TEKST EN FOTO’S ANNELIES VANOPPEN
Er was eens… Een sprookjesroute door Duitsland
Er was eens een land met dichte, donkere wouden, grootse burchten en spannende volksverhalen. Het was in dit land, niet eens zo ver weg van Vlaanderen, dat Wilhelm en Jacob Grimm meer dan 200 jaar geleden hun sprookjes verzamelden.
EUROPA
stukken, knutselnamiddagen en traditionele spelletjes als ‘kersenpit spugen’ georganiseerd. Naast de meisjes in Sch- wälmer Tracht zie je op het jaarlijkse sprookjesfeest ook Sneeuwwitje en haar dwergen, dans je met de boze stief- moeder en kijk je naar het theaterstuk van Hans Geluk. De ‘Märchenwoche’ geeft het startschot aan meer dan 60 dorpen en steden op de route die van april tot november activiteiten en volksfeesten organiseren om de sprookjes van de broers Grimm in de kijker te zetten. Dit jaar werden door de pandemie heel wat activiteiten van de zomer naar het najaar verplaatst. Op de website van de Märchenstraße staat een uitgebreide activiteitenkalender. Vrouw Holle “ Guten Morgen , Frau Holle !”, roept een oude man op de ets. De vrouw voor me, met haar wijde rok en een kus- sen onder de arm, wuift lachend terug. Aan de overkant van de straat roepen ook de kinderen uit een kleuterklas luid goedemorgen. Vrouw Holle, uit het verhaal van de broers Grimm, is in Hessisch Lichtenau thuis. Het kussen, waarmee ze on- afgebroken door de stad wandelt, werd haar of cieel overhandigd op een groot dorpsfeest. De rol van vrouw Holle is hier een job, met meer aanzien dan die van de burgemeester. We wandelen achter haar aan op een stadswandeling met twaalf stopplaatsen die de gebroeders Grimmmis- schien wel inspireerden om het verhaal neer te schrij- ven. Bronnen, oude stadsmuren, een wachttoren en het stadshuis met prachtige gravures in de muren van an- dere sagen en legenden. Vrouw Holle tovert een sleutel tevoorschijn en nodigt ons uit in de zolderverdieping van het oude stadhuis om het Holleum te bezoeken, een museum over het sprookje van vrouw Holle en over de godin waar het verhaal zijn oorsprong vindt. Aan de uit- gang regent het goudstukken; de kinderen waren vlijtig.
M et kinderen lijkt een rondrit door Duitsland mis- schien wat vermoeiend. Maar met een sprookjes- boek op schoot en een route waarop we Roodkapje, vrouw Holle en de rattenvanger van Hamelen ontmoe- ten, is het behoorlijk rustig op de achterbank. We zijn onderweg op de Duitse Märchenstraße of sprookjesroute, een autorit van 600 kilometer door Duitsland langs ech- te en verzonnen plaatsen uit de sprookjes van Grimm, langs plaatsen waar de broers Grimm leefden en de ver- halen sprokkelden die ze neerschreven in hun beroemde sprookjesboek. Het landschap laat niets aan de verbeel- ding over. We voelen hoe de dichte wouden, de sporen van everzwijnen en herten in het bos, de indrukwekkende burchten op heuveltoppen, de dorpen met hun traditio- nele huizen en felgekleurde bloemenweiden de volksver- halen inspireerden. Roodkapjesland De Duitse Märchenstraße loopt van Hanau, bij Frankfurt, tot in Bremen. Wij starten halverwege in Schwalmstadt, of Roodkapjesland. Geen pretpark à la Walt Disney, maar een klein dorp met oude vakwerkhuizen. Het is de traditi- onele klederdracht van jonge meisjes hier, de Schwälmer Tracht , die aan Roodkapje doet denken. Even verder hier vandaan, in Bad Sooden-Allendorf, wordt jaarlijks het zomerseizoen van de sprookjesroute geopend met een ‘Märchenwoche’, een sprookjesweek. Een hele week lang worden de sprookjes van de broers Grimm onder de aandacht gebracht en worden er theater-
De rol van vrouw Holle is hier een job, met meer aanzien dan die van de burgemeester.
31
SEPTEMBER-OKTOBER 2020 REIZEN
Made with FlippingBook - Online catalogs