VAB-Magazine september-oktober 2020

TEKST ELLEN VAN DAMME

VERKEERSONGEVAL MET EEN KIND

Hoe moet je reageren? Ben je getuige van een auto- of fietsongeval waar een kind bij betrokken is of maak je het zelf mee, besef dan goed dat je anders moet reageren dan bij een volwassen persoon. Enkele vuistregels die het verschil kunnen maken.

Haal een kind niet uit de autostoel Een ongeval met de wagen? Haal het betrokken kind- je vooral niet meteen uit de autostoel! Hulpverleners zullen mogelijk beslissen om het kind mét autostoel over te brengen naar het ziekenhuis. Op die manier blijft het kind gestabiliseerd en voorkom je onnodige manipulaties die extra letsels kunnen veroorzaken. Reanimatie bij kinderen Uiteraard mag je een kind wel uit de auto tillen als het zou moeten worden gereanimeerd. Controleer het bewustzijn van een jong kind door het aan te raken, zijn voetjes te kriebelen of in het gezichtje te blazen. Schud het niet door elkaar! Als je geen ademhaling en/of hartslag waarneemt, dan leg je het kind op een stevige ondergrond om de reanimatie te starten. Geef geen eten of drinken In een ernstige situatie reageert het lichaam door de bloedtoevoer te regelen: zo veel mogelijk bloed naar de vitale organen, minder bloed naar minder belangrijke organen, zoals maag en darmen. Het geven van eten of drinken kan ervoor zorgen dat de spijsvertering weer op gang komt en dat het slachtoffer kan gaan braken. Dat geldt overigens ook voor volwassenen. Kind vs. volwassene in een fietsongeval Wanneer een kind valt met de ets, is de kans op een hoofdletsel groter dan bij volwassenen. Dat komt om- dat het hoofd in verhouding tot de rest van het lichaam groter is en dus ook het zwaartepunt vormt. Een helm dragen is daarom geen overbodige luxe. Leg geen kus- sen of iets anders onder het hoofd. Het hoofd moet in lijn blijven met het lichaam. Raadpleeg altijd een arts, zelfs al lijkt de situatie niet al te ernstig. TIP: Uit onderzoek blijkt de etskar een veiligere ver- voerswijze voor kinderen te zijn dan het etszitje. De kooiconstructie van de etskar beschermt de kinderen en zorgt ervoor dat bij botsingen met een auto de ets-

kar wegschuift in plaats van omvalt. Daarnaast is bij een valpartij de afstand tussen het kind en de grond minder groot. (Bron: Vias) Hoe verzorg je een schaafwonde Wanneer een kind valt met de ets, loopt het vaak schaafwonden op. Het is zeer belangrijk om die won- den goed proper te maken en vervolgens goed te ont- smetten. Om de wonde mooi te laten genezen, kun je ze het best goed vochtig houden met een hydragel en afdekken ter bescherming. Download de ‘112 BE’-app ‘112 BE’ is de ofciële app voor de Belgische nood- diensten. Als je je registreert, dan kun je een zieken- wagen, de brandweer of politie oproepen. De nood- centrales ontvangen dan automatisch je locatie en persoonsgegevens. Dat kan een belangrijk hulpmiddel zijn als je in paniek bent en het noodnummer vergeten bent. Bij een ongeval klik je gewoon op het icoontje van de ambulance.

Met dank aan Child Care Academy, Michael Dreesen, child-care-academy.org

60

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs