VAB-Magazine september-oktober 2020

HOGE VENEN

1. In Stavelot houden ze

van carnaval, dus blijven

De Hoge Venen is eigenlijk een enorme

die souvenirs extra lang

hangen.

2. Chateau de Reinhardstein

spons, met een turflaag van wel acht meter dik.

of de enige Eifelburcht

die België telt.

3. Het meer van Bütgenbach

strekt zich glorieus voor

je uit. Met strandvertier!

dynamisch trio uit Verviers zijn lot in han- den nam. Ook hier zetten hout en staal de toon, op een krijtbord noteert illustratrice Sarah het wisselende en verrassendemenu. Alles wordt in huis gemaakt, het ijs komt van een boer uit de buurt. Wie het voor ver- gezichten heeft, opteert voor Ferme Libert, dat al sinds 1736 pronkt in een hooggelegen minigehucht. Met zowel een hotel, tearoom en restaurant als een bikepark. Opmaat van wandelaars én waaghalzen dus. Zelfs die- renvrienden komen aan hun trekken, want een zelfgebouwde automaat vult voor twin- tig cent halve gerecycleerde petessenmet geitenvoeder. En ook hier, pal voor de deur, een handvol wandelingen. Aan de voet van de Hoge Venen, in een geklasseerd bosge- bied, wacht Le Moulin du Bayehon. Om- ringd door meren, kabbelende stroompjes en met tachtig lokale bieren op de kaart. Je sluit moeiteloos aan op een van de vele klim- en daalcircuits of zet koers naar de waterval van Bayehon. Te vinden in een diepe boskloof, op een hoogte van 510 me- ter, en zelf ook een inke negenmeter hoog. Of de hoogst bevaarbare waterval in België voor kajakkers. Voor goed getrainde kajak- kers, weliswaar… > facebook.com/baraboutdescharmilles, fermelibert.be, lemoulindubayehon.be Indrukwekkend erfgoed Aan de rand van al die wilde, onstuimi- ge natuurpret, op 350 meter boven de zee- spiegel, prijkt Stavelot. En dat sinds jaar en dag. Het charmante, Ardeense stadje is immers een van de oudste steden van Bel- gië. Gesticht in 684 door kloosterabt Re- maclus, met het vaste plan om dit gebied te kerstenen. Zo ontstond de dubbelabdij Stavelot-Malmedy. Twee steden waren ge- boren, het begin van een kerkelijke staat die meer dan duizend jaar autonoombleef. Ook vandaag blijvenMalmedy en Stavelot innig verbonden, ze worden dan ook door amper acht kilometer gescheiden. In de os- senbloedrode Abbaye de Stavelot, die het

4. In Bar à Bout des

Charmilles zetten hout

en staal de toon en wordt

met lokale ingrediënten

getoverd.

5. Zin in een pintje van

hoog niveau? Peak Beer

beschikt ondertussen

1 2

over een fijn assortiment.

hele centrumvan het kleine Stavelot domi- neert, kom je er alles over te weten. De ab- dij behoort tot het belangrijkste erfgoed van Wallonië en kan uitpakkenmet drie musea: het historische museumover het voormali- ge prinsdom, keldergewelven gevuld met bolides van het circuit van Spa-Francor- champs en eenmuseumopgedragen aan de schrijver Guillaume Apollinaire. Momen- teel kun je er ook nog de bijzondere expo ‘National Geographic - 130 jaar reizen en verkennen’ meepikken en dat iconische, wereldberoemde beeld van een Afghaans meisje van Steve McCurry met eigen ogen bewonderen. En hoewel het aanpalende abdijterras ondertussen waarschijnlijk al lonkt, moet je beslist ook de refter, opge- trokken in 1709, binnen struinen om er het Italiaanse stucwerk, de metershoge gietijzeren kachel en het eiken parket te bekijken. In de abdij alleen ben je al ge- makkelijk een dag zoet. Buiten wacht een oneffen steegjeswirwar met geklasseer- de 18de-eeuwse gevels, vakwerkhuizen, leisteendaken en overdadige bloembak- ken met wildboeketallures. Op de Markt, geplaveid met stenen uit de Amblève, een fontein met vier zittende wolven die de vrijheid van de stad symboliseren. Her en der duiken verfrissende fonteinen op, alsof Stavelot altijd al wist dat het ooit een bede- vaartsoord voor wandelaars ging worden.

Goed geloged

Wij logeerden in het uitstekende Logis Hotel Bütgenbacher Hof. Pal in het centrum van Bütgenbach, met uitzicht op het park en de kiosk en gezegend met een heerlijk terras. Net als Peak en Bar à Bout des Charmilles hier geen ouderwets, rustiek Ardennen-gevoel, wel de moderne, hedendaagse variant ervan. Bovendien eet je hier uitstekend, altijd handig als je uren wandelde, en is het bijzonder moeilijk om niet urenlang te blijven genieten van het zeer copieuze ontbijtbuffet. In het zwembad en de wellness komen je vermoeide spieren op krachten.

> logishotel.be

> abbayedestavelot.be

16

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs