VAB-Magazine september-oktober 2020

TEKST EN FOTO’S JONATHAN RAMAEL

Een leidraad voor de Leieseek De Leiestreek blijkt een verrassend dynamische regio met tal van creatieve ondernemers. Je ontdekt er zowel hippe steden als toffe plekken te midden van prachtige landschappen.

1

M ijn glas is altijd halfvol. Gezien er van verre buitenlandse reizen even geen sprake is, nam ik mezelf voor om deze zomer zo veel mogelijk nieuwe dingen in ei- gen land te ontdekken. De Leiestreek bijvoor- beeld, daar was ik buiten het Gentse nog niet veel geweest. Het is nochtans een mooie re- gio, met een heel netwerk van groene ets- en wandelroutes die door toffe dorpjes en een aantal interessante, misschien wat minder ge- kende steden lopen. Tijd voor een diepgaan- de verkenning dus. Ter inspiratie voor mijn expeditie stak ik het gratis pocketboekje vol ‘Leiespots’ in m’n achterzak. Dat zijn 101 cre- atieve ondernemers die over de hele streek verspreid liggen: van hippe concept stores tot geheime cocktailbars en zelfs een B&B in een boomhut. In Roeselare – de eerste etappe van het weekend – staat er een klein dozijn klaar om bezocht te worden. Het belooft een goed- gevulde dag te worden. Een kleurrijke citytrip Op het eerste gezicht is Roeselare een typische Vlaamse provinciestad. Gezellige grote markt, historisch belfort en een hoop volkse cafés: het recept is bekend. Toch beschikt men hier over een aantal erg opmerkelijke troeven. Het vernieuwde museum van de wielersport bij- voorbeeld, dat om elk misverstand te vermij- den KOERS gedoopt werd. Of het schaduwrij- ke, oude kerkhof dat door de vele praalgraven het Père Lachaise vanWest-Vlaanderen wordt

genoemd. En waarom niet het mooie stads- park, waar je op het water kunt roeien? Per- fect voor een romantisch uitje. De grootste ver- rassing van Roeselare is echter de straatkunst die overal het straatbeeld opeurt. In de hele binnenstad stoot je op de meest onverwach- te plekken op originele grafti. De meest tot de verbeelding sprekende tekeningen vind je langs het kanaal, hier de Kop van de Vaart genoemd. Hele fabrieksgebouwen werden hier beschilderd met een aantal monumen- tale kunstwerken. Het hoogtepunt is een gi- gantische haai die door de muur lijkt te bre- ken om een duiker op te peuzelen. Maak het maar mee.

> visitroeselare.be

Lekkere Leiespots Tussen de Roeselaarse Leiespots zitten heel wat leuke adresjes. Wat dacht je van Nowme, een designshop die ook dienst doet als kof- e- en taartjesbar? Meer fan van retro? Dan is Curieuzeneuze iets voor jou: een tweede- handswinkel vol hebbedingen uit de sixties – van kranten over de tourwinst van Eddy Merckx tot het exacte servies dat vroeger bij de bomma stond. Draag je liever wat nieuwe- re mode? Trek dan naar het Mania-K Café, een chique boetiek in een statig, oud bank- gebouw – de schoenen staan uitgestald in de kluis – met op de eerste verdieping een res- taurant en zelfs een tnesszaal. Koop je graag vers van de plaatselijke boeren? De Lokaal- markt staat elke vrijdag opgesteld in de mooie Sint-Amandskerk. Ook wie een stapje in de wereld wil zetten, hoeft in Roeselare niet lang rond te dolen. Mooma is een stijlvol restaurant in een gerenoveerd atelier waar slow cooking de norm is. Viva Verne is dan weer een gewel- dige cocktailbar met een mooie binnentuin

4

MEER TIPS Meer informatie over de Leiespots en allerlei leuke tips in de buurt, waaronder fiets- en wandelroutes, vind je op toerisme-leiestreek.be/leiespots.

36

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs