VAB-Magazine september-oktober 2020

TEKST JAN CRETEN

SCHOENEN AAN, VETERS VAST!

Vlaanderens mooiste wandelroutes Niks leuker dan samen met je gezin of vrienden op ontdekking te gaan in de natuur. Daarom selecteren wij speciaal voor jou in elke Vlaamse provincie onze favoriete wandelroute van het moment.

ANTWERPEN Flirten met de grens in de vallei van het Merkske  km Tijdens deze heerlijke natuurwandeling steek jemaar liefst vier keer de grens met onze noorderburen over. In de val- lei van het Merkske kuier je naast een riviertje dat zich een weg baant tussen weiden en bossen. Langs de natuurlijke waterloop en het gevarieerde landschap kom je ogen en oren tekort. Je vindt er zeldzame plantensoorten en vrolijk gebekte vogels, zoals de wielewaal en de nachtegaal. Via de statige dreven van Wortel-Kolonie, een ofcieel stilte- gebied, stap je naar de vennen van de Castelreesche Heide. De beekvallei ligt er af en toe erg nat bij, maar bruggetjes en houten paadjes houden je voeten droog. Bezoekerscentrum De Klapekster vormt een gezellige afsluiter. STARTPUNT Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie , Wortel BEWEGWIJZERING rechthoekige, rood-wi מּ e borden met nummers (België) en zeshoekige gele borden met nummers (Nederland)

VLAAMS-BRABANT Herisemwandeling , km

Je vertrekpunt ligt op een boogscheut van de Onze-Lie- ve-Vrouwekerk van Alsemberg, een bedevaartkerk in laatgotische stijl. Je wordt geleid langs de oevers van de Molenbeek en stuit snel op de Herisemmolen, een pareltje van industriële archeologie en een stille getui- ge van de vroegere kartonnijverheid. Je kunt het com- plex bezoeken en ontdekken hoe het leven er in een 19de-eeuwse papierfabriek aan toeging. De wandeling kronkelt verder door deMolenbeekvallei en buigt daar- na noordwaarts af richting Begijnenbos. Wat verderop heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Dorstigewan- delaars kunnen op het einde van de wandeling voor een kennismaking met lambiekbieren terecht in het Bezoe- kerscentrum De Lambiek. STARTPUNT Cultureel Centrum De Meent, Gemeenveldstraat , Alsemberg BEWEGWIJZERING zeshoekige borden met rode opdruk

38

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs