VAB-Magazine september-oktober 2020

WEST-VLAANDEREN Drie kastelenwandelroute  km

Via wandelpaden en kasteeldreven doorheen uitge- strekte bossen, heideveldjes, graslanden en hoogstam- boomgaarden ontdek je het gevarieerde boslandschap ten zuiden van Brugge. Onderweg getuigen de kaste- len waarnaar de route is vernoemd van de rijke leef- wereld van de Brugse elite door de eeuwen heen. Het prachtige waterkasteel van Tillegem heeft zijn roots in de 13de eeuw; Beisbroek herbergt een planetarium en het neogotische Tudor heeft een strakke, symmetrische tuin. De route loopt verder door het Chartreuzinnenbos, waar ooit nog een kloosterorde was gehuisvest. Onder- weg stuit je nog op enkele mooie hofstedes. Uitblazen kan in de gerestaureerde herberg De Trutselaar aan het Tillegembos.

LIMBURG Mechelse Heide, paarse wandeling , km

STARTPUNT Parking Domein Tillegem, Wi מּ emolenstraat , Sint-Michiels BEWEGWIJZERING zeshoekige bordjes

De paarse wandeling is een stevige, bosrijke tocht door- heen het Mechels Bos en laat je kennismaken met de steilrand van het Kempens Plateau. Het glooiende land- schap met lemige zandgrond en veenrijke plekken to- vert van midden augustus tot midden september een prachtig paars tapijt van bloeiende heide tevoorschijn. Op de heuveltoppen heb je een prachtig uitzicht over de heide en het Maasland. Onderweg kom je trappen tegen en het oude stationnetje van Eisden, het vroege- re eindstation van het kolenspoor dat Maasmechelen verbondmet de mijnen vanWinterslag enWaterschei. Nu wordt het uitgebaat als een taverne.

STARTPUNT Joseph Smeetslaan , Maasmechelen BEWEGWIJZERING zeshoekige bordjes met paarse opdruk

OOST-VLAANDEREN Duivel wandelroute , km

Je wandeling begint aan de neogotische Sint-Jozefkerk van Everbeek, een zui- derse uithoek van de Vlaamse Ardennen, vlak tegen de taalgrens. Je stapt eerst door het typische heuvelachtige landschapmet talloze kapelletjes en kruisen. Onderwegwordt dat afgewisseldmet feeërieke bossen, overblijfsels van de gro- te bossengordel die zich in de vroegemiddeleeuwen uitstrekten tot in Ronse. Je steekt de taalgrens over en via landweggetjes zet je koers naar het Livierenbos, waar een kaarsrecht wandelpad je regelrecht terug naar Vlaams grondgebied stuurt. Het laatste stuk leid je door een weidelandschap, waar houten paadjes je behoeden voor de drassige ondergrond. De eindhalte komt in zicht: café Het Meiklokje is een dankbare pleisterplaats voor wandelaars en wielertoeristen.

STARTPUNT Muiterijstraat, Everbeek BEWEGWIJZERING rode knooppuntborden

Op vabmagazine.be/wandelroutes-vlaanderen- klik je door naar de desbetreffende route voor kaartjes en meer informatie.

39

SEPTEMBER-OKTOBER 2020 REIZEN

Made with FlippingBook - Online catalogs