Meny
Mennesker og sosial utvikling
Bedre forhold for cashewbønder i Vietnam
Formålet med samarbeidet er å gi merverdi for bøndene vi kjøper fra, i tillegg til å kunne sikre en sporbar verdikjede med god oversikt over bønder.
Unil kjøper cashewnøtter fra Vietnam. Global cashewproduksjon er dessverre preget av dårlige arbeidstakerrettigheter, barnearbeid, forurensning og ineffektiv landbrukspraksis.
I regi av Etisk Handel Norge er Unil med i et bransjesamarbeid for å bedre forholdene i den vietnamesiske cashewproduksjonen. I 2019 og 2020 har prosjektet utviklet og pilotert et opplæringsprogram for bønder, som skal gi økt kompetanse om bærekraftig jordbrukspraksis, arbeidskontrakter, barnearbeid og diskriminering. Vi har utdannet 29 kursholdere. I perioden 2019-2020 ble det holdt seks kurs for
114 cashewprodusenter og 16 kurs for 338 bønder. I 2021 ble mesteparten av den planlagte opplæringen utsatt grunnet covid-19. Vi har kun holdt ett kurs i sosial dialog for arbeidere og arbeiderrepresentanter. Ti personer deltok digitalt. Vi har også gjennomført ytterligere opplæring for sju av våre kursholdere, og revidert trenings manualen.
Vår hasselnøttprodusent gjør en forskjell
Sporbare hasselnøtter.
MOVE-samarbeidet avsluttes
I 2020 inngikk Unil et samarbeid med den svensk-tyrkiske bondeeide hasselnøttprodusenten Avella. Avellas produksjon er lokalisert i Giresun i Tyrkia.
Koronapandemien rammet produksjonsindustrien i Thailand hardt, et land der Unil har flere leverandører og produsenter.
Hele 7,5 prosent av den globale produksjonen av hasselnøtter kommer fra Giresun, ”hassel nøttens hjemsted”. Unil kjøper sporbare hasselnøtter fra Avella og 200 av deres bønder. Avella kontrollerer hver gård for å sikre at arbeidstakerrettigheter og landbrukspraksis følges opp i tråd med våre retningslinjer. De jobber også aktivt med å øke kunnskapen til våre produsenter. Formålet med samarbeidet, i tillegg til å kunne sikre en sporbar verdikjede med god oversikt over bønder, er å gi en merverdi for bøndene vi kjøper fra.
Avella har en rekke prosjekter for deres hasselnøttprodusenter i Giresun. I 2021 har Unil bidratt med midler til to prosjekter: → Skolemateriell for mer enn 500 studenter fra hasselnøtt produserende familier i Giresun. Avella gjennomfører prosjektet i samarbeid med lokale skoler og lokale myndigheter. → Opplæring i god landbruks praksis for hasselnøttbønder, med fokus på mindre sprøyte midler, bedre gjødsel og arbeidstakerrettigheter, samt bonusordninger for hasselnøtt produsenter som følger god landbrukspraksis.
De opptil fem millioner arbeidsinn vandrerne fra Kambodsja, Myanmar og Laos har vært spesielt sårbare under koronapandemien i Thailand. Hundretusener av arbeidere har blitt sagt opp eller fått betydelig dårligere arbeidsforhold. I tillegg er tvangsarbeid og menneskehandel en risiko, noe som også har blitt forverret av pandemien. I 2020 gikk Unil sammen med flere svenske og internasjonale selskaper og organisasjoner med mål om å øke migrantarbeideres kunnskap om smittevern og arbeidstakerrettigheter. Initiativet ble døpt MOVE.
nettsted med utdanning og infor masjon på fire språk. Formålet var å gi migranter tilgang til pålitelig informasjon om covid-19, og opp læring i arbeidstakerrettigheter. Beklageligvis har svært få benyttet seg av appen og vi gjennomførte derfor en kartlegging for å se hvordan appen kunne skaleres for å nå ut til flest mulig. Konklusjonen har dessverre vært at migrantarbeiderne har behov for et insentiv for å bruke appen og at slik den var lagt opp, nådde den ikke målgruppen. Vi besluttet derfor at en av initiativtakerne, det svenske EdTech- selskapet QuizRR, vil overta eierskapet av appen, og det øvrige samarbeidet ble derfor avsluttet i 2021.
Les mer om Avella i bærekraftsrapporten for 2020.
Samarbeidet resulterte blant annet i lanseringen av en mobilapp og et
Side 48
Side 49
Made with FlippingBook - Online catalogs