WADAH PELANCAR EDISI JUN 2021

5 ANGKASA

JUN 2021

Projek Heifers Park ANGKASA-KoMARDI Rintis 100 Lembu Tenusu Mulai 2022

Oleh RAHMAT MOHD DID P rojek lembu tenusu Hei- fers Park bernilai RM2.1 juta yang diusahakan

Menurut Dr. Mohd Azlan, kandang yang disewa dari- pada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Johor itu juga akan ditanam dengan rumput jenis Napier sebagai alternatif tam- bahan bagi keperluan ma- kanan lembu tersebut. Projek itu diharap me- ngurangkan kebergantungan negara terhadap susu import selain membantu koperasi sek- tor pertanian dan industri asas tani menceburi perniagaan berimpak tinggi itu. Hadir sama dalam lawatan tersebut ialah Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan ANGKASA merangkap Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Perniagaan Koperasi, Dato' Haji Abdullah Jusoh; Penge- rusi KoMARDI merangkap Konsultan Projek, Dato' Dr. Azizan Ab Rashid; Pengurus Besar Bahagian Perniagaan ANGKASA, Haji Nor Azmi Abd. Jalil; Pengurus Besar KoMARDI, Encik Khairul Is - kandar Bujang dan Pengurus Kanan Sektor Pertanian dan Industri Asas Tani, Encik Mu- hammad Zuhid Jamaludin.

secara

kerjasama

antara Koperasi

ANGKASA

dan

Pegawai-Pegawai

MARDI

Berhad akan bermula awal tahun 2022, dengan perintis 100 ekor lembu kacukan Korea dan Australia. Naib Presiden ANGKASA, Dr. Mohd Azlan Yahya me­ rangkap Pengerusi Sektor Per- tanian dan Industri Asas Tani memberitahu, kesemua lembu itu kelak akan ditempatkan di tapak kandang lembu tenusu seluas 11.6 hektar di Taman Ka- wasan Pengeluaran Ruminan (TKPR) di Kluang, Johor. (KoMARDI) “Buat masa ini, kita akan menguruskan fasiliti terlebih dahulu dan membuat tempa- han baka dari Korea dan Australia. Projek ini dijangka berjalan sepenuhnya awal ta- hun depan,” jelasnya sewaktu mengadakan tinjauan ke tapak kandang lembu tersebut pada 22 April 2021.

Tapak projek Heifers Park ANGKASA-KoMARDI di Kluang, Johor.

Dr. Mohd Azlan Yahya (empat dari kiri) bersama Dato' Haji Abdullah Jusoh (tiga dari kanan), Dato' Dr. Azizan Ab Rashid (lima dari kiri), Haji Nor Azmi Abd. Jalil (tiga dari kiri), Encik Khairul Iskandar Bujang (dua dari kanan) dan Encik Muhammad Zuhid Jamaludin (dua dari kiri) di TKPR, Kluang, Johor.

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease