Mennesker og sosial utvikling Mennesker og sosial utvikling
Meny
Vi har valgt å merke alle våre produkter med produsentnavn, som et ledd i vårt arbeid med åpenhet i verdikjeden.
Maria Hammer Hardie, Fagsjef bærekraftig leverandørkjede
Åpenhet i verdikjeden
Samarbeid for mer rettferdig handel
Oppvaskbørste refill er produsert av Maier Haushaltspflege GmbH, Tyskland.
Åpenhetsloven trer i kraft 1. juli 2022. Den skal bidra til å sikre at gode arbeidsforhold og grunnleggende menneske rettigheter blir ivaretatt i hele leverandørkjeden. Aktsomhet Noen av landene vi kjøper fra har store strukturelle utfordringer, og brudd på grunnleggende menneske- og arbeidstakerrettigheter er utbredt. Vi har over lengre tid jobbet ut fra et risikoperspektiv og prioritert tiltak der vi ser en særlig høy risiko for brudd på våre etiske retningslinjer. Denne måten å avdekke rettighetsbrudd på vil nå bli lovpålagt gjennom Åpenhets loven. Åpenhetsloven krever at større virksomheter som Unil gjennomfører såkalte “aktsomhetsvurderinger”, i henhold til OECD sin modell for aktsomhetsvurdering. Rammeverket pålegger oss et ansvar for å stanse,
forebygge og redusere den negative påvirkningen vår virksomhet kan ha på menneskerettigheter. I 2021 har vi utviklet og forankret et omfattende rammeverk for hvordan vi jobber med aktsomhetsvurderinger i Unil. Som en del av dette rammeverket kartlegger vi risikoen for hvordan vår virksomhet, inkludert våre verdikjeder, påvirker menneskerettigheter, miljø og dyrevelferd negativt. Vi vurderer risiko knyttet til både produksjonslandet og råvarene som inngår i produktet. Resultatet gir et overblikk over hvor risikoen for negativ påvirkning er størst, noe som gjør det enklere å prioritere vår innsats. Åpenhetsloven har som formål å sikre ivaretakelse av menneske- og arbeidstakerrettigheter i komplekse verdikjeder. I vårt arbeid med ramme verk for aktsomhetsvurderinger, har vi besluttet å inkludere miljø og dyrevelferd.
Tiltak Der vi avdekker høy risiko for negativ påvirkning i våre verdikjeder, benytter vi ulike risikoreduserende tiltak. Hvilke tiltak som blir iverksatt, varierer ut ifra risikoens omfang. Vanlige tiltak er sertifisering av produkt, revisjon av produsent, utviklingsprosjekter og opplæring. Vårt rammeverk for aktsomhetsvurderinger er funda mentet i vårt arbeid med leverandør oppfølging. Oppgir nå produsentnavn Åpenhetslovens første utkast inneholdt et krav om at produsentens navn skulle merkes på produktet. Dette forslaget ble ikke vedtatt. Unil har likevel besluttet å være åpne om hvem som produserer våre varer. I 2021 har vi jobbet med å merke produktene våre med navn på produsent. Dette er et arbeid vi også vil fortsette med i 2022.
Mål
FNs bærekraftsmål
Vi skal alltid jobbe for at mennesker bakover i vår verdikjede får sine grunn leggende menneske- og arbeidstakerrettigheter ivaretatt.
Side 36
Side 37
Made with FlippingBook - Online catalogs