Samenstelling van het panel (KBI 2023 11e editie)
Het panel was dit kwartaal 10.000 ondernemers qua omvang. De vragenlijst is tussen 8 september en 2 oktober 2023 ingevuld. 1062 respondenten hebben de vragenlijst ingevuld, een response van bijna 11%. Er is niet nagebeld. De vragenlijst is net als in andere rondes digitaal toegestuurd. Er is besloten ondernemers uit te sluiten die niet voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst (1225 uur). Dat zorgde voor een uitval van 99 respondenten. Door onvolledig ingevulde vragenlijsten zijn de meeste vergelijkende analyses gebaseerd op 824 – 963 waarnemingen. Daar waar dit lager is, wordt dit gemeld bij de indexen. De kenmerken van de deelnemers zijn (vrijwel) identiek gebleven. 33% van de ondernemers zijn vrouw.
36% van de ondernemers is starter (maximaal 5 jaar actief). 95% van de ondernemers heeft minder dan 10 personeelsleden, 67% zijn zelfstandig beroepsbeoefenaar zonder personeel. 15% heeft de BV als rechtsvorm, 17% een maatschap en 68% is eenmanszaak.
De sectoren horeca (9%), (detail)handel (17%), zakelijke dienstverlening (17%), technische beroepen(12%), zorg/verzorging (10%) en de culturele sector (8%) zijn goed vertegenwoordigd. 32% is actief in de B2B markt, 36% in de B2C en 32% kent een mix van B2B/B2C. De ondernemers hebben een MBO (42%) of een HBO/universitaire opleiding voltooid (43%) Hun leeftijd is tussen de 25 jaar en 70 jaar, de meesten zijn 41 jaar – 55 jaar (43%) Zij zijn actief in zowel dorpen als kleine en grote steden. De ondernemers zijn vooral actief in de provincies Noord-Holland (18%), Zuid-Holland (23%), Utrecht (9%), Overijssel (8%), Gelderland (11%) en Noord-Brabant (12%). 100% van de ondernemers voldoet aan het uren criterium van de Belastingdienst. 46% van de ondernemers (inclusief partnerinkomen) goed rond te kunnen komen, 45% net aan en 9% komt maandelijks tekort. De samenstelling de respondenten komt goed overeen met de Nederlandse populatie van ondernemers, zoals bekend bij de KVK. Zowel in de verdeling van de bedrijfsgrootte, de geografische spreiding, opleiding, gender, leeftijd, branches, rechtspersoon, aantal starters en familiebedrijven. Het percentage ondernemers zonder personeel is licht ondervertegenwoordigd. De sectoren hebben wel een andere verhouding dan de Nederlandse populatie. En het overgrote deel van de bedrijven heeft voldoende goede plannen en economische onderbouwing voor een lening bij Qredits of Cultuur+Ondernemen. In die zin geven de uitkomsten mogelijk een te positief beeld. Er wordt bij het bespreken van de uitkomsten steeds getoetst op significante verschillen tussen sectoren, starters en gevestigde ondernemers en zelfstandige beroepsbeoefenaren en ondernemers met personeel.
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online