Munn og Mæle 3/2019

MUNN OG MÆL E I 3 / 2019 Ryktene sier at han er en dyktig joiker, selv om Samuel ikke liker å innrømme det selv. Han kan frem- deles joike, selv om han har ope- rert bort 1/6 av tungen. Det var i 1996 at tannlegen hans oppdaget at noe ikke var som det skulle. Kort tid etter ble det påvist kreft i tungen. Han husker godt dagen han fikk beskjed om at han hadde kreft. - Det var en helt spesiell dag. Da det gikk noen dager tenkte jeg; ja, ja, jeg skal jo ikke leve evig. Det gikk noen år før det ble snakk om operasjon. Samuel ble først sendt til Tromsø for stråling, men etter en uke ble han sendt tilbake igjen. Legene mente at han ikke hadde behov for stråling allikevel. Men, etter hvert, merket han at noe var galt. Han tålte ikke lengre tannkrem. I 2002 ble det derfor foreslått å operere bort deler av tungen. - Min første reaksjon på forsla- get om å laseroperere bort deler av tunga, var at det måtte henge sammen med dårlig sykehusøko- nomi. De hadde nok ikke råd til mer avanserte løsninger. Derfor

tenkte jeg at det ikke kom på tale. Den neste legen jeg traff hadde en annen vinkling. Han spurte om jeg ikke hadde lyst til å møte bar- nebarna mine. Da gikk det ganske fort å si ja.

I dag har han to barnebarn – en på tre år og en på åtte måneder.

Føler han slapp billig unna Da Samuel fikk kreftdiagnosen job- bet han som samvirkelagsbestyrer. Han var leder for 14-15 personer og begynte derfor å ordne det slik at andre kunne overta den jobben han gjorde. Heldigvis fikk han mu- lighet til å komme tilbake til jobb etter operasjonen, og har stort sett vært veldig sprek. Kun tre år etter kreftoperasjonen syklet han Den Store Styrkeprøven, fra Trond- heim til Oslo. Dette er noe av det mest prestisjefulle man kan gjøre som tursyklist. - Hittil kan det se ut som om jeg har sluppet billig unna det her, sier Samuel. Til tross for at deler av tungen ble operert vekk, har han kun få pro- blemer med å prate i dag.

1 6

Made with FlippingBook Learn more on our blog