Munn og mæle 1/2024

i denne perioden. Det er ikke alltid pasientene er i form eller motivert for å møte oss, men som regel er det 1–3 samtaler hver gang. Når vi henvender oss i resepsjonen møter vi en syke­ pleier som gir oss en kort informasjon om pasienten som vi skal møte, og hvilken type pakkeforløp de har vært gjennom. Samtalen foregår som regel på rommet til pasienten eller på et oppholdsrom der vi kan snakke sammen i fortrolighet. Før samtalen starter informerer jeg om taushets­ plikten og hvilken rolle jeg har slik at forventningene til samtalen er avklart. Jeg avslutter samtalen med å infor­ mere om de tilbudene som pasienten kan ha glede av og gir min kontaktin­ formasjon slik at de kan ringe meg om de har andre spørsmål som dukker opp senere. Jeg har vært likeperson siden 2019, men under pandemien ble det et opphold i aktiviteten vår. Nå har aktiviteten virkelig tatt seg opp igjen og vi møter pasienter fra store deler av landet med ulike utfordringer og pakkeforløp. Det er viktig å være en god lytter og samtidig godt å oppleve at man får i gang en god samtale med pasienten. Det finnes ingen fasit og alle samtaler er forskjellige og har varierende varig­

het. Det viktigste er at vi er genuint til stede i samtalen, viser interesse og medfølelse, og sist men ikke minst hjelper pasienten til å mobilisere egne krefter. Jeg opplever at de aller fleste setter veldig stor pris på å bli hørt og forstått, samtidig som det gir dem mye positiv energi å se at de snakker med en pasient som har blitt frisk. Det som har overrasket meg mest med dette arbeidet er at det gir meg selv veldig mye. Det hadde jeg ikke sett for meg da jeg takket ja til å bidra.

Jeg kan virkelig anbefale å engasjere seg i frivillig arbeid som likeperson.

Bli likeperson? Har du bearbeidet egen sykdom og er motivert til å bidra som likeperson så ta kontakt med oss i post@munnoghalskreft.no.

33

MUNN OG MÆLE 1:2024

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online