Meny
Mange bekker små
Julie Haugli Aarnæs Fagsjef bærekraftig handel
Wibecke Ødegård Johanse n Kvalitet- og bærekraftssjef
Når denne teksten skrives, er vi godt inne i 2022. 2021 har vært nok et år preget av pandemi. For oss innebar dette et år med stor avstand til våre leverandører og et år med noe uvisshet, og utfordringer i verdikjedene.
Bedre rustet Vi vil ikke kunne løse alle våre
Stolte og takknemlige Vi er stolte over hvor langt vi har kommet, måten vi jobber på og hvor engasjerte alle Unils medarbeidere er i å nå våre felles mål. Vi er også takknemlige for å kunne samarbeide og dele kunnskap på tvers av selskap og organisasjoner. Vi er del av flere kompetansetunge bærekraftsnettverk: NorgesGruppens bærekraftnettverk, i innkjøpssamarbeidene United Nordic og EMD og som medlem i Etisk Handel Norge og Amfori.
utfordringer, kun produsere optimale produkter eller ha full kontroll over alle våre verdikjeder. Men vi kan gjøre vårt beste for å prøve! I denne rapporten presenterer vi derfor for første gang en detaljert liste over små og store produktoptimaliseringer vi har gjennomført i 2021. I løpet av året som har gått har vi også doblet antall fagressurser innen bærekraftig handel og bærekraftig emballasje. Vi mener det vil gjøre oss bedre rustet til å gjennomføre målrettede tiltak der risikoen er størst.
På grunn av covid har aktiviteten i våre samarbeidsprosjekter vært betydelig redusert og vi har gjennomført svært få leverandørbesøk. Det er derfor med en viss grad av lettelse at vi tror og håper vi kan legge den verste delen av pandemien bak oss. Forhåpentligvis vil vi i året som kommer gjenoppta flere av aktivitetene. Deler av verdensbildet er langt dystrere i dag enn det var for ett år siden. Det har brutt ut krig mellom Russland og Ukraina, samtidig som FNs klimarapport 2021 advarer om “kode rød for menneskeheten” og at “tiden er i ferd med å renne ut”. Dette vil etter alle solemerker å dømme få en stor påvirkning på de globale verdi kjedene vi beror vår virksomhet på.
Åpenhet og bærekraft For oss er det ingen tvil om at alle tiltak og alt arbeidet vi gjør er viktig – selv om vi gjerne skulle gjort så mye mer. Vår første bærekraftsrapport for året 2016 var på 17 sider, denne rapporten er på 78 sider – det er liten tvil om at bærekraftfokuset har økt betraktelig! Likefullt er det alltid utfordringer knyttet til å gjennomføre de målene vi har satt oss – og det ønsker vi å være åpne om. I 2021 har vi nedlagt et grundig stykke arbeid i å sikre at vi er klare for å møte kravene i Åpen hetsloven. Dette kan du lese mer om i kapittelet Mennesker og sosial utvikling . Bærekraft er en integrert del av Unils overordnede strategi. Denne strategien er igjen tuftet på hvordan vi kan bidra til å nå FNs bærekraftsmål.
For mange kan nok utfordringene knyttet til å nå målene virke uover kommelige, og det kan fremstå som et uendelig antall hensyn og avveininger å ta. I noen tilfeller er det også reelt. Emballasje og forsøpling er et godt eksempel på dette. I kapittelet Klima og miljø presenterer vi en del av de utfordringene vi møter når vi ønsker å gjøre endringer på våre produkter. Tilsvarende vil ikke alltid endringer som er ment å gjøre produkter mindre miljøbelastende være like lette å gjennomføre. Dette er det viktig for oss å kommunisere. Under miljøsidene kan du blant annet lese om vårt mislykkede forsøk på å endre råvarene i våre fiske puddinger til kortreist fisk.
Med åpenhet og samarbeid bygger vi kunnskap og reduserer risikoen for negativ påvirkning i våre verdikjeder. Slik skaper vi varig endring.
Vår første bærekrafts rapport for året 2016.
Side 6
Side 7
Made with FlippingBook - Online catalogs