Meny
Klima og miljø
Pinnekjøttpinner fra Unik.
Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde, fra tidspunktet når dyr og planter er slaktet eller høstet.
Det er ekstra givende at produsenten er en norsk vekstbedrift med et kortreist produkt. Et bra produkt – både sosialt og miljømessig!
Samlet matbransje mot matsvinn
Carina Dyrud → Kategori- og innkjøpssjef
– Definisjon på matsvinn ifølge Regjeringen og den norske matbransjens avtale
Unil støtter ansvarlig soyaproduksjon
Ekstraordinære pinnekjøttpinner
Regjeringen og den norske matbransjen undertegnet juni 2017 en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030. Avtalen er undertegnet av fem departementer og 12 bransjeorganisasjoner, blant annet Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. En rekke andre bedrifter, deriblant NorgesGruppen, støtter avtalen gjennom en tilslutningserklæring. Økt holdbarhet på kjøttprodukter Noen av våre produkter står dessverre for et relativt høyt matsvinn i butikk. Det vil si at produkter kastes uten at de blir spist. En av årsakene til at produkter blir kastet, er at de går ut på holdbarhetsdato. Matsvinnet knyttet til våre produkter stammer fra både fryse-, kjøle- og tørrvarer. I 2021 har vi igangsatt et systematisk arbeid med de produktene vi ser har høyest matsvinn i butikk. Målet vårt i denne prosessen har vært å se hvilke produkter vi kan forlenge holdbarhetsdatoen på. Det var naturlig for oss å begynne med våre kjøtt produkter. Kjøtt har størst klimaavtrykk og vi har derfor et mål om å ikke kaste kjøtt. I samarbeid med våre leverandører har vi igangsatt en omfattende kontroll av holdbarhet på en mengde av våre kjøtt produkter. Leverandørene har kontrollert at kvalitet og mattrygghet ivaretas selv om holdbarheten forlenges. 29 produkter har fått forlenget holdbarhetsdato, holdbarheten har kunnet forlenges med alt fra ti dager til ett år. Vi forventer at dette skal ha en effekt både i butikk og i hjemmet.
Produksjon av soya som benyttes i dyrefôr er en av de største driverne til avskoging i regnskogsnære områder. Siden 2017 har Unil gjort et årlig estimat på bruk av soya i fôr benyttet i forbindelse med importert kjøtt. Basert på dette estimatet har vi kjøpt soyasertifikater som støtter produsenter av avskogingsfri og ikke- genmodifisert soya. I år har vi kjøpt RTRS- soya-sertifikater. Produsenten vi støtter heter Tecnocampo og holder til i Cordoba i Argentina. Tecnocampo sertifiserte i 2021 over 30 000 hektar med soyaproduksjon i henhold til RTRS-standarden.
I 2021 byttet vi leverandør av pinnekjøtt pinner fra en kinesisk leverandør til den norske vekstbedriften Kapto. Kapto har som formål å fremme arbeidsinkludering og økt livskvalitet for mennesker ved å hjelpe flere inn i det ordinære arbeidslivet. «Det er ekstra givende at produsenten er en norsk vekstbedrift med et kortreist produkt, » sier kategori- og innkjøpssjef, Carina Dyrud. «Et bra produkt – både sosialt og miljømessig! »
Trevirket benyttet i pinnekjøttpinnene kommer fra svensk bjørk.
Tecnocampo, Argentina Tecnocampo sertifi serte i 2021 over 30 000 hektar med soyaproduksjon i henhold til RTRS- standarden.
DELMÅL
Vi skal redusere matsvinn i vår verdikjede.
Foto: Tecnocampo.com
Side 18
Side 19
Made with FlippingBook - Online catalogs