VAB-Magazine september-oktober 2020

SNELWEG

Opleiding Leren rijden met een elektrische step

Elektrische steps worden steeds populairder, ook in het woon-werkverkeer. Werknemers gebruiken de e-step vaak om de afstand tussen het station en de werkplek te overbruggen, de zogenaamde ‘last mile’-verplaatsingen. E-steps bieden een aantal mobiliteitsvoordelen, maar het gebruik ervan is niet altijd zonder risico en ook de verkeersregels voor steppers zijn niet voor iedereen duidelijk. Daarom start de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) met One Step Away, een laag- drempelige opleiding die speciek gericht is op gebruikers van de elektrische step. De opleiding kadert binnen Safe- 2work, het opleidingsprogramma rond verkeersveiligheid dat de VSV aanbiedt aan bedrijven en openbare diensten.

Jouw gezin in de jury van ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’? Ook dit jaar gaat VAB-Magazine op zoek naar de ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’. Wil jij samen met je gezin mee de winnaar kiezen? Schrijf je dan in voor het testweekend op 14 of 15 november. Kies je categorie De auto’s worden getest in drie categorieën: wagens tot 22.000 euro, wagens tot 34.000 euro en elektrische wagens. Je kunt je inschrijven om één categorie te testen. Wie zoeken we? Voor de categorieën ‘elektrisch’ en ‘tot 22.000 euro’ telt je gezin minstens twee en maximaal drie leden. Voor de categorie ‘tot 34.000 euro’ telt je gezin vier of meer leden. Sta je voor de aankoop van een nieuwe auto? Dan is dit de perfecte gelegenheid om in één dag verschillende nieuwe gezinswagens uit te proberen! Praktisch Schrijf je in via vabmagazine.be/gezinswagen. VAB-Magazine verwittigt de geselecteerde juryleden persoonlijk. Het testweekend vindt plaats bij het Circuit Zolder. Tijdens de verkiezingsdag krijg je de kans om alle deelnemende voertuigen in één categorie proef te rijden op een uitgestippeld parcours op de openbare weg. Coronamaatregelen Het verkiezingsweekend zal enkel doorgaan als de gezondheidssituatie het toelaat. Om de veiligheid te garanderen, zal het aantal gezinnen per testdag

2019 Ochtendfiles werden zwaarder en langer In 2019 kwam er opnieuw verkeer bij op de Vlaamse snelwegen, voor- al tijdens de spitsuren. De ochtendles werden zwaarder en langer. In Brussel en Antwerpen werden die met gemiddeld 8% zwaarder, zo blijkt uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. De gemiddelde ochtendle was vorig jaar 155 kilometer lang, dat is 5 kilometer langer dan in 2018. De gemiddelde avondle kromp met 4 kilometer tegen- over een jaar eerder naar 119 kilometer. De ringwegen van Brussel en Antwerpen vertegenwoordigen een derde van alle ochtendles en ruim de helft van de avondles op de Vlaamse snelwegen. De zone tussen Berchem en Antwerpen-Oost was met 139.000 voertuigen per werkdag ook vorig jaar opnieuw het drukste snelwegstuk van Vlaan- deren. Met gemiddeld 10,5 uur le per dag blijft de Kennedytunnel de recordhouder.

beperkt worden, worden alle auto’s ontsmet na elke testrit en zijn mond- en neusbedekking verplicht op de plaatsen en momenten waar dat nodig geacht wordt.

50

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs