Unil-bærekraftsrapport_2021

Meny

Klima og miljø

DELMÅL

Anita Olsen Kategori- og innkjøpssjef Unil

Vi skal sikre at våre fisk- og sjømat­ produkter kommer fra produsenter som jobber for en mer bærekraftig verdikjede.

Eivind Wang Importsjef

Stian Byvold Torsdal Kategori- og innkjøps­ sjef i Unil

Mette Almsbakken Senior fagsjef produktkvalitet

Et marked for bifangst

tidligere fiskepuddingen hadde » , sier Anita. «Kundene viste seg å ha en sterk preferanse for fargen, smaken og konsistensen puddingene tidligere hadde hatt. » «Vi forstod fort at vi måtte gjøre endringer på produktet for å tilfredsstille forbruker » , sier senior fagsjef produktkvalitet Mette Almsbakken. «Årsakene til at produktene ikke ble likt, var sammensatte, men det at vi brukte filetråstoff i stedet for surimi var en viktig faktor. Vi har blant annet sett på både kombi­ nasjon av fisketyper, sammen ­ setningen mellom fersk og fryst fisk, og produksjonsmetoder. Oppsummert kan vi vel påstå at det aller meste er testet ut, uten at vi nådde helt frem til fiskepuddingene kundene våre ønsket » , legger hun til. «Til slutt gjensto kun én mulighet, retur til MSC sertifisert surimi og kvitlaks som råstoff. Vi er nå veldig spente på hvordan forbrukerne vil motta oppskrifts­ endringen. Hva det endelige resultatet blir, vet vi ikke enda » , avslutter Anita.

Problemet Våre fiskepuddinger har over mange år vært laget av surimi (vasket fiskeprotein) basert på nordamerikansk Alaska pollock, samt mindre andeler av kvitlaks og hyse. «Vi ønsket å bytte råvaren til kortreist norsk torsk, sei og hyse. Dessverre ble ikke denne endringen like godt mottatt av våre kunder » , forteller kategori- og innkjøps­ sjef for sjømat Unil, Anita Olsen. «Fiskepuddingen er et samar­ beid med Unils leverandør Lerøy i Stamsund i Lofoten. Ved å bruke avkapp fra annen fiske­ produksjon, var målet å sikre mindre matsvinn ved at hele fisken ble brukt, samt at pro­ duktene ble mer kortreiste. » Prøving og feiling «Da vi endret råvarene, ble det en svært vanskelig oppgave å få til den hvite fargen, den søtlige og milde smaken som surimi tradisjonelt har gitt og den glatte konsistensen som den

Unils avdeling for storhusholdning, Unil+, ble utfordret av Equinor på hvordan noe nytt og bærekraftig kunne tilføres innenfor kategorien fisk, primært med norsk råvare. I 2021 inngikk vi derfor et samarbeidsprosjekt om bruk av bifangst.

Isgalt er en god, men lite etterspurt matfisk. Foto: Wikimedia Commons.

Alle gode ting er forhåpent­ ligvis tre når det kommer til fiskepuddingoppskrifter.

Bifangst er fangst av annen fisk enn det fartøyet egentlig fisker. Ordinært fiske fører dessverre ofte til bifangst. Hvor mye bifangst et enkelt fartøy kan ha, er nøye regulert av norske myndig ­ heter. Godkjent bifangst kan lovlig omsettes, men blir ikke alltid nyttig­ gjort som menneskeføde. All bifangst i Norge skal føres i land. Bifangst på menyen Bifangstsamarbeidet mellom Unil og Equinor startet som samtaler om hvordan bruken av fisk i menyene kunne økes. Vi ønsker ikke med dette prosjektet å tilrettelegge for økte volumer av bifangst, men at bifangst også kan benyttes som menneskeføde.

forteller ansvarlig for offshore hos Unil+, Eivind Wang. «Måltidene er en viktig del av livet på plattformene, og menyer er under stadig utvikling. Dette var en spennende utfordring, som avdelingen tok tak i. » Vår kategori- og innkjøpssjef på sjømat, Anita Olsen, anbefalte Fine­ fish – en leverandør som kunne levere bifangst. «Jeg tok kontakt med Finefish, som i perioder har tilgjen ­ gelig aktuelle fiskearter. Ettersom bifangstens størrelse og art varierer, varierer også størrelsen på de fryste filetene vi kan tilby vår kunde. Her opplevde vi at Equinors fagutvalg tok utfordringen på strak arm og sammen testet og godkjente vi flere fiskearter. Dette var fiskearter hvor volumet ikke kan garanteres og tilgjengeligheten

varierer, avhengig av værforhold og årstider » , legger Wang til.

Fiskepuddingen som skapte forbrukeropprør Å endre et produkt forbrukerne kjenner godt, blir ikke alltid like godt mottatt, selv om tanken er god. Importerte råvarer fører i mange tilfeller til en høyere klimabelastning enn kortreiste råvarer. Vi ønsket derfor å endre innholdet i First Price og Fiskemannen fiskepuddinger.

Uforløst potensial Stian Byvold Torsdal, kategori- og innkjøpssjef i Unil, opplever at det tidligere har vært utfordringer med å få kundene til å benytte seg av ukjente fiskearter. «Enkelte fiskearter har, historisk sett, hatt svært liten etterspørsel og havner ofte som råstoff for dyrefôr. En av disse er isgalt, som er en svært god matfisk, men som krever filetering for hånd. Denne fisken har fått veldig bra motta ­ kelse hos Equinor, og vi jobber med å finne løsninger for andre fiskeslag som også kan få innpass på flere markeder. »

« Daglig serveres ca. 4500 Equinor-­ ansatte på plattformer i Nordsjøen »,

Side 22

Side 23

Made with FlippingBook - Online catalogs