Innblikk NR. 6

Samarbeidet med NorgesGruppen handler om mye mer enn å få kjøttet ut i butikk Samarbeidet mellom Finnmark Rein og Norges - Gruppen kom i gang i 2014, og produktene ble lansert i butikk i 2015. Johan forteller at mye av årsaken til at de startet opp var at de mente at lønnsomheten for reineierne måtte opp. Selv om prisen på kjøtt i butikk var høy, satt en gjen- nomsnittlig reineier bare igjen med rundt 30 kroner per kilo. Sammen med NorgesGruppen begynte derfor Finnmark Rein å se på hvordan marginene kunne nedjusteres og lønnsomheten for reineierne øke. For å få prisoppgang måtte det settes søkelys på selve produktet og markedsføringen av det. Et stort problem har tidligere vært at reinkjøtt i butikk har vært synonymt med finnbiff og noen frosne kjøttklumper nederst i frysedisken. I tillegg viste flere markedsundersøkelser at det var mange oppslag om reinkjøtt og reindrift i pressen, men at veldig få av disse var positive. Assosiasjonene var i stor grad dårlig dyrevel - ferd og smak. ”Det gjorde at vi begynte å se på emballasje, markedsføring og kompetanseoverføring til dem som jobber i butikkene. De som skal presentere produktene til forbrukerne må ha kunnskaper om egenskaper og smak. Og produktene må ha innbydende innpakning. I tillegg måtte stoltheten tilbake i reindriften.” Johan fortsetter. ”I dag sitter reineieren igjen med over 90 kroner per kilo kjøtt, og den reisen vi har tatt sammen med NorgesGruppen har gjort at hele reindriftssamfunnet har fått det bedre.”

Mange foretrekker indrefileten når de skal velge kjøttstykke, men hos Johan er mørbraden favoritten. Mørbraden er det saftige kjøttstykket som ligger mellom filet - kammen og lårstykket på dyret og har mer fett - struktur enn vanlig filet. Stek den som en vanlig biff, og du får en fantas - tisk saftig og smakfull matopplevelse.

Gammel og dyrevennlig slaktefilosofi

Lokalkunnskap i alle ledd Han forteller videre at lokalkunnskapen hos de ansatte er helt essensiell. Alle som jobber i Finnmark Rein kjenner de ulike reindistrik - tene godt, og de fleste har vært med ut på reinbeite fra de var helt små. På slakteriene er det mellom 45 og 50 ansatte på lønningslistene, og alle er rein- driftssamer. De fordeler skiftene mellom seg slik at det passer med reindriften. Når noen er på fjellet, kan andre jobbe i slakteriet. Lokalkunnskapen kommer også til sin rett når man skal sette opp prognoser for neste sesong og få til logistikken i et område av landet med svært store avstander. For eksempel vet de som arbeider i Finnmark Rein at man ikke kan sitte midt på vinteren å beregne hvor mange rein som kan slaktes neste år. Det må man følge med utover våren

Finnmark Rein bygger sin filosofi på gammel samisk slaktefilosofi, hvor alt på dyret kommer til nytte. At dyrene skal ha det bra har også høyeste prioritet. Selv om markeds- føring og emballasje har vært viktig, ser Johan på dette som hovedårsakene til at de har lyktes med å skape et ypperlig produkt og en lønnsom og god drift. Johan forklarer: ”Mange snakker om dyrevelferd som en markedsførings-gimmick, men vi opplever at dette fokuset gjør at produksjon blir enklere. Du kan både se og lukte det på en rein som har hatt det dårlig, og da er i praksis kjøttet ødelagt før dyret er slaktet. Alt blir lettere om dyret faktisk har hatt det bra gjennom hele livsløpet. Godt for både hjertet og driften.”

! Et svært godt samarbeid med Unil+ gjør at kompetansen og kunnskapen om reindrift og reinkjøtt har økt i restaurantnæringen, og man oftere ser reinkjøtt på menyen.

Alt blir lettere om dyret faktisk har hatt det bra gjennom hele livsløpet. Godt for både hjertet og driften. Foto: Knut Åserud

Foto: Knut Åserud

Side 12

Side 13

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker