VAB-Magazine september-oktober 2020

SNELWEG

“Ook nu moeten we blijven inzetten op veilige en duurzame verplaatsingen. Meer dan de helft van de Vlamingen woont op minder dan 15 km van het werk. Die afstand is perfect te overbruggen met de fiets.”

Citroën C4 Heruitgevonden

‘Om zich van de concurrentie te onder- scheiden, moet je verbazen en opvallen’, zei een Citroën-woordvoerder ooit. En dat is precies wat de Franse construc- teur doet met zijn nieuwe C4, die gete- kend werd door de Belg Pierre Leclercq. Het robotachtige front van deze nieuwe middenklasser lijkt zo uit Star Wars te komen. De achterkant wordt gekenmerkt door een gespleten achterruit met in het midden een spoiler. Discreet is anders en daarmee kiest Citroën voor een heel andere stijl dan de vorige C4, die nau- welijks opviel en anderhalf jaar geleden

Lydia Peeters (Open VLD), Vlaams minister van

Mobiliteit

Nissan Ariya Tot 500 km elektrisch

Tijdens het autosalon van Tokio eind 2019 trok Nissan alle aan- dacht met de Ariya conceptcar. Nu de productieversie klaar is, valt meteen op dat er maar weinig aanpassingen gebeurd zijn. De denitieve versie van de Ariya lijkt zo van de tekentafel te komen. Het design is strak en het front wordt gekenmerkt door slanke koplampen. Er werd gekozen voor grote 19-duims wielen. Deze gezinsvriendelijke SUV meet 4,6 meter en heeft naargelang van de versie een aanzienlijk koffervolume van 415 of 468 liter. Met de Leaf is Nissan één van de pioniers in vol- ledig elektrisch aangedreven auto’s. De Ariya zet deze traditie verder, maar maakt technologisch gezien een serieuze sprong voorwaarts. Bij één van de uitvoeringen loopt het rijbereik op tot 500 kilometer. Nissan laat de keuze tussen vijf versies met ofwel voorwielaandrijving en één elektromotor ofwel vierwiel- aandrijving en twee motoren. Je kiest tussen twee batterijpak- ketten (63 kWh of 87 kWh) en naargelang van de versie loopt het vermogen op tot 218, 243, 280, 307 of zelfs 395 pk.

100 km/u op Brusselse ring Op het stuk Brusselse ring dat in Vlaande- ren ligt, mag je vanaf 1 september maxi- maal 100 km/u rijden in plaats van 120 km/u. De maatregel kadert in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 en geldt ook op de parallelwegen aan de op- en afritcomplexen in bijvoorbeeld Zellik, Strombeek, Zaventem en Sint-Stevens-Wo- luwe. Op trajecten waar de snelheid is beperkt tot 90 km/u, zoals het viaduct van Vilvoorde, blijft die snelheidslimiet behouden.

48

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs