Greenity3

Noordwijkerhout, die er ook een heeft staan. “We waren ons aan het verdiepen in Milieu- keur met PolderPride, een samenwerkings- verband van tulpenbroeiers. Daarom ging ik kijken bij JUB waar ik de Heliosec zag. Het is een relatief lage investering mede doordat je MIA\Vamil kunt aanvragen. De investering kan dus geen beletsel zijn voor kwekers om er een aan te schaffen.” De kosten in de situatie bij Poel: aanschaf Heliosec, 4.300 euro. Tien jaar afschrijving, 430 euro per jaar. Nieuw doek plus oprui- men oud doek, maximaal 120 euro per jaar. Totale jaarkosten: 550 euro exclusief fiscale voordelen. “Het is een kleine moeite om op een verantwoorde manier van restanten af te komen. Daarnaast is het heel simpel en effectief.” Feiten op een rij Het afvoeren van het doek kost een paar tientjes. Dit kan via Van Gansewinkel of via STORL. Een nieuw doek kost zo’n 100 euro. De bak zelf is verkrijgbaar in twee maten: 3 x 2 meter (inhoud 2.500 l) en 2 x 2 meter (inhoud 1.600 l). De verdampingscapaciteit van de grootste is +/- 3.000 liter en van de kleinere +/- 2.000 liter. De kosten voor de grootste Heliosec bedragen zo’n 5.300 euro, de kleinere variant is duizend euro goed- koper. Via www.bes.be is de bak te bestel- len als bouwpakket. Enige punt van aan- dacht is dat de bak goed recht moet staan op bijvoorbeeld een betonvloer of op stel- conplaten.

Maurice Kok (rechts) en Louis Poel: ‘Verantwoord omgaan met restvloeistof’

Simpel en effectief De Heliosec is een verdampingsbak. Een manier om verantwoord om te gaan met restvloeistof. Toch zijn er nog weinig bollenkwekers die er gebruik van maken. Een van de voorlopers is Louis Poel. Volgens hem komen er meer gebruikers als het product bekender wordt.

Tekst: Lilian Braakman | Fotografie: René Faas

Bij Louis Poel van Poel Bloembollen uit De Rijp staat al een jaar de Heliosec. Omdat het vlak na het dompelseizoen is, heeft Poel net de bak gevuld met restvloeistof. “Wij ge- bruiken het doek nu voor het tweede jaar. Ondanks dat de bak aan de westkant staat en niet op het zuiden, was al het water ver- dampt. We hebben de kleinste bak (2 x 2 meter), maar dat biedt voldoende capaciteit voor ons. Het mooiste is dat je er geen om- kijken naar hebt.” STILSTAAND WATER De geur is volgens Poel ook geen probleem. “Je ruikt het ongeveer een week als je de bak net gevuld hebt. Het is stilstaand wa- ter, maar daarna ruik je niks meer.” Poel hoorde over de Heliosec via JUB Holland uit

E en kleine investering, maar verder heel simpel. Dat is de Heliosec. Wat doet de verdampingsbak dan? Mau- rice Kok, adviseur bloembollen bij Syngenta, legt het in het kort uit: “Het is een bak met een soort dikker vijverdoek erin en een plastic dak er bovenop. In de bak kunnen kwekers hun restvloeistof kwijt van bolonstmetting, het spuiten of schoonmaken van de spuit. Zet de bak op de zonkant zodat het water kan verdampen en de wind doet de rest.” Wat uiteindelijk overblijft is een laag op- gedroogde actieve stof met eventueel nog wat organisch materiaal. Met het doek kan de kweker een tot drie jaar doen. “Het is net hoe schoon het uitgangsmateriaal is dat bijvoorbeeld gedompeld wordt. Als er meer vellen van de bollen in de bak komen, is het doek eerder aan vervanging toe”, zegt Kok.

Verdampingssnelheid west- of zuidkant

Plaats

Locatie Heliosec (2x3m) van/tot

aantal dagen verdamping

gem per dag

Westmaas Zuidkant/open veld

2 mei tot 26 juni

55

1.000 l

18,2 l

Vredepeel

Westkant

4 mei tot 5 juli

64

950 l

14,8 l

7 december 2017

55

7 december 2017

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker