VAB-Magazine september-oktober 2020

TEKST EN FOTO’S MARIE MONSIEUR

Zweeds Lapland INDIAN SUMMER IN DE WILDERNIS

Bij Lapland denk je aan sneeuw waar je meters diep in wegzakt en aan temperaturen tot -35 graden. Wij gingen er de sfeer opsnuiven in de herfst en ontdekten dat het Hoge Noorden ook dan een plekje in de spotlights verdient.

EUROPA

Fika als troost Tijdens het korte herfstseizoen, van eind augustus tot en met oktober, is het paartijd. De jager doet dan het geluid van een bronstig elandvrouwtje na en hoopt dat de mannetjes daar op afkomen. “Jul- lie moeten echt muisstil zijn. Zo schrikken we de dieren niet af. En jullie hebben toch geen parfum aan, hoop ik?” Mikael geeft duidelijke instructies. Elanden hebben een fantastisch reukorgaan, het is dus belangrijk dat we in de juiste windrichting staan zodat ze niet kunnen ruiken dat er mensen in de buurt zijn. Elanden kunnen ook zeer goed horen, maar niet goed zien. Hun geheugen is even- eens niet top: een herinnering blijft maar twintig minuten hangen. Als we ze opschrikken, dan zijn ze dat even later alweer vergeten. Handig.” Wanneer we op een perfect uitgemeten plek- je staan, zet Mikael zich schrap en haalt hij een soort van hoorn boven die zijn lokroep over de met herfstkleuren overgoten vallei moet verster- ken. Wij wachten stokstijf en vol spanning aan de zijlijn. Af en toe zacht gniffelend, want dat geroep naar elanden is best grappig. Even vooruit spoelen: vier uur later en nog geen koning van de bossen ge- zien. Gids Mikael tempert onze teleurstelling door een kampvuur te maken en er typische Zweedse zoete broodjes ( bullar ) op te grillen. Hij rijkt ons een dampend kopje kofe aan en vertelt trots over zijn wel erg unieke metier. “De natuur heb je nooit in de hand, dat is het spannende eraan. En ka (sa- menzitten voor kofe en taart) maakt veel goed.”

D e charmante gids Mikael is volledig in ca- mouagekledij gehuld wanneer hij ons om zes uur ’s morgens komt ophalen in ons eer- ste hotel. Hij raadt ons aan genoeg laagjes aan te trekken, want ook in de herfst blijkt thermisch on- dergoed geen overbodige luxe. Al zeker niet als je eerste activiteit urenlang elanden spotten is. Met zijn jeep rijden we richting bos. Mikael: “Ik heb er altijd van gedroomd om het gedrag van dieren te kunnen bestuderen. Mijn familie, een Samigezin (de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandi- navië), had een rendierbedrijfje. Misschien komt daar mijn interesse in elanden van. Ik ben erdoor geobsedeerd; het zijn zulke fascinerende, groot- se beesten. Wacht maar tot er eentje voor je staat, dan begrijp je me meteen. Ik herinner me dat ik als kind voor mijn verjaardag een cassetteband- je kreeg van een man die elandgeluiden nadeed. Ik heb er jaren op geoefend om het net zo goed te kunnen als hij.”

“Jullie moeten echt muisstil zijn. Zo schrikken we de dieren niet af. En jullie hebben toch geen parfum aan, hoop ik?”

23

SEPTEMBER-OKTOBER 2020 REIZEN

Made with FlippingBook - Online catalogs