På dette arealet er det planlagt bakkemontert solcellepark
”Vi sender ut mer enn én mill. paller årlig, det er klart at det betyr noe når vi tar ansvarlige miljøvalg når vi utvider kapasiteten vår.”
ENDA STØRRE OG ENDA BEDRE
Noen av våre miljøvalg:
Polymer Fiberarmert betong På pakkeriet er det benyttet polymer fiberar - mert betong i gulvstøpen. Dette gir en reduk- sjon i CO 2 utslipp på 56%, sammenliknet med tradisjonell stålfiberarmert betong.
LED-lys LED-lys er svært energieffektive og bruker betydelig mindre strøm enn tradisjonelle lyskilder. De kan redusere energiforbruket med opptil 80-90% sammenlignet med glødelamper og 50-70% sammenlignet med lysrør.
28. juni markeres åpningen av den nye utvidelsen av lageret i Våler. Det utvidede lageret blir til sammen 33.000 m 2 . På Våler jobber vi kontinuerlig med å gjøre driften mest mulig energieffektiv, og gjenbruke og redusere utslippene mest mulig.
Under oppføring av utvidelsen er det blant annet brukt lavkarbonbetong, armeringsjern av resirkulert stål og polymer fiberarmering i gulvet. Arbeidet har blitt gjennomført med en sorteringsgrad for avfall på over 90%. Smart og ansvarlig i drift Lageret er tilrettelagt for mest mulig energi- effektiv drift. Det blir vannbåren varme i gulvene på fryselageret (varme i gulvet avverger permafrost), og overskuddsvarmen fra fryselageret blir brukt til oppvarming av resten av anlegget. Solcelleparken på Våler vil vokse med utvidelsen og når den 30 mål store bakkemonterte parken står klar, får lageret en selvforsyningsgrad på 70-80%. Testing og oppstart Supply Chain manager Jarle Erlandsen Hagen forteller at utfordringen med utvidelsen ligger i det helautomatiserte lageret. Det er avhengig av et sømløst samarbeid på tvers av tekno- logi og mekanikk. Det er satt av et halvt år til testing av systemene.
”Vi er en kritisk leverandør for Norges- Gruppen”. Kommenterer Jarle. ”Er vi ikke 100% sikre på at det er optimalt å starte driften av lageret 28. juni, utsetter vi til over sommeren”. Grunn til å feire Det nye lageret blir både praktisk og økono- misk gunstig. Unil kutter utgiftene til ekstern lagring med 40 millioner kroner. Den ekstra plassen gir også rom for å gjøre strategiske innkjøp, slik at man kan kjøpe inn råvarer når de er tilgjengelige. Jarle trekker frem samarbeidet mellom prosjektledelsen og de ansatte, som har vært involverte gjennom hele prosessen, og spår at utvidelsen vil bidra til enda mer arbeids- glede for de som jobber i Våler. ”Vi er stolte av innsatsen vi gjør i dag, og utvidelsen vil bidra til å styrke opplevelsen ytterligere.” Avslutter han.
Resirkulert armeringsjern Gjenvinningen sparer miljøet for betydelige mengder CO 2 -utslipp, sammenlignet med malmbasert produksjon av stål. Smelteprosessen medfører også lavere ener- giforbruk per tonn stål enn ved tradisjonell malmbasert produksjon.
Jarle Erlandsen Hagen Supply Chain manager
Solceller Solceller genererer elektrisitet ved hjelp av solenergi, som er en ren og fornybar energi- kilde. Ved å erstatte fossilbrensel basert kraft- produksjon bidrar solceller til å redusere utslipp av klimagasser, spesielt karbondioksid (CO 2 ) og metan (CH4), som er kjente drivhusgasser som bidrar til global oppvarming og klimaendringer.
PLASS TIL MYE: Swisslog-kranene er 34 meter høye og håndterer 19 palleplasser i høyden og 90 i dybden.
Side 22
Side 23
Unil merkevarehus
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook - Online Brochure Maker