Greenity14

VA N D E R E D A C T I E

In de media L EE S HE T LAAT S T E N I EUWS OP WWW.GREEN I T Y. NL

Onderbroekenlol

Lilian Braakman — Redacteur l.braakman@greenity.nl

De prikploeg familie Op ‘t Ende pakte op de 65e editie van de Bloemenda- gen de titel ‘Nederlands Kampioen Bloemendagen’ in Anna Paulowna met kunstwerk ‘Martin Luther King’. De jury was onder andere zeer te spreken over de goede afwerking en beloonde het stuk met 107 punten. “Winnen is niet ons voornaamste doel, maar het is wel een ontzettend mooi compli- ment voor ons harde werken!”, laat prikker Ton Op ‘t Ende weten. Tweede werd Prikkers van huis uit + prikploeg met het mozaïek ‘Hij gelooft in mij’ (105,5 punten). Op de derde plek is Prikploeg Lieve’s Hoeve met ‘Mindf*ck’ (104,6 punten) geëindigd. De laatste ploeg werd nog verrast door Victor Mids, illusionist van het programma Mindf*ck. Hij kwam met zijn familie langs om zijn portret te bewonderen. Werkstuk ‘Martin Luther King’ winnaar Bloemendagen

Ooit gehoord van de Soil My Undies-Challen- ge? De aanwezigen op de open dag van NLG Holland wel (zie pagina 15). André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB, sprak op deze dag. Hem was gevraagd het luchtig te houden. Dat deed hij op een wel heel bijzondere ma- nier. Hij riep de aanwezigen op hun katoenen onderbroek uit te trekken en in de grond te stoppen: de Soil My Undies-Challenge van de Amerikaanse landbouwgemeenschap Farmers Guild. Volgens de bedenkers van de uitdaging is ge- zonde grond, hongerige grond. De bodem zit vol met activiteit. Bodemschimmels en bacte- riën eten hun weg door de bodem en geven nutriënten af en zorgen zo voor een gezonde bodem. De opdracht is simpel: begraaf een honderd procent katoenen onderbroek in je tuin (met een vlaggetje erbij zodat je hem kunt terugvinden). Doe twee maanden niets en graaf dan de onderbroek op. Er zijn twee uitkomsten. Als je een slechte grond hebt, kun je de onderbroek gewoon in de wasmachine doen en dragen alsof er niets gebeurd is. Is je grond gezond, dan blijft er niets van de onder- broek over (op het elastiek na). Farmers Guild heeft een paar adviezen bij de ‘onderbroekuit- daging’: begraaf hem niet in de bovenste laag, maar een paar centimeter diep. Het belangrijk- ste is dat de onderbroek volledig bedekt is met grond. Een puik idee van de Farmers Guild. Ze deden dit om meer aandacht te vragen voor een ge- zonde bodem. Ze daagden in 2017 inwoners van California uit om mee te doen. Over de uit- komsten van de uitdaging is niets terug te vin- den. Wellicht zijn alle onderbroeken vergaan, of leverde het geen leuke kiekjes op. Benieuwd of het werkt? Dat gaan we laten zien. Op de open dag van NLG heeft Hoogendijk namelijk echt een onderbroek onder de grond gestopt. Nog even afwachten dus.

Narcissen voor Hortus Bulborum

De collectie van de historische bloembollentuin Hortus Bulborum wordt aangevuld met ruim 300 soorten narcissen. Schenker is Paul Vlaar, ook wel bekend als de ‘oranje-pastoor’ uit Obdam. “Wij zijn heel blij met deze aanvulling”, zegt Mathé Spruit van de Hortus. “Er zitten zo’n 170 soorten tussen die wij op de tuin niet hebben.” De overdracht heeft inmiddels plaatsgevonden. De narcissen staan nog op het land, maar verhuizen over enkele weken na het rooien naar Limmen. Vlaar: “Ik vind het jammer dat ik van mijn verzameling van narcissen afscheid moet nemen, maar ben blij dat ze in goede handen zijn. Komend voorjaar ga ik kijken hoe ze erbij staan.”

6

10 mei 2018

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker