52
Minder hinder met een multi-utility aanpak Bij infrastructuurwerken zijn we natuurlijk wel plots zichtbaar in de straat, in de gemeente. Het is altijd onze ambitie geweest om die hinder en de maatschappe- lijke kosten zo min mogelijk te houden. Sleutel daar is nauw samenwerken met alle nutsmaatschappijen en leveranciers die bij de werken betrokken zijn: dat noemen we de multi-utility aanpak. Sowieso moeten we geplande werken melden in een centraal systeem, GIPOD. Zo hebben alle betrokken partijen de kans om mee in de werf te stappen. Via registratie in KLIP/KLIM delen we onze aangemelde werken met collega-nutsmaatschappijen. We realiseerden 93% van onze projecten in multi-utility samen- werking. Dat werkt in beide richtingen: we spelen in op elkaars werven. Met een beslissingsmatrix bepalen we de beste opportuniteiten. Verdere coördinatie gebeurt in opvolgvergaderingen. Als je niet inhaakt op de werken, heb je voor een periode van 5 jaar geen mogelijkheid meer om werken uit te voeren. Vanaf midden 2023 kunnen mensen via een QR-code ter plekke informatie opvragen over de werf in hun wijk.
Sensibilisering We nemen deel aan sectorbrede campagnes en initi- atieven zoals de Week van het Water en stellen edu- catieve pakketten voor scholen op in samenwerking met Aquaflanders. We benadrukken de voordelen van kraanwater via sitebezoeken en rondleidingen in onze productiecentra. Water-link ondersteunt openbare evenementen zoals Borgerrio, Antwerp Pride en de Bollekensfeesten door gratis kraanwater aan te bieden via taps en water- bars. In 2022 bereikten we hiermee meer dan 200.000 bezoekers op meer dan 20 evenementen. In 2023 waren onze waterbars aanwezig op 25 evenementen met een potentieel bereik van zeker 600.000 mensen. Daarnaast hebben we 87 openbare drinkfonteinen geplaatst in straten en parken, die dag en nacht toe- gankelijk zijn. Water-link zorgt voor het onderhoud en de controle van de waterkwaliteit van deze tappunten.
EEN KLIMAATROBUUSTE STAD Stad Antwerpen klimaatrobuust houden betekent slim omgaan met droge en natte perioden. Dat is en blijft het kader voor onze plannen en werken de komende jaren. Met onze infrastructuurwerken scheiden we afval- water van hemelwater, voeren we hemelwater af om overlast te voorkomen, laten we het maximaal infiltre- ren, maar bufferen we het evengoed ondergronds om bovengronds groen dat de straten opfleurt en afkoelt water te kunnen geven. Er is niet één plan: we werken met de Stad, de negen districten, AG Vespa, Aquafin, Woonhaven en nog vele andere partners samen aan plannen. Een hemelwa- terplan bevat welk type afwatering voor welk gebied het meeste geschikt is. Omdat de situatie in elke wijk verschilt, hebben die elk een wijkplan. Omgaan met water in een stadsomgeving is een pit- tige evenwichtsoefening. Er komen weersstatistieken bij kijken, budgetten, stadsontwikkeling, grondwater- stand, wijken, geografie, droogte, technologie, data, coördinatie... Onze concrete bijdragen kunnen lokaal zijn, zoals meewerken aan tuinstraten om infiltratie en herge- bruik te verkennen. Hoe kleinschalig ook, alle projec- ten die we in 2023 mee realiseerden, leren ons veel over technieken en haalbaarheid.
Voor een overzicht van al onze grote stadsprojecten zoals de Zuiderdokken, Royerssluis en de Stadslus kunt u terecht in ons jaarverslag. U leest er ook over ons werk in de randgemeenten Mortsel, Edegem, Hemiksem, Kapellen, Ranst, Schoten, Kalmthout en Hove.
Water-link - MVO jaarverslag 2023
Made with FlippingBook - Online catalogs