Unil-bærekraftsrapport_2021

Meny

Dyrevelferd

Krav og forventninger Gjennom vår dyrevelferdspolicy stiller vi en rekke krav til våre leverandører. Det gjelder blant annet sporbarhet på opprinnelsen til dyrene som benyttes i leverandørens verdikjede. Leverandører som handler direkte

med husdyrprodusenter skal kunne følge opp og forbedre dyrehelse- og velferd i sine verdikjeder ved behov. Unil forventer at produsentene sørger for stimuli og aktiviseringsmateriell i miljøet til husdyrene.

Unil har som mål å være en pådriver for stadig bedre dyrevelferd og at våre kunder skal være trygge på at dyrenes helse og velferd er ivaretatt.

Krav i vår dyrevelferdspolicy

Leverandørene har blitt vurdert på en skala fra 1–3

Våre leverandører og produsenter skal følge nasjonal (og som et minimum EUs) dyrevelferdslovgivning, samt retningslinjer og bransjestandarder. Produkter fra dyr der avl fører til fødselsvansker , aksepteres ikke. For eksempel storferasen belgisk blå. Bruk av fiksering og trang oppstalling med svært begrensede bevegelsesmuligheter , skal minimeres. Tvangsfôring av dyr aksepteres ikke. Eksempelvis tvangsfôring av gås og and ved gåselever-/andelever-/ foie gras-produksjon.

Antibiotika skal kun brukes til behandling av syke dyr ved behov. Bruken av antibiotika skal være foreskrevet og dokumentert av veterinær. Antibiotika og hormonpreparater skal ikke brukes som vekstfremmere .

1

Høy prioritet

2

Middels prioritet

Dyr skal alltid bedøves før avlivning .

3

Lav prioritet

Leverandører som handler i direkte kontakt med husdyrprodusenter skal ha effektive mekanismer for å følge opp og kontinuerlig forbedre dyrehelse- og velferd i sine verdikjeder. Kirurgiske inngrep av ikke-medisinske årsaker skal så langt som mulig unngås – eksempelvis halekupering på gris. Vi skal ikke selge konsumegg fra burhøns . Våre EMV skal innen utgangen av 2025 kun inneholde egg fra frittgående høner. Leverandører av produkter med animalske råvarer som hovedingrediens skal kommunisere og følge opp krav til dyrevelferd og antibiotikabruk hos sine underleveran­ dører i hele sin leverandørkjede. Dette gjelder også leve­ randører av produkter basert på ikke-animalske råvarer der det er kjent at dyr benyttes i produksjonen. Råvarer fra gjøkalvproduksjon eller fra rasen belgisk blå, skal ikke benyttes.

Kosmetikk og rengjørings-/husholdningsprodukter skal ikke ha vært testet på dyr .

Dyrevelferd hos utenlandske leverandører

Leverandører skal ha oversikt og kontroll over opprinnelsen til dyrene som benyttes i deres verdikjede. Ull skal ikke komme fra dyr som har vært utsatt for mulesing. Mulesing er kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli pels- og rynkefri. Dette for at urin og avføring ikke skal feste seg og tiltrekke fluer som legger egg i avføringen. Viltlevende dyr skal ikke fanges og benyttes i produksjon i forbindelse med innhøsting. Eksempelvis aper som høster kokosnøtter. Dersom det er medisinsk nødvendig, skal inngrep utføres av veterinær/medisinskfaglig personell, med forsvarlig bedøvelse og smertelindring.

I 2021 har vi gjennomført en kartlegging av retningslinjer for dyrevelferd og antibiotikabruk hos våre utenlandske leverandører av svin og fjørfe.

Vi har også kartlagt verdikjeden, inkludert opprinnelsen på kjøttet. Svin og fjørfe har fått hovedprioritet da vi hos disse dyreartene har sett størst utfordringer knyttet til dyre­ velferd og antibiotikabruk i kommer­ siell husdyrproduksjon. Kartleggingen danner utgangspunktet for våre krav til forbedringer.

Sertifiseringer Unil har per dags dato ikke et krav til dyrevelferdssertifisering hos våre leverandører. Vi jobber med en vurdering av de ulike sertifiseringene som eksisterer.

Svin og fjørfe har fått hovedprioritet grunnet størst utfordringer.

Side 58

Side 59

Made with FlippingBook - Online catalogs