Greenity14

T E C H &M E C H

Inde rubriek Tech&Mech is er aandacht voor zowel nieuwe als vernieuwende producten uit de sector. Een plek waar techniek en mechanisatie structureel aandacht krijgen.

‘Wens om zelf te composteren’

De nieuwe generatie Hulsebosch met v.l.n.r.: Roland, Ryan en Roy.

De nieuwe compostinrichting.

Zelf composteren Hulsebosch Bloembollen

De vernieuwde compostplek is 2.500 m 2 groot. Dat betekent dat er ruimte is voor 7.000 kuub compost. Roland legt de vernieuwde situatie uit: “Je kunt het zien als een voerkuil van melkveehouders. We hebben een vloeistofdichte vloer. De hele plek loopt iets af naar achter, zodat vloei- stof uit de hoop daar terechtkomt. Hier zit een goot waarin de vloeistof wordt opgevangen. Vanuit daar wordt het gepompt naar een bassin.” Aan de zijkanten kan de vloeistof ook niet weg. Tegen de betonblokken staat een berm. Daartussen zit een folie wat de vloeistof tegenhoudt. Zo komt het via de kanten ook in de opvangbak achter terecht. “Dit plan hebben we met de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) besproken. Op deze manier is het toegestaan en sluit het aan bij de wens om zelf te composteren.” Open dag De nieuwe schuur, de composteer- plek en het plein zijn te zien op de open dag op 2 juni. Hulsebosch Bloembollen zit aan de Middenvliet 19 in Den Helder. Bezoekers zijn wel- kom tussen 10.00 en 17.00 uur.

van de lelies is dat prettig voor het personeel”, zegt Roland. Een tweede stap was de aanleg van een geheel nieuw plein. Daar is ruim- te gemaakt voor een afspuitplaats om alle restvloeistoffen op te vangen. ALLES VAN HET LAND De derde, grote aanpassing is de herinrichting van de compostplek. “Met het oog op duurzaamheid maken wij zelf ons eigen compost. We nemen al een aantal jaren het bollenloof en stro van het land mee. Dat zuigen we op en komt op de com- posthoop te liggen. Juist door het stro krijg je de benodigde temperatuur om schimmels en bacteriën te doden. We nemen het liefst alles van het land mee. Dan ligt het niet meer in het pad. Hoe minder afval op het land, des te kleiner de kans dat een schim- mel of bacterie in het product komt.” Behalve bollenloof en stro, komt er op de composthoop ook ander bol- lenafval van het bedrijf. Dat wordt gemengd met dierlijke mest. Roland: “Groot voordeel van zelf composteren is dat je mooier, organisch materiaal hebt om het humuspercentage op peil te houden. Daarnaast hoeven we geen dure compost aan te voeren.”

Tekst en fotografie: Lilian Braakman

Familiebedrijf Hulsebosch Bloem- bollen uit Den Helder is bijna klaar met de bouw van een nieuwe schuur. Met het oog op de toekomst en de toetreding van alle drie de broers – Roland, Ryan en Roy Hulsebosch – in het bedrijf, was deze stap nodig. Roland: “We hebben drie grote stap- pen gezet. De schuur bouwen was nodig om alle spullen op één locatie te krijgen. De ruimte die we hebben bijgebouwd, gebruikten we al. We huurden namelijk ruimte op vier locaties. Daardoor moesten we veel heen en weer. Nu hebben we genoeg ruimte op ons eigen erf. Het is nu optimaal qua logistiek.” Nieuwbouw levert ook voordelen op. Zo vangt een deel van het nieuwe dak warmte op. Die kan gebruikt worden voor het drogen van de ge- spoelde bollen. In het najaar wordt de restwarmte van de koelcellen gebruikt om de vloer te verwarmen. “Met name tijdens het verwerken

10 mei 2018

19

10 mei 2018

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker