Innblikk NR. 6

TETT SAMARBEID MED PRODUSENTEN ER

Kjærligheten til den norske naturen og gårdsdriften er viktig for produsenten og det skal gjenspeiles i designet: Klassiske ornamenter, som gir assosiasjoner til norsk folketradisjon – møter dagens fargepalett.

En dyktig gjeng på tre: Sigbjørn Sørensen, Monica Ståhl og leder Jarle Paulsen, utgjør Unils forholdsvis nyopprettede designavdeling. Monica har vært hovedansvarlig for designet av Unil+ sider.

For Unil+ er det viktig at kvaliteten på produktene gjenspeiles i designet. I forbindelse med utvikling av designet på sideren hadde Monica en lengre prat med Arita på Åkre gard. ”Vi snakket om hva de brenner for og hva som er viktig i produksjonen. De er for eksempel opptatt av gjenbruk. De kaster ikke masken som er igjen etter produksjonen, men bruker den til destillat. Holdningen deres er at de låner jorda. Den skal de passe godt på og forvalte videre til sine etterkom- mere”, sier Monica engasjert. Norsk tradisjon med en tvist Designeren var opptatt av at designet på sideren skulle gi klare assosia- sjoner til Norge, men samtidig ha et tidsriktig uttrykk. Selv om sider- produksjon har lange tradisjoner, er det et forholdsvis nytt produkt for mange nordmenn. Monica forteller at designet hos andre siderprodusenter spenner helt fra det nasjonalroman- tiske til det minimalistiske. Unil+ valgte å gå for noe midt imellom. ”For oss var det tryggest å hekte oss på det klassiske, med noen sprekere elementer. Det var også viktig at designet skulle passe inn i det eksis- terende sortimentet av drikkevarer. Derfor endte vi opp med et litt mørkt uttrykk, med et ordbilde og orna- menter som gir assosiasjoner til norsk folketradisjon”, forklarer Monica.

Det var Arita hos Åkre gard som var mest involvert i designprosessen. Hun hadde ikke mange føringer, og etter en skisserunde internt hos Unil, fikk hun tilsendt et forslag med ønsker om innspill. Ett krav var allikevel viktig for produsenten; dette må ikke markeds- føres som Hardanger-sider, men sider produsert i Hardanger. Eierskap til produktene Designet på to av Unil+ sine viner er utviklet av Unils designavdeling, mens de seks første har blitt gjort av et eksternt byrå og produsenten selv. Det skyldes rett og slett at Unil ikke hadde egne designere da de startet opp med vin. Eget design har gjort at eierskapet til produktene har blitt mye større. Unils egne designere har vært meget grundige i arbeidet med å få frem det riktige uttrykket, enten det har vært for vin eller sider. Én sak er avklaringene med produsenten, men også samarbeid med trykkeriet om for eksempel hvilke papirtyper, farger og glans som skal benyttes til etikettene. Det er strenge regler for markeds- føring og merking av alkohol. Et lite element skal allikevel gjøre at kunden kan kjenne igjen avsender på tvers av sortimentet. Både på sideren og vinen har man benyttet et designelement bestående av en U i et ornament. For Unils ansatte er det opplagt at U’en står for Unil.

Nyhet!

Silkemyk sorbet med sødmefull jordbærsmak.

Monica Ståhl Designer

Må smakes

Side 6

Unil merkevarehus

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker