Meny
Klima og miljø
Ved utgangen av 2021 var 450 av våre produkter merket med se-lukt- smak-logoen. Vi har også merket «best før»-produkter med «ofte god etter» der det har vært teknisk mulig. Selv om vi har merket et stort antall produkter med denne oppfordringen, har vi ikke markedsført ordningen, og vi er usikre på hvor mye den har betydd for reduksjon av matsvinnet og hvor godt forbruker er kjent med den. I løpet av et år håndterer vårt lager i Våler ca. 79 500 tonn varer. Dette inkluderer mat-, non-food- og dyremat- produkter. I 2016 kastet vi 100 tonn mat. Ved vårt lager i Våler har vi satt et mer ambisiøst mål enn bransjeavtalen: Vi skal halvere matsvinnet innen 2025. I 2021 kastet vi dessverre 105 tonn mat, som er fem tonn mer enn hva vi kastet i 2016 da vi begynte målingen, og 55 tonn mer enn målet vårt. Vi jobber aktivt med å selge ukurante varer i ulike kanaler, og gir bort varer til Matsentralen og Juleflyet. Mål om 50 % reduksjon av matsvinn på lageret Vi donerer til Matsentralen Matsentralen ble etablert i 2013 og består i dag av åtte matsentraler, hvorav de fleste ligger i Sør-Norge. Matsentralen mottar overskuddsmat fra matbransjen, og Unil er et av selskapene som bidrar med mat vi av ulike grunner ikke får solgt. Mat sentralen på sin side sorterer og opp bevarer produktene på sine lagre, der de hentes av ideelle organisasjoner. Organisasjonene serverer og deler ut maten til vanskeligstilte. I løpet av året som har gått har vi levert 9,4 tonn mat og 1,2 tonn non-food- og dyrematprodukter til Matsentralen. I matkategorien har vi blant annet levert drikke, mellommål tider, sauser, sjokolade, hermetikk, godteri, ris og pasta. Hovedgrunnene til at varene gis bort er at de enten nærmer seg holdbarhetsdato eller at de har gått ut av sortiment. Beklage ligvis blir ufortollede varer fremdeles destruert i biogassanlegg da det ellers vil tilkomme fortollingsgebyr.
Hvert år kaster vi mye mat bare fordi den har gått ut på best før-dato – Matvett.no
Daglig leder i Matsentralen oslo og styreleder i Matsentralen Norge, Cristiano Aubert
Se-lukt-smak I 2018 ble det gjennomført en nasjonal plukkanalyse for å finne ut hvor mye mat som kastes per innbygger per år. Analysen estimerte et årlig matsvinn per innbygger på 42,6 kg. I hjemmene kaster vi mest brød og bakevarer, frukt og grønt, kjøtt, fisk, meieri produkter, egg og måltidsrester.
Vi bidrar til å gi mat en ny sjanse gjennom donasjoner til Matsentralen
En av grunnene til at vi kaster mye mat, er fordi produktene har overskredet holdbarhetsdatoen.
Foto: NTB
Som et ledd i målet om å redusere matsvinn i vår verdikjede, har vi ønsket å hjelpe forbruker til å bedre kunne vurdere holdbarheten på produktene de har hjemme. Datoen på forpakningene er ofte veiledende. I 2018 lanserte vi derfor en egen logo med se-lukt-smak. Hensikten med logoen var å gjøre kundene oppmerksomme på at «best før»-matvarer kan nytes etter utløpsdato, og på den måten bidra til at det kastes mindre mat i husholdningen.
Side 20
Side 21
Made with FlippingBook - Online catalogs