גיליון 918

אירועים יומן מתקבל על הדעת. לא היו הרבה נשים, אבל היו. מי שצפה במסעות עלייה לרגל לאומן במשך שנים רבות ויכול להשוות את ההיסטוריה בדינמיקה - תושבים מקומיים ואותם שוטרים - מציינים שניתן לחלק את המגיעים למקום לשלוש קבוצות קונבנציונליות. העובדה שמסורת קבלת עולי הרגל החסידים לא נקטעה גם בעת מלחמה רחבה, מעידה באופטימיות על המשכיות החיים הראשון הוא, ככלל, עולי הרגל הוותיקים ביותר, אותם מכנים המקומיים "קדושים". מדובר באנשי תפילה צנועים שבאים, מתיישבים במספר רב של דירות חסידיות ברובע, מתפללים ובדרך כלל לא מגלים עניין רב במציאות הסובבת. יש הרבה מהם. הקבוצה השנייה היא מה שנקרא "תיירים". יש הרבה

קרנות וארגונים שעוזרים לחבריהם לאמונה לעשות מסע כזה מהחלקים הנידחים ביותר של העולם. "תיירים" תופסים את הטיול כטיול תיירותי ומתנהגים בהתאם - בהתלהבות ובסקרנות. הקבוצה השלישית היא הקטנה ביותר. יותר נכון, אפילו אחד, אבל עדיין זה קיים. אלו "חוליגנים". ככלל, בני . אוהבים 15-17 נוער הם בני לעשות רעש ולצאת לעיר. חוליגניזם בשוק או אפילו ירי מפנאומטיקה בחלונות בתים ומכוניות. עם זאת, השנה לא היו אירועים כאלה, למרות שהיו מקרים דומים בעבר. השנה כבר הצליחו לגרש שני חוליגנים שהיכו אישה בשוק אומן, רק בגלל שהתערבה בשיחתם עם אחד הגברים המקומיים. בגלל "חוליגנים" כאלה יש יחס קצת עוין כלפי חסידים.

מתפללים באומן

בידיעה שחסידים דתיים בהחלט או קרוב לוודאי יופיעו באומן, רשויות זרות פונות לאוקראינה בבקשת עזרה בזיהוים ובמעצרם כאן. ככלל, מדובר בפורעים קלים מהסוג שחצו את הגבול שלא כדין ובאחרים המסתתרים במולדתם. לטענת קציני אכיפת החוק שלנו, מדי שנה למעשה מזוהים, 5 עוצרים, מוסרים ומגורשים כ- אנשים מהרשימה. כשנשאלים איך זה קורה פיזית, אומרים נציגי משרד הפנים "אנחנו רק מגלים, ואז מודיעים לשירות הביטחון של אוקראינה. הם אלה שעוצרים אותך כשאתה עוזב". אנשים רבים אוהבים לדון כיצד המקומיים מרוויחים הרבה כסף בהשכרת דיור לחסידים. זה אכן היה כך במשך זמן רב, אך כעת הוא הולך ונעלם בהדרגה. כיום, "הרובע החסידי" ברחוב פושקין גדוש במספר רב של בתי מלון חדשים, נספחות, בתים ונכסי נדל"ן נוספים, המאפשרים לאלפי תושבים להשתקע בו, מבלי להיעזר בשירותי "שוכרים" מקומיים. בכלל, ראש השנה באומן הפך מזמן לא רק לחג קדוש ליהודים, אלא גם לחלק מהנוף התרבותי הססגוני של אוקראינה, שבלעדיו אי אפשר לדמיין את ארצנו. העובדה שמסורת קבלת עולי הרגל החסידים לא נקטעה גם בעת מלחמה רחבה, מעידה באופטימיות על המשכיות החיים בדרכו הרגילה לכולם. השמש זורחת בבוקר, יורד שלג בחורף, ובספטמבר מגיעים חסידים לאוקראינה כדי לקבל את השנה החדשה שלהם. חלילה, לא האחרון לכולנו.

חיפוש פושעים ו"טרולינג" באגם מדי שנה לפני כניסת ראש השנה מקבלים השירותים המיוחדים של אוקראינה והמשטרה רשימה של תיקים אישיים, דיוקנאות ונתונים נוספים של עולי רגל בודדים המבוקשים על ידי מדינותיהם.

כמו שאמר רבי נחמן... מצווה לשמוח...

שמחים בכל מצב

49

918 גיליון 07.10.22

www.ashdodonline.co.il

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online