende uitvalpercentages. “Pas in januari zien we wat de werkelijke getallen zullen zijn.”

4 december 2020

30

30

4 december 2020

Made with FlippingBook - Online catalogs