Greenity14

5 M I NUT EN

‘Juiste informatie is cruciaal’

Bernard Hazenberg (31) had al vanaf zijn twaalfde jaar een bijbaantje op het akkerbouw- en bloembollenbedrijf van zijn buren Henk en Jan Deuring. Hij volgde een verkoopgerichte opleiding, maar zijn agrarische interesse bleek toch groter. Sinds 2009 is hij in vaste dienst van Maatschap Deuring in het Drentse Nieuw Weerdinge en daar heeft hij ‘geen dag spijt van gehad’.

het werk. Nog een stapje hoger op de ladder is toch echt iets voor mezelf te hebben, zelfstandig onder- nemer te zijn. De invulling weet ik nog niet precies, maar de ideeën zijn er.” Duurzaamheid is… “Het onderwerp van de dag en absoluut een heel belangrijk punt. Goed naar de toekomst kijken en daar op de juiste manier mee omgaan is van groot belang. Over 25 jaar willen we en moeten we im- mers nog steeds bloembollen kunnen verbouwen. Dit hebben we zelf in de hand. Dus laten we bij onszelf beginnen.” Mijn omgeving is… “Zeer geschikt voor het telen van bloembollen. Dat blijkt wel uit het groeiende aantal bloembollen dat in Drenthe en Groningen wordt verbouwd. Hier vind je nog grote percelen en verse grond, de eerste stap om veel ziek en zeer te voorkomen. Dit betekent dan weer minder chemie. En dat willen we uiteindelijk allemaal.” Mijn favoriete moment van de dag is… “Het kopje koffie voordat de werkzaamheden van de nieuwe dag beginnen, meestal ‘s morgens om 6.30 uur. Dan is er tijd om de dag ervoor te evalueren en de dag van vandaag voor te bereiden. Iedereen mo- tiveren om weer aan de slag te gaan. Even een grap en een grol om vervolgens lachend de kantine uit te lopen en er weer vol goede moed tegenaan te gaan. Wat een mooi vak hebben we toch.”

Bernard Hazenberg 31 jaar MTS Deuring

Tekst: Monique Ooms | Fotografie: René Faas

Volgende keer

Werken in deze sector is… “Geweldig. Het einddoel is een prachtige bloem. Dit is iets wat we niet moeten vergeten. Vooral in de leliebollenteelt zie je daar de eerste jaren weinig van. Promotie van het prachtige totaalplaatje, als de lelies in bloei zijn, is dus erg belangrijk. Er zijn zoveel mensen die niet weten waar wij mee bezig zijn. Logischerwijs gaat men zich dan dus afvragen wat wij als telers nou eigenlijk allemaal doen. Te- recht, dat begrijp ik helemaal. De juiste informatie verstrekken is dan ook cruciaal. Ik sta altijd open voor een praatje. Vertellen over je vak en je passie is tenslotte het mooiste om te doen.” Ik word gelukkig van… “Het idee dat ik over vijf jaar zelfstandig onder- nemer ben. Je moet een doel hebben en dit is het mijne. Ik mag mezelf bedrijfsleider noemen en voel me elke dag als een vis in het water. Samen met mijn werkgevers en collega’s heb ik veel plezier in

ELWIN WOLTING

De volgende kandidaat in deze rubriek is Elwin Wolting, allround medewerker bij Maatschap Bussemaker in Geesbrug. “Ik heb Elwin genomineerd omdat ik erg benieuwd ben hoe hij over het hedendaagse bloembollen telen denkt.”

10 mei 2018

25

10 mei 2018

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker