ordens organisation | direktorierna
Måns betonar att det är viktigt att lyssna, förklara och på ett pedagogiskt sätt motivera logedirektoriets yttran den och ställningstaganden. Det hand lar om att vara tydlig och saklig, såväl vid positiva som negativa besked. Ansvar och information Det ligger i logedirektoriets uppdrag att följa upp och agera i frågor som rör tillämpningen av Ordens allmänna lagar och ritualer. Kanske kan det ibland uppfattas som att direktoriet känns som en bromskloss med sitt stora inflytande. Då är det viktigt att förstå att arbetet sker nära Stormästaren, Ordens högsta ledning, övriga direktorier samt pro vinsial- och kapitelmästare. – Det är centralt för logedirektoriet att nå ut med information om vad, hur och varför. Vidare är det angeläget att betona möjligheten till råd och stöd vilket kan erhållas från direktoriet. Ledare och chef Måns är specialist i käkkirurgi, medicine doktor och nyligen magister i företags ekonomi. Efter en klinisk karriär följt av flertalet ledar- och chefsuppdrag på olika nivåer arbetar han idag som temachef vid Karolinska universitetssjukhuset där han även ingår i sjukhusledningen. Måns recipierade i Den Nordiska Första S:t Johannislogen 2007 där han innehaft flera ämbeten, bland annat som ceremonimästare och bevakande broder. Mellan åren 2018 till 2024 innehade Måns ämbetet som storceremonimästare i Stora landslogen. Från och med juli 2024 är han Ordens stormarskalk. Avslutningsvis avser Måns i rollen som Ordens stormarskalk ta med sig modern ledarerfarenhet från den allmänna världen med ambition att förstärka det ideella engagemanget inom Orden. – Synlighet och närvaro, med besök i enheterna för att ta del av brödernas erfarenheter, utgör en hörnsten i mitt ledarskap. X
– Under 2024 kan till exempel arbetet med nya lokaler för frimurarsamhället i Åbo lyftas fram. Här har vice ordfö randen och ledamöter i logedirektoriet, tillsammans med bröderna från Åbo, lagt ner mycket tid och arbete och uppnått mycket goda resultat. Återhållsamhet På frågan om varför logedirektoriets funktion är betydelsefull svarar Måns att ritualerna och Ordens allmänna lagar utgör Ordens kärna och att det är centralt att bibehålla stringens och värdighet i det rituella arbetet liksom att bevara Ordens historiska arv. – Ritualen ska genomföras på samma sätt inom hela Orden, och de ritu ella lokalernas utsmyckning ska följa fundamentalstadgan. Den enskilde brodern ska känna igen sig, oavsett vil ken enhet som besöks. Logedirektoriet agerar här garant för att detta funda ment i Orden bevaras och efterföljs. Regler och regelefterlevnad handlar om att minska risken för att göra fel, det vill säga göra rätt saker på rätt sätt. Ett tydligt regelverk är ett proaktivt stöd: genom tydlig information om vad som gäller har alla förutsättningar att arbeta i enlighet med Ordens syfte. Vad skulle hända om logedirektoriet upphörde med sin verksamhet eller om enheterna bortsåg från direktoriets direktiv? – Det är troligt att skillnaderna mel lan enheterna skulle bli allt fler, såväl rituellt som organisatoriskt. Det his toriska arvet skulle tolkas på olika sätt vilket skulle leda till egna tolkningar och följaktligen på sikt helt disparata verksamheter. Till slut skulle Svenska Frimurare Orden helt enkelt vara en förening bland andra. Många känner kanske att logedirek toriet säger ”nej” till förändring och förnyelse. Så är inte fallet. Däremot är uppdraget att förvalta Ordens arv på ett ansvarsfullt sätt. Önskar man då göra avvikelser blir det per definition ofta avslag.
Fakta om Logedirektoriet Logedirektoriet är ett av Ordens fem direktorier. Logedirektoriets uppdrag omfattar • att bereda frågor kring Ordens allmänna och enskilda lagar, ritualer och föreskrifter, • att fortlöpande se över dessa och lämna förslag till ändringar och kompletteringar, • att i samarbete med Ordens uppsyningsmästare överse det rituella arbetet i loger och brödraföreningar, • att granska lokaler, inredning och utsmyckning i loger och brödraföreningar, • att biträda vid bildandet av nya loger och brödraföreningar, • att ansvara för Ordens heraldiska verksamhet samt • att granska prydnader, insignier och ritualenliga föremål och deras användning. Ordens stormarsalk är ordförande i LD. Ordens banerförare är vice ordförande. Storintroduktö ren ä r ledamot i LD. Han är fö redragande i heraldiska frå gor och har kontakt med heraldiska institutioner och organisationer utanfö r Orden. Storintroduktö ren granskar frimurarbrö ders vapenfö rslag och gö r fö rslag till nya logers och brö drafö reningars vapen. Storintendenten är fö redragande i frå gor om anskaffning av gradprydnader, insignier och ritualenliga fö remå l. Storceremonimä staren ä r adjungerad i frå gor som gä ller tillämpningen av ritualen. Logedirektoriet har direktivrätt avseende de lokaler med inredning och utsmyckning som loger och brödraföreningar nyttjar för rituella ändamål samt hur prydnader, insignier och ritualenliga föremål utformas och används. Alla ledamöter i logedirektoriet innehar grad X eller högre.
text: Johan Groth bild: Mats Gärdfors
23
Made with FlippingBook - Online catalogs